Trumpin jyräämä entinen republikaanitähti Liz Cheney kampanjoi ensi kertaa elämässään demokraatin puolesta

Michiganin kongressipaikan liepeillä käydään pientä kierteistä republikaanien sisällissotaa, jossa vastakkain ovat Trump ja Cheney. Heistä kumpikin saattaa pyrkiä presidentiksi vuonna 2024.

Republikaanipuolueen kongressiedustaja Liz Cheney kampanjoi demokraatti Elissa Slotkinin puolesta vaalitilaisuudessa Michiganin osavaltion East Lansingissä tiistaina.

2.11. 11:18

Entinen Yhdysvaltain republikaanipuolueen tähti, wyomingilainen kongressiedustaja Liz Cheney esiintyi tiistaina Michiganin osavaltiossa kongressipaikkansa säilyttämisestä taistelevan demokraattiehdokkaan Elissa Slotkinin vaalitilaisuudessa.

Cheney kertoi The New York Times -lehden mukaan, että kyseessä oli hänen elämänsä enimmäinen kerta, kun hän kampanjoi demokraattipuolueen hyväksi. Cheney perusteli tekevänsä niin ”puolustaakseen demokratiaa”.

Yhdysvalloissa järjestetään ensi viikon tiistaina kaksikamarisen kongressin vaalit, joissa valitaan uusiksi kaikki edustajainhuoneen 435 jäsentä sekä kolmannes satahenkisen senaatin jäsenistä.

Cheneyn esiintymisen Michiganissa voi mieltää eräänlaiseksi oheistaisteluksi minisisällissodassa, jota Cheney käy entistä republikaanipresidenttiä Donald Trumpia vastaan. Cheney on yksi harvoista valtakunnanpolitiikassa vaikuttavista republikaaneista, jotka ovat uskaltaneet uhmata Trumpia.

Kaksikon välit ovat tulehtuneet monesta syystä. Elokuussa Cheney hävisi selvin luvuin puolueensa esivaalit Wyomingin ainoasta kongressiedustajan paikasta Harriet Hagemanille, jota Trump ja tämän kannustusjoukot tukivat innokkaasti tuhotakseen Cheneyn uran politiikassa.

Näin ollen Cheney on menettämässä paikkansa kongressin edustajainhuoneessa, jossa hän oli taannoin kolmanneksi vaikutusvaltaisin republikaani – kunnes Trumpia myötäilevät kollegat savustivat hänet rivikongressiedustajaksi toukokuussa 2021.

Tuolloin Cheney ei peitellyt tuntemuksiaan Trumpin suhteen: ”Teen kaikkeni varmistaakseni, ettei entinen presidentti pääse enää ikinä lähellekään presidentin virkahuonetta”, Cheney sanoi.

Elokuussa Cheney kertoi, että hän saattaa pyrkiä ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Entisen presidentin Donald Trumpin tukijoita Trumpin kampanjatilaisuudessa Michiganissa lokakuun alussa.

Ensi viikon kongressivaalit ovat yhdenlainen mittaus sille, miten voimakas ote Trumpilla on republikaaneista. Hänen uumoillaan pyrkivän jälleen puolueensa presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleihin.

Cheney ilmoitti viime viikolla, että hän tukee Michiganin kahdeksannen kongressipiirin vaalikamppailussa demokraatti Elissa Slotkinia, joka on saanut vaaleissa vastaansa republikaanipuolueen osavaltiosenaattorin Tom Barrettin.

Barrett oli yksi monista Michiganin republikaanivaikuttajista, jotka kyseenalaistivat vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen. Vaaleissa demokraatti Joe Biden löi Trumpin murskaluvuin, mutta Trumpin mielestä vaalit varastettiin häneltä.

Kuin shakespearilaisessa näytelmässä, Cheneyn esivaaleissa Trumpin avulla lyönyt Hageman ilmoitti tämän viikon maanantaina tukevansa Barrettia. Detroit Free Press -lehden mukaan Hagemanin ilmoitus oli reaktio sille, että Cheney oli asettunut demokraatti Slotkinin tueksi.

Trumpin vaikutusta republikaanien muuttuneeseen mielenmaisemaan kuvastaa se, että vuoden 2016 vaaleissa Hageman oli Cheneyn innokas tukija, joka yritti kampittaa Trumpin nousun republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Hageman kutsui tuolloin Trumpia ”rasistiksi” ja Cheneytä ”rohkeaksi perustuslailliseksi konservatiiviksi”.

CNN-kanavan mukaan Hageman on sittemmin kääntänyt takkinsa perusteellisesti ja kutsunut Trumpia ”parhaaksi presidentiksi elinaikanani”.

Liz Cheney oli harvoja edustajainhuoneen republikaaneja, jotka äänestivät Trumpin virkarikossyytteiden puolesta, kun Trump oli vielä presidentti. Viime aikoina hän on istunut kongressin erityisvaliokunnassa, joka penkoo Trumpin kannattajien hyökkäystä kongressitaloon tammikuussa 2021.

Pian kuusi vuotta edustajainhuoneessa istunut Cheney on entisen varapresidentin Dick Cheneyn tytär. Hän oli aiemmin hyvin suosittu republikaanien parissa ja voitti helposti Wyomingin kongressipaikan vuosien 2016, 2018 ja 2020 vaaleissa. Hän joutuu luopumaan kongressipaikastaan ensi tammikuussa.

Kyselyiden mukaan republikaanit ovat hyvin suurella todennäköisyydellä voittamassa edustajainhuoneen enemmistön demokraateilta. Senaatin enemmistöstä käytävä taistelu sen sijaan on hyvin tiukka ja sen voi voittaa kumpi vain puolue, kyselyiden keskiarvot näyttävät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat