Komentajalta outo väite Venäjän oman tulituksen uhreista – Toveri: ”Eivät tiedä, missä omat pyörivät”

Komentaja väitti, että 60 prosenttia venäläisjoukkojen sotilastappioista on aiheutunut omasta tulesta Mariupolin toukokuisten taisteluiden jälkeen.

Lennokista otetussa kuvassa näkyy ukrainalaisten joukkojen tuhoama venäläinen miehistönkuljetusajoneuvo Donetskissa marraskuun alussa.

6.11. 17:25

Donetskin "kansantasavallan" sotilaskomentaja Aleksandr Hodakovski väittää, että omien joukkojen tulitus on saattanut aiheuttaa jopa 60 prosenttia venäläisjoukkojen kokonaistappioista Mariupolin toukokuisten taisteluiden jälkeen.

Luku kuulostaa valtavalta. Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaakin päivittäisessä katsauksessaan, että venäläisen sotilaskomentajan julkinen spekulointi tällaisilla luvuilla osoittaa, miten suurten haasteiden edessä Venäjän joukot ovat – vaikka luku olisikin liioiteltu.

ISW:n mukaan omien joukkojen tulituksesta johtuvien tappioiden osuus on poikkeuksellisen suuri, mikä osoittaa, että venäläisten joukkojen välinen viestintä ja johtamisen koordinointi on puutteellista.

”Melko suurelta tuntuu se luku”, kommentoi Puolustusvoimien entinen tiedustelu­päällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sunnuntaina.

Omien joukkojen tulittamista (englanniksi friendly fire) tapahtuu sodissa, mutta Toverin mukaan paljon on tehty riskien vähentämiseksi ainakin länsimaiden armeijoissa. On järjestelmät, joiden avulla tiedetään omien joukkojen sijainti tarkasti, ja tykistön käyttö on tarkkaa ja tähystetysti johdettua, Toveri toteaa.

”Venäläisillä ei ole mitään tällaista. Eivät he aina tiedä, missä omat joukot pyörivät.”

Venäläisten tulenjohto on paljon keskitetympää ja komentoketjut pitkiä.

”Siellä ammutaan paljon eikä aina niin, että tulenjohtaja tähystäisi ja korjaisi tulta niin, ettei ammuta omia. Välillä ammutaan vain massamaisesti tietylle alueelle ilman tarkkaa tulenjohtoa. Tykistön tulitus on myös epätarkempaa johtuen osin jo siitäkin, että tykeillä on ammuttu paljon ja putket alkavat olla kuluneita”, Toveri arvioi.

Hänen mukaansa venäläiset joutuvat välillä pitkien komentoketjujen vuoksi odottamaan tulipyyntöjensä toteuttamista tunteja tai jopa päiviä. Sinä aikana ehtii tapahtua paljon taistelukentällä.

”Varmasti siellä on tapauksia, että on aiheutettu omille merkittäviäkin tappioita, mutta tuo 60 prosenttia yleistyksenä kuulostaa kyllä liian korkealta.”

Jos lukema pitäisi paikkansa, sen pitäisi näkyä jo joukkojen moraalissakin, koska kentällä tiedetään, mistä päin tuli tulee, Toveri toteaa.

”Tuntien venäläisten tavan taistella ja tietäen heidän koulutuksensa puutteet ja kaluston laadut, on kuitenkin selvää, että merkittävästi enemmän siellä omia ammutaan kuin vastapuolella.”

ISW arvioi, että komentoketjut ovat hajanaiset ja joukot tehottomia useista syistä.

Näitä ovat sotilasjohdon tiheä vaihtuminen, kokemattomien sotilaiden ylentäminen ja venäläisten joukkojen kokoonpano, jossa on sekä venäläisiä sopimussotilaita, Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" joukkoja sekä Wagner-palkkasotilasryhmän joukkoja.

Nämä yhdessä voivat vaikuttaa omien joukkojen tulitukseen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat