Väite: Venäjän joukot vetäytymässä Hersonista – toteutuessaan merkitsisi käänne­kohtaa sodassa

Mikäli väite osoittautuisi todeksi, se merkitsisi käännekohtaa sodassa. Ukraina kuitenkin pelkää, että kyse saattaa olla venäläisjoukkojen ansasta.

Koulun rauniot Hersonissa Arkhanhelsken kylässä.

3.11. 20:32 | Päivitetty 3.11. 21:27

Venäjän joukot ovat todennäköisesti vetäytymässä Dneprjoen itärannalle, väitti Hersonin alueella toimivan Venäjän miehityshallinnon edustaja Kirill Stremousov torstaina.

Stremousovin mukaan kaupungissa vielä olevien ihmisten tulisi poistua sieltä ”mahdollisimman nopeasti”. Asiasta kertoivat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä venäläiset mediat Kommersant ja Tass.

Mikäli väite osoittautuisi todeksi, merkitsisi se käännekohtaa sodassa. Dneprjoen itärannalle vetäytyminen tarkoittaisi, että Venäjän joukot poistuisivat länsirannalla sijaitsevasta Hersonin kaupungista.

Venäläisjoukot vyöryivät Hersoniin jo sodan alussa, ja 2. maaliskuuta Venäjän puolustusministeriö julisti kaupungin täysin miehitetyksi. Syksyllä Venäjä ilmoitti Hersonin alueen pakkoliitoksista.

Kyseessä on ainut kuvernöörijohtoinen asutuskeskus, jonka Venäjä on onnistunut valtaamaan sen jälkeen, kun se aloitti täysimittaisen hyökkäyksen helmikuussa.

”Venäjän vetäytyminen Hersonista olisi symbolisesti merkittävää”, sanoi Ruotsin maan­puolustus­korkea­koulun sota­taidon opettaja, everstiluutnantti Peter Lidén HS:lle lokakuussa.

Lue lisää: Hersonista vetäytyvä Venäjä on vaikeuksissa ”joen väärällä puolella”, sanoo asian­tuntija

Ukrainan viranomaiset ja länsimaiset sota-asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet varauksella merkkeihin siitä, että venäläisjoukot olisivat jättämässä Dneprjoen länsirannan Hersonin alueella. Ukrainan mukaan taistelut alueella jatkuvat yhä, Reuters kertoo.

Ukraina pelkää, että miehitysjoukkojen vetäytymisilmoituksessa olisi kyse Venäjän ansasta. Venäjän ylin johto on puolestaan vaiennut tilanteesta.

Ukraina pitää mahdollisena provokaationa myös sitä, että Hersonin kaupunginhallinnon rakennuksesta katosi ilmeisesti torstaiaamuna Venäjän lippu. Lipun katoamisesta ovat kertoneet Hersonin ukrainalaishallinto ja venäläiset sotakirjeenvaihtajat.

Venäläisen sotakirjeenvaihtaja Roman Sapankovin mukaan kaupunginhallinnon rakennuksessa ei enää ole Venäjän lippua, mutta muissa hallinnon rakennuksissa se liehuu yhä.

Lipun poistolla saatetaan pyrkiä luomaan vaikutelma siitä, että venäläisjoukot vetäytyvät samalla, kun ne todellisuudessa valmistautuvat taisteluihin, sanoi Etelä-Ukrainan puolustusvoimien yhteisen koordinaatiolehdistökeskuksen päällikkö Natalja Humenjuk Radio Svobodan mukaan.

Humenjuk toppuuttelee liian aikaista iloitsemista.

”Kun ottaa huomioon, että he [venäläisjoukot] ovat valmistautuneet katutaisteluihin pitkään ja sen, miten he ovat asemoineet yksiköitään, olemme selvillä suunnitelluista taktiikoista, eikä meidän pitäisi kiirehtiä iloitsemaan.”

Politico-lehdelle puhunut länsimainen viranomainen arvioi puolestaan, että venäläisjoukkojen vetäytymisessä saattaisi olla kyse Venäjän pitkän tähtäimen strategiasta. Talveen valmistautuvan Venäjän on helpompi puolustaa joukkojaan Dneprjoen itäpuolelta.

Venäjän joukot ovat olleet Hersonin alueella ahtaalla jo viikkoja. Ukrainalaisjoukkojen vastahyökkäys on edennyt nopeasti Dneprjoen länsipuolella, ja venäläisjoukkoja on vetäytynyt itärannalle.

Samalla venäläismiehittäjät ovat siirtäneet myös siviilejä Dneprjoen länsirannalta itärannalle. Hersonin miehitysvalta ilmoitti kaupungin evakuoimisesta 18. lokakuuta ja evakuoinnin päättymisestä 28. lokakuuta.

Keskiviikkona 2. marraskuuta Hersonin venäläishallinto puolestaan sulki väliaikaisesti Dneprjoen ylittävän liikenteen.

Venäjän media kertoo, että Hersonin alueen asukkaita evakuoidaan myös Dneprin itärannalta Nova Kahovkasta vielä kauemmas rintamalinjasta. Evakuoinnissa auttavat median mukaan Venäjän valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vapaaehtoiset.

Ukraina on syyttänyt Venäjää siviilien pakkosiirroista.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat