Syyttäjä: Hyökkääjä aikoi ottaa Nancy Pelosin pantti­vangiksi ja murskata polvet

Paul Pelosin pahoinpitelystä vasaralla epäilty mies kertoi kuulustelussa halunneensa saada edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin pyörä­tuoliin varoitukseksi muille.

Poliiseja Pelosien kodin edustalla San Franciscossa viime viikon perjantaina.

1.11. 9:42

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kotiin viime perjantaina murtautuneen miehen tarkoituksena oli ottaa Pelosi panttivangiksi ja mahdollisesti murskata tämän polvilumpiot varoituksena ”valehteleville” demokraatti­poliitikoille, Yhdysvaltain liittovaltion maanantaina julkaisemassa kanteessa todetaan.

Epäilty hyökkääjä oli pidätyksensä jälkeen kertonut poliisille, että hänen tarkoituksensa oli siepata Pelosi ja järjestää puhemiehelle jonkinlainen kuulustelu.

”Jos Nancy kertoisi ’totuuden’, [hyökkääjä] päästäisi hänet menemään. Mutta jos [Pelosi] ’valehtelisi’, [hyökkääjä] murskaisi hänen polvi­lumpionsa”, kanteessa kerrotaan.

Kun hyökkääjä tunkeutui Pelosin kotiin Kalifornian San Franciscossa noin kahdelta viime perjantaiaamuna, puhemies oli toisaalla. Kotona oli Pelosin 82-vuotias aviomies Paul Pelosi, jota hyökkääjä löi vasaralla päähän.

Paikalle hälytetty poliisi puuttui tapahtumiin, epäilty pidätettiin ja Pelosi kiidätettiin sairaalaan leikkaukseen. Hänen kallonsa murtui vasaran iskusta.

Paul Pelosi ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vuonna 2019.

Nancy Pelosi tiedotti maanantai-iltana CBS-kanavan mukaan, että hänen miehensä toipuu hyökkäyksestä, mutta edessä on pitkä kuntoutuminen.

42-vuotiasta epäiltyä uhkaa enimmillään jopa 50 vuoden vankeustuomio eri rikosnimikkeiden perusteella.

The New York Times -lehden mukaan hyökkääjää vastaan nostetun jutun ripeä eteneminen kuvastaa sitä, kuinka viranomaiset ovat huolissaan poliittisesta väkivallasta ensi viikon tiistaina pidettävien kongressivaalien alla.

Epäilty kertoi kuulustelussaan ajattelevansa, että Pelosi on ”susilauman johtaja”, mitä tulee demokraattisen puolueen levittämiin valheisiin.

”[Epäilty] selitti myöhemmin, että jos hän rikkoisi Pelosin polvilumpiot, tämä tulisi viedä pyörätuolissa kongressiin, mikä näyttäisi muille kongressin jäsenille, että teoilla on seuraamuksensa”, kanteessa kerrottiin.

Poliisin mukaan hyökkääjällä oli Pelosien kotiin tunkeutuessaan mukanaan muun muassa nippusiteitä, teippiä, köysi ja ainakin yksi vasara.

San Franciscon piirisyyttäjä Brooke Jenkins puhui tapauksesta lehdistötilaisuudessa 31. lokakuuta.

The Washington Post -lehden mukaan epäillyllä on takanaan kirjava historia erilaisten poliittisten ajatusten pyörteissä aina vihreän puolueen kannattamisesta nudismi­aktivismista antisemitismiin.

Viime aikoina hän näyttää keskittyneen netissä äärilaidan ajattelijoiden seuraamiseen, demokraattipuolueen soimaamiseen ja vähemmistöjen, kuten mustien, juutalaisten ja sukupuolivähemmistöjen, vastaisiin sanallisiin purkauksiin.

Epäillyn kerrotaan kirjoittaneen äskettäin blogitekstin, jossa hän kertoi tuttavansa kimppuun käyneestä näkymättömästä keijusta. Hänen entiseksi puolisokseen sanottu naisystävä on kertonut miehen olleen pitkään ”mielisairas”.

Poliittinen väkivalta on huolestuttanut Yhdysvalloissa erityisesti sen jälkeen, kun entisen republikaanipresidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressi­taloon 6. tammikuuta 2021 ja vaativat demokraattipresidentti Joe Bidenin vaalivoiton mitätöimistä.

Kongressiin tunkeutujista jotkut etsivät nimenomaisesti Nancy Pelosia. Toiset vaativat Trumpin varapresidentin Mike Pencen hirttämistä, koska Pence ei silloisessa senaatin puheenjohtajan roolissaan suostunut junailemaan vaalivoittoa Trumpille, joka hävisi vaalit selvästi.

Kongressin poliisin mukaan kongressin edustajiin liittyvien, huolta herättävien lausuntojen ja uhkausten määrä on viime vuosina kasvanut selvästi. Vuonna 2017 niitä kirjattiin 3 939 ja viime vuonna 9 625. Samalla ne ovat muuttuneet aggressiivisemmiksi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat