”Se on ohi”, Bolsonaro myönsi tuomarin mukaan

Bolsonaron kerrotaan vakuuttaneen korkeimman oikeuden tuomareille, ettei hän hangoittele vallansiirtoa vaalivoittaja Lulalle.

Kuvakaappaus videolta, jolla Jair Bolsonaro kehotti kannattajiaan purkamaan esteet Brasilian teiltä.

3.11. 2:12

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro vetosi keskiviikkoiltana kannattajiinsa, jotta nämä purkaisivat protestina pystyttämänsä esteet maanteiltä.

Osa laitaoikeistolaisen Bolsonaron äänestäjistä ei ole suostunut hyväksymään vasemmistolaisen Luiz Inácio Lula da Silvan voittoa presidentinvaalien toisella kierroksella viime sunnuntaina.

Poliisin mukaan liikenne oli keskiviikkona poikki 688 tiellä ympäri maan, kertoi sanomalehti O Globo.

Jair Bolsonaron kannattajat olivat estäneet liikenteen maantiellä Palhoçan kunnassa Florianópolisin metropolialueella keskiviikkona.

”Haluan vedota heihin: Purkakaa esteet teiltä”, Bolsonaro sanoi videolla, joka julkaistiin hänen virallisella Youtube-kanavallaan. Hän totesi, että esteet ”eivät mielestäni kuulu oikeutettuihin keinoihin osoittaa mieltä”.

”Aukioilla ympäri Brasiliaa on muita mielenosoituksia, ja ne kuuluvat demokraattiseen peliin. Ne ovat tervetulleita.”

Bolsonaro on yhä selvemmin nöyrtynyt viime sunnuntain vaalitappioonsa. Hänen kerrotaan tehneen kantansa selväksi myös korkeimman oikeuden tuomareille.

”Se on ohi”, Bolsonaro sanoi tuomari Edson Fachinin mukaan vieraillessaan korkeimmassa oikeudessa tiistai-iltana.

Fachin puhui tapauksesta brasilialaisille tiedotusvälineille.

”Tasavallan presidentti käytti verbiä ’päättyä’ [acabar] menneessä aikamuodossa. Hän sanoi: ’Se on ohi [acabou].’ Siispä pitää katsoa eteenpäin”, Fachin sanoi muun muassa O Globon ja Correio Braziliensen mukaan.

Bolsonaron varapresidentti, kenraali Hamilton Mourão myönsi tappion selvin sanoin O Globon haastattelussa.

”Nyt ei itku auta”, hän sanoi.

Brasilian entinen presidentti Lula palaa valtaan 1. tammikuuta. Hän voitti Bolsonaron vaalien toisella kierroksella prosentein 50,9–49,1.

Lue lisää: Lula voitti Bolsonaron ja palaa valtaan Brasiliassa

Bolsonaro pysytteli vaalien jälkeen pari vuorokautta hiljaa. Hän ei ole vieläkään julkisesti todennut hävinneensä saati onnitellut Lulaa, mutta tiistaina iltapäivällä – ennen vierailuaan korkeimman oikeuden tuomarien luona – hän sanoi puheessaan noudattavansa perustuslakia.

Lopuksi hänen taustaryhmänsä jäsen totesi yleisölle, että hallitus aloittaa prosessin vallan siirtämiseksi Lulalle.

Lue lisää: Bolsonaro rikkoi hiljaisuuden: Ei maininnut Lulan voittoa mutta lupasi noudattaa perustus­lakia

Suuri osa asiantuntijoista oli etukäteen arvellut, että Bolsonaro kiistäisi tappionsa, koska hän vaikutti alustaneen suurta valhetta asiasta pitkään.

Entinen armeijan kapteeni Bolsonaro oli muun muassa sitkeästi väittänyt Brasilian sähköistä äänestysjärjestelmää alttiiksi manipuloinnille, vaikka kaikki riippumattomat asiantuntijat näkivät asian toisin. Hän oli myös syyttänyt Lulaa vaalikampanjalakien rikkomisesta ilman todisteita.

Kyselytutkimusten mukaan kolme neljäsosaa Bolsonaron kannattajista luotti Brasilian vaalijärjestelmään vähän tai ei lainkaan.

Uutistoimistojen mukaan tuhansia Bolsonaron kannattajia on eri puolilla maata kokoontunut varuskuntien porteille vaatimaan asevoimien väliintuloa – käytännössä siis sotilasvallankaappausta. Sen toteutumiseen asiantuntijatkaan eivät ole uskoneet.

Jair Bolsonaron kannattajat marssivat paikalliselle varuskunnalle Estreiton kaupunginosassa Florianópolisissa keskiviikkona vaatimaan armeijan väliintuloa.

Bolsonaro näyttää laskeneen, että tuloksen haastamisesta olisi luultavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Brasilian keskitetty ja sähköinen äänestysjärjestelmä ei jätä mitään kyseenalaiseksi.

Hangoittelu olisi myös omiaan lisäämään ja pitkittämään levottomuuksia, ja sen hyödyt Bolsonarolle itselleenkin olisivat kyseenalaiset, koska äärikonservatiivisella oikeistopopulismilla menee joka tapauksessa hyvin Brasiliassa.

Bolsonaron liittolaiset menestyivät huomattavasti Lulan liittolaisia paremmin kongressivaaleissa, jotka järjestettiin runsaat neljä viikkoa sitten samaan aikaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa. Bolsonaron liittolaisia valittiin myös kuvernööriksi kolmessa suurimmassa osavaltiossa.

Bolsonaro on presidentti enää kaksi kuukautta, mutta hänen aateveljiensä politiikalla säilyy paljon sananvaltaa myös Lulan johtamassa Brasiliassa.

Lue lisää: Bolsonaron liittolaiset häpäisivät koko leirinsä ratkaisevalla hetkellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat