Stoltenberg haki ratkaisua Turkissa: ”On aika toivottaa Suomi ja Ruotsi täysi­valtaisiksi jäsen­maiksi”

Naton pääsihteeri ja Turkin ulkoministeri keskustelivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

3.11. 18:12 | Päivitetty 3.11. 21:47

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on saapunut Turkkiin. Stoltenberg tapaa vierailunsa aikana Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoǧanin, puolustusministeri Hulusi Akarin ja muita korkea-arvoisia turkkilaisviranomaisia.

Torstaina Stoltenberg tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun, minkä jälkeen he pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden.

Turkin ulkoministeri Çavuşoğlu avasi tiedotustilaisuuden turkiksi, mitä seurasi Stoltenbergin puheenvuoro. Stoltenbergin mukaan keskustelussa oli käsitelty terrorismin vastaista yhteistyötä, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä sekä Ukrainan sotaa.

Stoltenberg kiitteli Turkkia useaan otteeseen sen tuesta Ukrainalle ja yhteistyöstä yhteisen turvallisuuden ja terrorismin vastaisen työn eteen.

Suomen kannalta keskustelujen kiinnostavin osuus on Nato-ratifioinnin eteneminen, sillä Turkki on asettunut jarruksi Suomen ja Ruotsin Nato-tielle. Se on viimeinen maa, joka ei ole vielä ilmoittanut päätöstään ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia. Unkarin odotetaan ratifioivan hakemukset joulukuussa.

”On aika toivottaa Suomi ja Ruotsi täysivaltaisiksi jäsenmaiksi”, Stoltenberg sanoi. ”Odotan innolla molempien maiden toivottamista tervetulleiksi lähitulevaisuudessa.”

Hänen mukaansa näin välitettäisiin Venäjälle selvä viesti siitä, että Naton ovi on auki.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson aikoo puolestaan matkustaa Turkkiin tiistaina. Tuolloin hän tapaa presidentti Erdoǧanin.

Stoltenberg kutsui Turkkia arvostetuksi Nato-jäseneksi ja kiitti maan panosta yhteisen turvallisuuden eteen. Samalla hän muistutti, että myös Nato edistää osaltaan Turkin turvallisuutta.

Turkki suhtautuu kielteisesti etenkin Ruotsin jäsenyyteen, ja presidentti Erdoğan on kutsunut Suomen länsinaapuria suoranaiseksi terrorismin kehdoksi. Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa ymmärtävänsä Turkin huolia, mutta hän vakuutti, että Suomi ja Ruotsi ovat sitoutuneita pitkäaikaiseen kumppanuuteen ja yhteistyöhön terrorismin kitkemiseksi.

Naton pääsihteeri kertoi keskustelleensa Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin ja Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. Kaikki heistä välittivät Stoltenbergin mukaan saman viestin.

”He arvostavat terrorismin vastaista yhteistyötä Turkin kanssa, koska se edistää myös heidän omaa etuaan”, Stoltenberg sanoi. ”Suomi ja Ruotsi ovat tehneet osuutensa.”

Stoltenberg kertoi toivovansa, että pääsisi keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä myös presidentti Erdoǧanin kanssa. Stoltenberg ja Erdoǧan tapaavat Istanbulissa perjantaina.

Naton pääsihteeri vierailee lisäksi Çanakkalen satamakaupungissa, kertoo Nato tiedotteessaan.

Bloombergin viranomaislähteiden mukaan on epätodennäköistä, että Turkki hyväksyisi Ruotsin hakemusta ennen loppuvuotta, tai edes ennen ensi vuoden vaaleja. Suomen jäsenyyteen Turkki suhtautuu myönteisemmin.

Tästä huolimatta Turkki aikoo äänestää Suomen ja Ruotsin hakemuksista samaan aikaan, Bloomberg kertoo. Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin-tutkimusohjelman johtaja Soner Cagaptay arvioi sen sijaan STT:lle, että Turkki voi hyvinkin todennäköisesti ratifioida Suomen hakemuksen eriaikaisesti.

”Luulen, että on todellinen mahdollisuus, että Turkki näyttää vihreää valoa Suomelle ennen Ruotsia”, hän sanoo.

Suomen valtionjohto on viestinyt selvästi, että Suomi haluaa Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Suomi joutuisi siksi hankalaan asemaan, mikäli Turkki ratifioisi ainoastaan Suomen hakemuksen.

Juttua päivitetty 3.11. kello 21.40: Lisätty Stoltenbergin sitaattiin hänen odottavan innolla Suomen ja Ruotsin toivottamista tervetulleiksi [Natoon].

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat