Merkittävän valtiollisen venäläismedian toimittaja kuoli ampuma­turmassa Krimillä

Babajeva johti Venäjän valtion omistaman Rossija Segodnja -mediakonsernin toimitusta Krimin toiseksi suurimmassa kaupungissa Simferopolissa.

1.11. 3:22

Suuren venäläisen valtio-omisteisen mediakonsernin toimittaja on kuollut ampuma­onnettomuudessa sotilasharjoitusalueella Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, paikalliset Venäjän asettamat viranomaiset ja Venäjän valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat perjantaina.

Asiasta uutisoi myös al-Jazeera.

Perjantaina kuollut Svetlana Babajeva johti Venäjän valtion omistaman Rossija Segodnja -mediakonsernin toimitusta Krimin toiseksi suurimmassa kaupungissa Simferopolissa.

Venäläinen uutistoimisto ja Rossija Segodnjan tytäryhtiö RIA Novosti kertoi perjantaina, että Babajeva kuoli ampumaharjoituksen aikana ammuttuun harhaluotiin. Toimittajan kuolemasta ei ole kerrottu enempää.

Babajevan kuolema keräsi runsaasti huomiota Kreml-mielisissä piireissä. Krimin Venäjän asettama kuvernööri Sergei Aksjonov kutsui hänen menehtymistään ”peruuttamattomaksi menetykseksi”.

Kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kirjoitti Telegramissa: ”Rakastan sinua kovasti, Sveta”.

Ukraina on asettanut pakotteita Rossija Segodnjalle ja kutsunut sen toimitusjohtajaa Dmitri Kiseljovia ”Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tukevan hallituksen propagandan keskeiseksi hahmoksi”.

RIA Novostin julkaisemassa lausunnossa Kiseljov sanoi, että Babajeva oli ”lämminsydäminen henkilö, joka tuki voimakkaasti Venäjää” ja ”halusi tukea sankareitamme”.

Babajeva on aiemmin työskennellyt RIA Novostin toimituspäällikkönä Britanniassa ja Yhdysvalloissa sekä Gazeta.ru-verkkouutissivuston päätoimittajana.

Venäjä on jatkanut riippumattomien tiedotusvälineiden tukahduttamista sodan alkamisen jälkeen. Perjantaina maa julisti Dožd-televisiokanavan johtajan Natalja Sindejevan ja kaksi kanavan toimittajaa ”ulkomaisiksi agenteiksi”.

Kaikki merkittävimmät oppositiomediat ovat joko keskeyttäneet toimintansa Venäjällä tai ne on suljettu väkisin.

Venäjä on ottanut Ukrainan sodan alkamisen jälkeen käyttöön lain, joka mahdollistaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen viranomaisten valheellisena pitämän asevoimia koskevan tiedon levittämisestä.

Lain määrittämänä valheellisena tietona voidaan pitää jopa Venäjän hyökkäyksen kutsumista sodaksi, sillä Kreml on määrännyt hyökkäyksestä puhuttavan erityisoperaationa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat