Lääkärijärjestö: Al-Holin leiristä on tullut valtava vanki­leiri

Al-holin leirillä on yhä kymmenkunta suomalaisia. Heitä ei ulkoministeriön mukaan kyetä kotiuttamaan.

Al-Holin leiri kasvoi nykyisiin mittoihinsa vuonna 2019 Isisin ”kalifaatin” romahdettua. Kuvassa al-Holin leiri joulukuussa 2021.

7.11. 14:53

Tilanne Al-holin leirillä Syyriassa on sen asukkaille erittäin vaarallinen, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) maanantaina julkaistu raportti.

Al-Holin leiri kasvoi nykyisiin mittoihinsa vuonna 2019, kun terroristijärjestö Isisin ”kalifaatti” Syyriassa mureni. Leiri oli tarkoitettu väliaikaiseksi, mutta nyt se on muuttunut käytännössä vankilaksi.

Leiriltä ei voi poistua, mutta koska kyse ei ole virallisesti vankilasta, ketään ei myöskään ole tuomittu rikoksista.

Suuri osa leirin asukkaista on Isisin entisiä tai nykyisiä jäseniä tai heidän perheenjäseniään. Luultua useampi on joutunut sinne vailla mitään yhteyksiä Isisiin, MSF kertoo.

Isis valloitti nopeasti suuren osan Syyriaa vuonna 2014, ja moni jäi Isisin valtaamille alueille tahtomattaan.

Kun Isisin tappiokierre alkoi, moni ajautui Isisin kutistuvan alueen mukana yhä idemmäs ja lopulta päätyi al-Holiin onnettomien sattumien summana.

”Ihmiset pakotettiin jättämään kotinsa, koska useimmat olivat väärässä paikassa väärään aikaan. Meidät pakotettiin lähtemään kotikaupungistamme ja asumaan Isisin hallussa olevassa kaupungissa, ja meidän piti siirtyä paikasta toiseen Isisin mukana”, kertoo eräs MSF:n haastattelema leirin asukas raportissa.

Asukas kertoi joutuneensa Isisin ”pääkaupunkiin” Raqqaan, josta heidät pakotettiin siirtymään Deir Ez-Zoriin.

”Emme voineet jäädä kaupunkiin länsiliittouman pommitusten vuoksi, ja jos jäi jälkeen, liittouman joukot syyttivät Isisin jäseneksi, joten meidän oli pakko liikkua Isisin mukana. Ja nyt olemme täällä, emmekä vieläkään ole turvassa.”

Leirillä on tällä hetkellä noin 50 000 ihmistä, joista suurin osa on lapsia.

Aluksi leiriltä oli mahdollisuus käydä ulkopuolella esimerkiksi töissä, mutta nykyään sieltä ei pääse ulos. Leiri on piikkilankojen ja vallihautojen ympäröimä, ja siellä täällä on tarkastuspisteitä.

Turvatoimia on kiristetty, koska al-Holissa toimii useita aseistautuneita ryhmiä. Leiri on kuitenkin niin suuri, ettei turvallisuus ole kenenkään hallinnassa, ja turvallisuusjoukot ovat asukkaille jopa yhtä suuri huoli. Myös turvallisuusviranomaiset kiristävät asukkailta rahaa ja tietoja.

Vuonna 2021 henkirikos oli ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy al-Holissa. Jopa 38 prosenttia leirillä kuolleista kuoli väkivaltaisesti.

Yleinen syy henkirikoksiin on kiristys ja aseryhmien välisen väkivallan osalliseksi joutuminen. Aseryhmät kiristävät leiriasukkailta tietoa, ja jos vaatimuksiin suostuu, on jo ajautunut jengien osapuoleksi.

Raportin mukaan leirillä kuoli viime vuonna 79 lasta. Kaikista viime vuonna kuolleista 35 prosenttia oli alle 16-vuotiaita lapsia.

Leirillä on yhä noin kymmenen suomalaista, joista valtaosa on lapsia. Heitä ei ulkoministeriön mukaan ole mahdollista kotiuttaa nyt.

Lääkärit ilman rajoja vaatii, että valtiot, joiden kansalaisia on leirillä, ottaisivat vastuun leirin asukkaista yhdessä paikallisviranomaisten kanssa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat