Yhdysvaltalais­nainen koulutti jopa 10-vuotiaita taistelemaan Isisin riveissä

Allison Fluke-Ekren tuomittiin liittovaltion oikeudessa kahdenkymmenen vuoden vankeusrangaistukseen osallistumisesta terrorismirikoksiin Libyan, Irakin ja Syyrian sota-alueilla. Rikoksiin kuului naisten ja nuorten tyttöjen taistelukoulutus.

Yhdysvaltalainen Allison Fluke-Ekren tuomittiin kahdenkymmenen vuoden vankeusrangaistukseen osallistumisesta terrorismirikoksiin Libyan, Irakin ja Syyrian sota-alueilla.

2.11. 13:17

Yhdysvaltalaisnainen tuomittiin tiistaina kahdenkymmenen vuoden vankeuteen liittovaltion tuomioistuimessa. 42-vuotias Kansasissa kasvanut, islaminuskoon kääntynyt Allison Fluke-Ekren sai tuomionsa tunnustettuaan syyllisyytensä terrorismiin.

Syyttäjän mukaan Fluke-Ekren osallistui yli kahdeksan vuoden ajan terrorismirikoksiin Libyan, Irakin ja Syyrian sota-alueilla. Rikoksiin lukeutui naisten ja jopa 10-vuotiaiden tyttöjen taistelukoulutus.

Oikeus ei uskonut Fluke-Ekrenin väitettä siitä, että tämä olisi joutunut Isis-taistelijoina toimineiden aviomiestensä manipuloimaksi.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaiskanava CNN.

Lue lisää: Yhdysvaltalais­nainen myönsi johtaneensa Isis-terrori­järjestön pataljoonaa Syyriassa

Syyttäjän mukaan Fluke-Ekren ”aivopesi nuoria tyttöjä ja koulutti heitä tappamaan". Hän oli myös avustanut islamilaista militanttiryhmää tehden yhteenvetoja Yhdysvaltain viranomaisilta varastetuista dokumenteista.

Fluke-Ekren on yksi harvoista yhdysvaltalaisnaisista, jotka olivat johtavassa asemassa ääri-islamistisen Isis-järjestön riveissä. Hänestä tuli Isisin naispataljoonan johtaja vuonna 2017. Syyttäjän mukaan pataljoona antoi sotilaskoulutusta yli sadalle naiselle ja tytölle ja opasti heitä käyttämään AK-47-rynnäkkökivääreitä, kranaatteja ja räjähtäviä itsemurhavöitä.

Fluke-Ekren väitti antaneensa naisille vain itsepuolustuskoulutusta.

Oikeudessa naista vastaan todisti muun muassa yksi hänen lapsistaan. Fluke-Ekren tytär Leyla Ekren naitettiin Isis-taistelijalle Syyriassa vain 13-vuotiaana. Tyttären mukaan hänen äitiään motivoi vallanhimo.

Fluke-Ekren tapasi turkkilaissyntyisen aviomiehensä Kansasin yliopistossa. Vuonna 2008 monilapsinen perhe muutti Egyptiin ja vuonna 2011 Libyaan, jossa asianajajan mukaan alkoivat tämän pyrkimykset ”saada vaikutusvaltaa nuorten naisten kouluttamiseen ääri-ideologiaan ja väkivaltaan".

Fluke-Ekrenin aviomies johti Isisin tarkka-ampujaryhmää. Mies kuoli vuonna 2015. Tämän jälkeen Fluke-Ekren meni naimisiin vielä Isisin lennokkiasiantuntijan ja Raqqan puolustuksesta vuonna 2017 vastanneen sotilasjohtajan kanssa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat