Pyöräilijän kuolema Berliinissä on herättänyt laajaa kritiikkiä ympäristö­aktivisteja kohtaan

Pyöräilijä jäi onnettomuudessa loukkuun betoniauton alle. Pelastusauto, jonka olisi pitänyt auttaa naisen irrottamisessa, saapui onnettomuuspaikalle myöhässä mielenosoituksien aiheuttamien liikenneruuhkien vuoksi.

Työmatkalainen keskusteli Viimeinen sukupolvi -ryhmittymän aktivistien kanssa Münchenissä 3. marraskuuta.

4.11. 22:00

Berliinissä sattui maanantaina vakava pyöräilyonnettomuus, jonka uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa torstaina.

Pyöräilijän kuolema on herättänyt Saksassa laajaa kritiikkiä ilmasto­aktivisti­ryhmittymää kohtaan, uutisoivat useat saksalaismediat, kuten Der Spiegel ja Berliner Morgenpost.

Pyöräilijä jäi onnettomuudessa loukkuun betoniauton alle. Palolaitoksen mukaan pelastusauto, jonka olisi pitänyt auttaa naisen irrottamisessa, saapui onnettomuuspaikalle myöhässä mielenosoituksien aiheuttamien liikenneruuhkien vuoksi.

Mielenosoitukset oli järjestänyt Letzte Generation eli Viimeinen sukupolvi -niminen ilmasto­aktivisti­ryhmittymä. Kyseessä on kansalais­tottelemattomuutta vaikuttamiskeinonaan käyttävä ilmastoaktivistien liittouma.

Ryhmittymä nousi uutisotsikoihin lokakuussa, kun sen jäsenet töhrivät perunamuusilla Claude Monet’n Les Meules -taidesarjaan kuuluvan maalauksen. Lasin alla oleva teos ei kuitenkaan vahingoittunut.

Pyöräilijän kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen useat saksalaispoliitikot ovat vaatineet tiukempia toimia ilmastoaktivistien tekoja vastaan. Kritiikkiin on yhtynyt myös vihreä varakansleri ja talous- ja ilmaston­suojelu­ministeri Robert Habeck.

”Jokainen, joka vaarantaa muiden terveyden ja elämän, menettää kaiken oikeutuksen toimiinsa ja vahingoittaa myös koko ilmastoliikettä”, Habeck sanoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Habeckin mukaan ”joidenkin mielenosoittajien jotkut protestit” tekevät nyt juuri näin.

Viimeinen sukupolvi on vastannut kritiikkiin kirjeessään, jossa se arvosteli jyrkästi Saksan ”vihamielistä mediamaisemaa”. Aktivistit kertoivat toimittajien solvanneen heitä puhelimitse ja sanoivat, että heitä vastaan olisi vaadittu väkivaltaisia toimia.

Aktivistit totesivat olevansa tietoisia siitä, että tulisivat saamaan vihamiehiä toiminnallaan. Reaktioiden voimakkuus vaikutti kuitenkin tulleen yllätyksenä.

”Emme odottaneet, että koko mediajärjestelmä kääntyisi meitä vastaan”, he kirjoittivat Berliner Morgenpost -lehden mukaan.

Viimeinen sukupolvi tiedotti kirjeessään uusista protesteista. Lisäksi ilmastoaktivistit ovat ilmoittaneet halustaan keskustella Saksan hallituksen kanssa ensi viikon torstaina.

Ryhmittymän edustajat pyytävät päästä tapaamaan liittokansleri Olaf Scholzin, valtioministeri Christian Lindnerin, talous- ja ilmaston­suojelu­ministeri Robert Habeckin ja erityisesti liikenneministeri Volker Wissingin.

Aktivistit haluavat neuvotella sadan kilometrin tuntirajoituksesta ja yhdeksän euron lippujen palauttamisesta paikallis­liikenteeseen. Vaatimusten toteutuminen voisi Der Spiegelin mukaan merkitä mielenosoitusten loppua.

Saksalaislehti pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Scholz ja ministerit suostuisivat neuvotteluihin aktivistien ehdoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat