Uusi zulukuningas kruunattiin historiallisessa seremoniassa valtataistelun päätteeksi

Zulukuninkaalla ei ole juurikaan virallista valtaa, mutta hän on kansansa merkittävä seremoniallinen johtaja.

Kuningas Misuzulun (oik.) kruunajaistilaisuus järjestettiin Durbanissa. Paikalla tilaisuudessa oli Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa (vas.).

30.10. 15:28

Etelä-Afrikassa järjestettiin lauantaina historiallinen kruunajaistilaisuus, kun uudeksi zulukuninkaaksi kruunattiin 48-vuotias Misuzulu ka Zwelithini. Aiheesta on raportoinut muun muassa Britannian yleisradio BBC.

Kuningas Misuzulun isä oli lähes 50 vuotta zulukuninkaana toiminut Goodwill Zwelithini, joka kuoli viime vuoden maaliskuussa.

Kuninkaan kuolemaa seurasi pitkällinen ja katkera valtataistelu, jota syvensi entisestään se, että Goodwill Zwelithinin kuoleman jälkeen uudeksi kuningatarhallitsijaksi nimetty Mantfombi Dlamini kuoli vain hieman yli kuukausi miehensä kuoleman jälkeen.

Lopulta kuninkaan paikan sai Mantfombi Dlaminin vanhin poika Misuzulu. Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa oli seremoniassa paikalla tunnustamassa Misuzulun uudeksi zulukuninkaaksi.

Kuningas Misuzulu asui vuosia Jacksonvillessä Yhdysvalloissa ja opiskeli paikallisessa yliopistossa. Hänellä on kaksi vaimoa ja kolme lasta.

Valtataisteluun vaikutti se, että edesmenneellä kuninkaalla oli kuusi vaimoa ja vähintään 26 lasta. Nyt kruunatun Misuzulun veli, prinssi Bambindlovu sanoi BBC:lle uskovansa, että hänen veljensä onnistuu yhdistämään zulukansan.

”Vanhempamme olisivat ylpeitä tästä hetkestä”, hän sanoi.

Misuzulun kruunajaistilaisuus järjestettiin KwaZulu-Natalin maakunnassa sijaitsevassa Durbanin rannikkokaupungissa. Paikalla oli BBC:n mukaan tuhansia ihmisiä.

Kuningas itse ilmoitti ensimmäisessä puheessaan toivovansa, että voi toimia positiivisen muutoksen edesauttajana.

”Ymmärrän, että historia on valinnut minut aikana, jolloin zulut kärsivät monista vakavista ongelmista. Niitä ovat köyhyys, työttömyys, luottamuksenpuute hallintoon ja perinteiseen johtoon, ilmastonmuutos ja epävarmuus ruuasta”, hän sanoi.

Eteläafrikkalaiset toivovat Misuzulun nostavan esille myös esimerkiksi seksuaalisen väkivallan, joka on ollut Etelä-Afrikassa vakava ongelma.

Uusi kuningas kruunattiin zulujen perinteitä kunnioittavassa seremoniassa, mikä näkyi muun muassa hänen ja muiden kruunajaisiin osallistuneiden henkilöiden pukeutumisessa.

Tilanne oli hyvin erilainen vuonna 1971, jolloin hänen isänsä kruunattiin. Apartheidhallinto oli Etelä-Afrikassa voimissaan, ja kuninkaan oli pukeuduttava kruunajaistilaisuudessaan länsimaiseen pukuun.

Zulut ovat Etelä-Afrikan suurin kansallisuusryhmä, ja he asuvat maan itäosassa sijaitsevalla KwaZulu-Natalin alueella. Muita ovat muun muassa xhosat ja vendat.

Etelä-Afrikassa on yhteensä kahdeksan maan hallituksen tunnustamaa eri kansallisuusryhmien monarkkia, joilla ei ole nykyisin juurikaan virallista valtaa. He ovat kuitenkin omien etnisten ryhmiensä tärkeitä seremoniallisia johtajia.

Monarkit saavat myös rahoituksensa hallituksen budjetista, minkä vuoksi he ovat keränneet osakseen vastustusta. Esimerkiksi zulukuninkaan hallinnon vuosittainen budjetti on BBC:n mukaan yli 3,5 miljoonaa euroa.

Edellinen zulukuningas saikin osakseen viimeisinä vuosinaan arvostelua valtion budjetin tuhlaamisesta, minkä lisäksi häntä kritisoitiin etnisyyteen perustuvan väkivallan lietsomisesta ja homoseksuaalien solvaamisesta.

Zulukuninkaan perhe on vastannut rahankäytön kritiikkiin sanomalla, että budjetilla ei kateta pelkästään kuninkaan ja hänen perheensä elinkustannuksia vaan myös paljon hallinnon kuluja ja muun muassa työntekijöiden palkkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat