Etelä-Korea: Pohjois-Korea laukaisi mannerten­välisen ja toistaiseksi tuntemattoman ohjuksen

Etelä-Korea kertoo pohjoisnaapurinsa laukaisseen torstaina ainakin neljä ohjusta. Soulin mukaan ainakin yhden Pohjois-Korean mannertenvälisen ICBM-ohjuksen laukaisu näytti kuitenkin epäonnistuneen.

Ulleungin saarella Etelä-Koreassa katsottiin uutislähetystä Pohjois-Korean ohjuskokeista 3. marraskuuta.

3.11. 4:24 | Päivitetty 3.11. 18:41

Ohjuskokeitaan jatkava Pohjois-Korea on laukaissut Etelä-Korean asevoimien mukaan torstaina ainakin neljä ohjusta, joista ainakin yksi oli mannertenvälinen ballistinen ohjus.

Torstaina iltapäivällä Suomen aikaa Etelä-Korean asevoimat kertoi eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan, että Pohjois-Korea laukaisi jälleen yhden ohjuksen. Ohjuksen tyypistä ei kerrottu heti julkisuuteen, muuta kuin että se on ballistinen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat Yonhapin mukaan sopineet jatkavansa sotaharjoituksia alueella Pohjois-Korean ohjuskokeista huolimatta. Maat ilmoittivat myös pidentävänsä maanantaina alkaneiden harjoitusten kestoa. Sitä, kuinka kauan harjoitukset kestävät, ei ole kerrottu.

Pohjois-Korea tuomitsi sotaharjoitusten pidentämisen.

”Tämä [päätös pidentää harjoituksia] on erittäin vaarallinen ja väärä päätös. Yhdysvaltain ja Etelä-Korean vastuuton päätös ajaa provokatiivisten sotilastoimien aiheuttaman nykytilanteen kontrolloimattomaan vaiheeseen”, sanoi Pohjois-Korean yksivaltaisen puolueen johtohahmo Pak Jong-chon maan valtiollisen uutistoimiston mukaan.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korean aiemmin laukaiseman mannertenvälisen ICBM-ohjuksen laukaisu näytti kuitenkin epäonnistuneen. Kyseessä oli Yonhapin sotilaslähteen mukaan Hwasong-17 -mallin ohjus.

Pohjois-Korean mannertenvälisen ohjuksen laukaisu on tuomittu maailmalla laajalti. Esimerkiksi Yhdysvallat on kehottanut kaikkia maita panemaan täytäntöön Pohjois-Korealle suunnatut pakotteet.

”Tämä toiminta korostaa, että kaikkien maiden on pantava täysimääräisesti täytäntöön Korean demokraattista kansantasavaltaa koskevat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi.

Keskiviikkona Etelä-Korean asevoimat kertoi pohjoisnaapurinsa laukaisseen ainakin 20 ohjusta sekä ampuneen tykistöllä satakunta ammusta maiden väliselle meriraja-alueelle.

Yksi keskiviikkoisista ohjuksista laskeutui lähelle Etelä-Korean aluevesiä. Maa vastasi pohjoisnaapurinsa laukaisuihin ampumalla vuorostaan ohjuksia lähelle Pohjois-Korean aluevesiä.

Japani varoitti varhain torstaina paikallista aikaa yli lentävästä Pohjois-Korean ohjuksesta, mutta perui puheensa. Pohjois-Korean laukaisema ohjus ei lentänytkään lopulta Japanin ylitse, Japanin puolustusministeri sanoi.

”Ohjuksella havaittiin olevan potentiaalia lentää Japanin saariryhmän ylitse”, puolustusministeri Yasukazu Hamada kertoi toimittajille ja sanoi, että hälytykset annettiin tämän vuoksi.

”Tarkistettuamme tämän tiedon vahvistimme, että ohjus ei ylittänyt Japanin saariryhmää, vaan katosi Japaninmeren yllä”, hän jatkoi.

Noin kuukausi sitten Pohjois-Korea ampui ohjuksen Japanin yli ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Tuolloin osassa Japania annettiin asukkaille varoituksia laukaisun vuoksi.

Pohjois-Korea sanoi myöhemmin, että kyseisessä laukaisussa sekä samoihin aikoihin tehdyissä useissa muissa ohjuskokeissa oli harjoiteltu taktisten ydinaseiden käyttöä. Taktisilla ydinaseilla tarkoitetaan taistelukentällä käytettäviä ydinaseita, joiden vaikutus on rajatumpi kuin strategisten ydinaseiden.

Pohjois-Korea on kritisoinut viime aikoina Yhdysvaltain ja Etelä-Korean keskinäisiä harjoituksia, jotka ovat Pohjois-Korean mukaan valmistautumista mahdollista hyökkäystä varten.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat sanoneet, että Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet voivat kulminoitua uuteen ydinasekokeeseen, joka olisi järjestyksessään Pohjois-Korean seitsemäs.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat