Poliisi: Väkijoukon hallinta Soulin tungoksessa riittämätöntä, sisäministeri pyysi anteeksi

Etelä-Korean viranomaiset kertoivat tiistaina, että lauantai-iltana väentungoksessa kuolleiden määrä oli noussut 156:een.

Etelä-Korean poliisin päällikkö Yoon Hee-keun tiedotustilaisuudessa 1. marraskuuta.

1.11. 6:13 | Päivitetty 1.11. 8:32

Etelä-Korean sisäministeri Lee Sang-min pyysi tiistaina anteeksi Soulin lauantai-illan yli 150 ihmistä tappanutta väentungosta, kertoo uutistoimisto AFP.

”Haluan esittää vilpittömän anteeksipyyntöni yleisölle kansan turvallisuudesta vastaavana ministerinä tämän onnettomuuden vuoksi”, Lee sanoi tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

Etelä-Korean poliisin mukaan väkijoukkojen hallinta tungoksen tapahtumapaikalla oli riittämätöntä.

”Tunnen rajatonta vastuuta yleisestä turvallisuudesta tämän onnettomuuden vuoksi ja teen parhaani varmistaakseni, ettei tällainen tragedia toistu”, poliisipäällikkö Yoon Hee-keun sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Maan pääministeri Han Duck-soo sanoi tiistaina, että väkijoukkojen hallintaa koskevien ”institutionaalisten tukitoimien” puuttuminen oli yksi syy onnettomuuteen, Reuters kertoo. Hän sanoi myös, että onnettomuuden tutkinnassa selvitetään, olivatko asianomaisten viranomaisten toimet paikan päällä riittäviä.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa syntyi lauantai-iltana paikallista aikaa tappava väentungos kesken halloween-juhlien. Viranomaiset kertoivat tiistaina, että kuolonuhrien määrä oli noussut 156:een. Lisäksi yli 150 ihmistä loukkaantui tapahtumassa, heistä 30 vakavasti.

Tungos syntyi Itaewonin kaupunginosassa, jonne oli kokoontunut raporttien mukaan jopa 100 000 ihmistä.

AFP:n mukaan poliisi oli saanut lauantai-iltana useita kiireellisiä vaarailmoituksia alueelle kokoontuneesta väkijoukosta.

Yoonin mukaan poliisi tiesi, että alueelle oli kerääntynyt vaarallisen paljon ihmisiä, mutta tapa, jolla tätä tietoa käsiteltiin, oli ”riittämätön”, AFP kertoo.

Maan viranomaiset sanoivat aiemmin CNN:n mukaan, että heillä ei ollut ohjenuoria halloween-juhliin kerääntyneiden väkijoukkojen käsittelemiseksi.

Viranomaisten mukaan Itaewonin alueelle oli lähetetty kyseisenä yönä 137 poliisia, kun aiempina vuosina ennen koronaviruspandemiaa paikalla on ollut vain noin muutamia kymmeniä poliiseja.

”Koska tämänkertaista halloween-festivaalia varten Itaewoniin odotettiin kerääntyvän paljon ihmisiä, ymmärtääkseni siihen valmistauduttiin asettamalle sinne enemmän poliisivoimia kuin muina vuosina”, sanoi poliisin väkivaltarikostutkinnan johtaja Oh Seung-jin CNN:n mukaan.

Hän kuitenkin sanoi myös, että poliisilla ei tällä hetkellä ole olemassa erillistä valmistautumisohjetta sellaisia tilanteita varten, jossa tietylle alueelle odotetaan kokoontuvan runsaasti ihmisiä, mutta tapahtumalla ei ole järjestäjää. Hänen mukaansa poliisia ei ollut lähetetty paikalle väkijoukkojen hallintaa varten vaan rikosten ja ”erilaisten laittomien toimien” estämiseksi.

Myös sisä- ja turvallisuusministeriön katastrofien ja turvallisuuden hallinnoinnin osaston johtaja Kim Seong-ho sanoi CNN:n mukaan, että heillä ei ollut ”ohjeita tai käsikirjaa” tällaista tilannetta varten.

Pääministeri Han Duck-soo ja presidentti Yoon Suk-yeol lupasivat aiemmin, että onnettomuus tutkitaan perinpohjaisesti.

Pääministeri Hanin mukaan maan hallinto on tutkinnan jälkeen valmis tekemään muutoksia, jotta vastaavalta suuronnettomuudelta vältyttäisiin jatkossa.

Presidentti Yoon yhtyi kehotti tiistaina turvallisuustoimenpiteisiin, joilla väkijoukoissa tapahtuvat onnettomuudet estetään jatkossa, Reuters kertoo.

”Meidän pitäisi keksiä konkreettisia turvatoimia väkijoukkojen hallitsemiseksi, ei ainoastaan näillä kaduilla, joilla tämä massiivinen katastrofi tapahtui, vaan myös muissa paikoissa, kuten stadioneilla ja konserttipaikoissa, joihin kokoontuu suuria ihmisjoukkoja”, Yoon sanoi Reutersin mukaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat