Lapid onnitteli Netanjahua vaali­voitosta, kertoi olevansa valmis vallan­siirtoon

Britannia kehotti Israelin poliitikkoja kunnioittamaan vähemmistöjä ja pidättäytymään äärikannoista.

Benjamin Netanjahun Likud-puolueen liittouma äärioikeiston kanssa voitti Israelin vaalit.

3.11. 19:59

Israelin väistyvä pääministeri Yair Lapid on onnitellut entistä pääministeri Benjamin Netanjahua vaalivoitosta.

Netanjahun Likud-puolueen liittouma äärioikeiston kanssa voitti Israelin vaalit, ilmeni maan keskusvaalilautakunnan julkaisemista tuloksista torstai-iltana, kun kaikki äänet oli laskettu. Viralliset tulokset julkistetaan ensi viikolla.

Lapid myönsi tappionsa vasta, kun äänistä oli laskettu jo 99 prosenttia.

Lapidin kanslian lausunnon mukaan hän on kertonut Netanjahulle olevansa valmis vallansiirtoon.

”Pääministeri Lapid onnitteli oppositiojohtaja Netanjahua vaalivoitosta ja kertoi hänelle, että hän on ohjeistanut koko kansliansa valmistelemaan järjestelmällistä vallansiirtoa”, Lapidin kanslian lausunnossa sanottiin.

73-vuotiaan Netanjahun koalitio saa 64 paikkaa Israelin 120-paikkaiseen parlamenttiin, knessetiin.

Israelin väistyvä pääministeri Yair Lapid.

Tiistaina järjestetyt vaalit olivat jo viidennet neljän vuoden aikana. Tästä huolimatta noin 71 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille, mikä oli paras tulos sitten vuoden 2015.

Netanjahu ehti olla oppositiojohtajana 14 kuukautta. Häntä epäillään niin ikään korruptiosta, ja oikeudenkäynnin on määrä jatkua maanantaina. Entinen pääministeri on kiistänyt syytteet.

Israelin tiedotusvälineet kertoivat, että Netanjahu on jo aloittanut neuvottelut koalitiokumppaneiden kanssa uuden hallituksen muodostamisesta, mutta AFP:n mukaan hänen Likud-puolueensa ei ole vahvistanut asiaa.

Britannia kehotti torstaina kaikkia poliitikkoja Israelissa pidättäytymään äärilinjan kannanotoista ja kunnioittamaan vähemmistöjen oikeuksia, kun näytti selvältä, että Netanjahu oli matkalla takaisin valtaan äärioikeistolaisten puolueiden tuella.

Samalla pääministeri Rishi Sunakin edustaja kertoi toimittajille, ettei Britannian suurlähetystöä olla siirtämässä Tel Avivista Jerusalemiin.

Sunakin edeltäjä Liz Truss sanoi, että siirtoa voitaisiin harkita.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat