Bolsonaro kommentoi vaalitulosta vasta tiistaina – liittolaiset kannustavat tunnustamaan tappion

Istuva presidentti Jair Bolsonaro hävisi Brasilian sunnuntaina pidetyt presidentinvaalit entiselle presidentille Luiz Inácio Lula da Silvalle. Maanantaina Bolsonaron hiljaisuus herätti huolta hänen suhtautumisestaan vaalitulokseen.

Istuva presidentti Jair Bolsonaro kuvattiin sunnuntaina hänen saapuessaan äänestämään.

31.10. 22:24 | Päivitetty 1.11. 0:01

Presidentti Jair Bolsonaron hiljaisuus nousi maanantaina brasilialaislehtien otsikoihin. Maassa odotettiin, miten Brasilian istuva presidentti kommentoisi vaalitappiotaan.

Bolsonaro hävisi sunnuntain presidentinvaalien toisella kierroksella entiselle presidentille Luiz Inácio Lula da Silvalle. Vaalit olivat tiukat. Voittaja Lula sai 50,9 prosenttia äänistä ja hävinneen Bolsonaron ääniosuus oli 49,1 prosenttia.

Kymmenilletuhansille kannattajilleen julkisuudessa esiintynyt Lula on vaatinut, että Bolsonaro tunnustaisi tappionsa.

”Hän ei ole vielä soittanut minulle, enkä tiedä, tuleeko hän tekemään niin”, Lula totesi El País -sanomalehden mukaan.

Lue lisää: Lula voitti Bolsonaron ja palaa valtaan Brasiliassa

Maanantai-iltana viestintäministeri Fabio Faria kertoi uutistoimisto Reutersille, että Bolsonaro puhuu julkisesti tappiostaan vasta tiistaina.

Maanantain yli jatkunut hiljaisuus on herättänyt huolta Bolsonaron reaktiosta. Moni asiantuntija oli ennakoinut Bolsonaron kiistävän tappionsa.

Hän vaikuttaa valmistelleen valhetta asiasta jo pitkään. Bolsonaro on syyttänyt vaaliviranomaisia synkistä aikeista ja todennut, että järjestelmä on häntä vastaan.

Aamulla Bolsonaro meni toimistolleen, mutta hän jatkoi päivän yli hiljaisuuttaan. Myös hänen kolme politiikassa aktiivista lastaan ovat pystyneet vaiti, El País kertoo.

Osa Bolsonaron liittolaisista on kuitenkin jo tunnustanut Lulan vaalivoiton. Brasilialaislehtien mukaan he ovat myös kannustaneet Bolsonaroa kommentoimaan vaalitulosta ja myöntämään tappionsa.

O Globo uutisoi, että useiden ministerien kanssa käytyjen keskustelukierrosten jälkeen Bolsonaro on luvannut antaa lausunnon, jossa hän ilmoittaa, ettei aio haastaa vaalitulosta. Istuvan presidentin ei kuitenkaan odoteta onnittelevan seuraajaansa.

Ennen vaaleja Bolsonaro kylvi sitkeästi epäluuloa Brasiliassa käytössä olevia sähköisiä äänestyslaitteita kohtaan. Hän on väittänyt niitä helposti manipuloitaviksi, vaikka laitteet ovat olleet käytössä jo vuodesta 1996 ilman mainittavia ongelmia.

Kyselyjen mukaan kolme neljäsosaa hänen kannattajistaan luottaa vaalijärjestelmään vähän tai ei lainkaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan kansainväliset vaalitarkkailijat ja diplomaatit ovat kuitenkin todenneet, että he uskovat Brasilian demokraattisten instituutioiden selviävän tilanteesta.

Mediatietojen mukaan Bolsonaro eristäytyi vaaliyön häviön jälkeen Alvoradan palatsiin ja meni aikaisin nukkumaan. Brasilialainen O Globo -sanomalehti kertoi, ettei Bolsonaro suostunut vastaanottamaan edes läheisiä ministereitään ja kansanedustajiaan, jotka yrittivät vierailla hänen luonaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat