Stoltenberg ja Erdoğan keskustelivat jälleen perjantaina Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Turkin asenne ei ole juuri muuttunut: ”Samaa jankuttamista”.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa tavattuaan Turkin ulkoministerin Istanbulissa torstaina.

4.11. 18:00

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jatkoivat keskusteluja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä perjantaina.

Turkkilaislehti Hürriyetin mukaan Erdoğan otti Stoltenbergin vastaan Istanbulissa Dolmabahçen palatsissa. Tapaaminen oli lehdistöltä suljettu.

Torstaina Turkkiin vierailulle saapunut Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin pitäneen Turkille antamansa lupaukset terrorismin vastaisesta taistelusta. Pääsihteerin mukaan maiden Nato-jäsenyys­prosessit olisi siksi syytä viedä loppuun pikaisesti.

”Näin vaarallisina aikoina on erityisen tärkeää viimeistellä jäsenyydet, jotta estetään väärinkäsitykset tai virhelaskelmat Moskovassa ja lähetetään selvä viesti Venäjälle siitä, että Naton ovi pysyy auki”, Stoltenberg sanoi.

Turkkiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoi perjantaina Twitterissä, että hän ei ole nähnyt suurta muutosta Turkin suhtautumisessa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

”Samaa jankuttamista ’konkreettisista toimista’, mitä olemme kuulleet alusta alkaen – ihan kuin me voisimme tai olisimme valmiita hylkäämään omat oikeusvaltio­prosessimme”, Alaranta sanoo.

Turkki on pyytänyt esimerkiksi Suomea arvioimaan uudelleen tiettyjen henkilöiden luovutuspyyntöjä. Oikeusministeriön mukaan niitä ei kuitenkaan olla avaamassa, koska ratkaisut on jo tehty.

Stoltenbergin torstaina tavanneen Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlu mukaan hakijamailla on vielä tekemistä lupaustensa käytännön lunastamisessa. Erityisesti näin on Ruotsin osalta, jonka uusi hallitus on kuitenkin edeltäjäänsä päättäväisempi, Çavuşoğlu sanoi.

”Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa”, Çavuşoğlu sanoi.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin on määrä vierailla Turkissa ensi tiistaina. Mediatietojen mukaan Kristersson on kirjoittanut Erdoğanille kirjeen, jossa hän on vakuutellut Ruotsin viranomaisten tekevän tiukemmin töitä kurdien sissijärjestö PKK:ta vastaan, jonka jäsenien ”majoittamisesta” Turkki on Ruotsia syyttänyt.

Kristersson on myös antanut ymmärtää, että maan uudella hallinnolla on käytettävissään enemmän keinoja Turkin vaatimuksien täyttämiseksi.

Turkki ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi osoittanut lämpenemisen merkkejä Ruotsille.

”Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa, Çavuşoğlu lisäsi. Hän kuitenkin lisäsi, että niin Suomi ja Ruotsi kuin Naton pääsihteeri Stoltenberg ovat toivoneet, että maat liittyvät yhdessä Natoon.”

Uutistoimisto Bloomberg uutisoi torstaina nimettömiin lähteisiin pohjautuen, että Turkki tuskin on hyväksymässä Ruotsin hakemusta ennen vuoden loppua tai edes ennen ensi kesälle kaavailtuja vaaleja.

Çavuşoğlu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista.

Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat