Republikaanit saivat pettyä – Siitä voisi syyttää Trumpia, mutta uskalletaanko?

Juuri nyt suurin kysymys on, kuinka pahasti odotuksia huonommin republikaanit menestyvät, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

9.11. 9:56

Washington

Yhdysvaltain kongressivaalien ääntenlasku on edelleen kesken, ja lopullisia tuloksia saatetaan joutua odottamaan vielä pitkään.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että republikaanit vievät kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen. Senaatin suhteen kummallakin puolueella on vielä mahdollisuus voittoon, vaikka demokraatit ovat niskan päällä.

Mitä siis voi sanoa?

Näiden vaalien suuri tarina vaikuttaisi olevan se, että suurta ”punaista aaltoa” eli republikaanien murskavoittoa ei nähdä. Demokraatit ovat onnistuneet panemaan kampoihin useissa täpärinä pidetyissä kilpailuissa ympäri maata.

Lue lisää: Republikaanien murska­voitto jäi saamatta, mutta paljon on yhä auki

Tästä huolimatta on hyvin todennäköistä, että presidentti Joe Bidenin seuraava kaksivuotinen tulee olemaan nykyistä vaikeampi.

Tämä johtuu siitä, että pelkkä edustajainhuoneen enemmistö antaisi republikaaneille mahdollisuuden torpata haluamansa Bidenin lakiesitykset. Lait on hyväksyttävä kongressin molemmissa kamareissa.

Juuri nyt suurin kysymys on, kuinka pahasti odotuksia huonommin republikaanit suoriutuvat.

Jos demokraatit pitävät hallussaan senaatin, republikaanien syyttävä sormi voi osua entiseen presidenttiin Donald Trumpiin – tai ainakin sen pitäisi. Senaatin useissa ratkaisevissa kamppailuissa republikaanien ehdokas oli Trumpin siunaama.

Olivatko he liian radikaaleja saadakseen liikkuvien äänestäjien tuen? Juuri tästä senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnell oli huolissaan jo ennen vaalipäivää.

Pennsylvaniassa Trumpin tukema senaattoriehdokas Mehmet Oz hävisi jo huipputärkeän kamppailun John Fettermanille. Oz voitti esivaaleissa Trumpin tuella täpärästi maltillisen vastaehdokkaansa David McCormickin, jolla olisi todennäköisesti ollut parempi mahdollisuus pärjätä Fettermanille.

Neljä ratkaisevaa senaattorikilpaa – Arizona, Georgia, Nevada ja Wisconsin – oli tätä kirjoittaessa vielä auki. Niissäkin kaikissa demokraattia vastassa oli Trumpin tukema vaalidenialisti. Georgian voitto ratkeaa luultavasti vasta toisella kierroksella joulu­kuussa.

Jos republikaanit häviävät Trumpin suositusten takia kamppailuja, joiden muuten olisi pitänyt olla voitettavissa, on se Trumpille kova kolaus tai vähintäänkin kiusallista. Se kertoisi ainakin siitä, että Trumpin ”Stop the Steal!” -retoriikka ei ole voittava resepti vaa’ankieliosavaltioissa.

Edustajainhuoneeseen tulee kyllä nousemaan suuri joukko vaalidenialisteja, jotka ovat levittäneet Trumpin valheita laajamittaisesta vaalivilpistä vuoden 2020 presidentin­vaaleissa. Suuri osa heistä on kuitenkin vaalipiireistä, joista republikaani valitaan lähes joka tapauksessa.

Samaan aikaan Floridassa republikaanikuvernööri Ron DeSantis sai murskavoiton: hän voitti kilpakumppaninsa lähes 20 prosenttiyksiköllä. Voittoa osattiin odottaa, mutta ei näin suurta. DeSantis vetosi erityisesti latinoäänestäjiin huomattavasti paremmin kuin Trump presidentinvaaleissa 2020.

On vaikea välttyä tekemästä vertailua Trumpin ja DeSantisin välillä. Molemmat ovat puolueen mahdollisia presidenttiehdokkaita vuoden 2024 vaaleihin. Juuri nyt toinen näyttää voittajalta, toinen ei.

Tämä kaikki voisi saada republikaanit miettimään, onko Trump sittenkään paras vaihtoehto puolueen presidenttiehdokkaaksi. Mutta vaikka he miettisivät näin, uskaltaisivatko he edelleenkään nousta häntä vastaan?

Samaan aikaan mielessä jyskyttää vanha viisaus: aina kun Trumpin on luultu saaneen siipeensä, on lopulta oltu väärässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat