Venäjän väite: Kahovkan pato vaurioitunut Ukrainan Himars-iskussa

Padon sortuminen päästäisi valloilleen valtavia vesimassoja. Kahovkan patoaltaana on tekojärvi, jossa on noin 18 kuutiokilometriä vettä.

6.11. 19:15

Venäjän pelastusviranomaiset väittävät, että Hersonin alueella sijaitseva Kahovkan vesivoimalan pato olisi vaurioitunut ukrainalaisjoukkojen tekemän iskun takia.

Venäläisviranomaisten mukaan padon sulkuun olisi osunut Himars-raketinheittimellä laukaistu raketti. Asiasta kertovat muun muassa venäläiset uutistoimistot Interfax ja Ria Novosti.

Väitteitä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomasti. Ukraina ei ole kommentoinut asiaa.

Paikallisten viranomaisten mukaan iskusta ei olisi aiheutunut kriittistä vahinkoa, Ria Novosti kertoo Telegram-kanavallaan.

Venäjän on aiemmin pelätty räjäyttävän Nova Kahovkan padon. Sen räjäyttäminen nousi edellisen kerran uhkakuvaksi lokakuun lopulla, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi venäläisten miinoittaneen padon.

Jos pato sortuisi, valtavat vesimassat pääsisivät valloilleen. Kahovkan patoaltaana on tekojärvi, jossa on noin 18 kuutiokilometriä vettä.

Uhkakuva Kahovkan voimalan räjäyttämisestä on noussut esille siksi, että Ukraina on syksyllä ollut sotilaallisesti niskan päällä ja edennyt myös Hersonin alueella. Mikäli Venäjä joutuu vetäytymään kokonaan Dneprjoen länsipuolelta, sen pelätään räjäyttävän padon.

Maxarin satelliittikuva Kahovkan vesivoimalasta ja padosta lokakuun lopulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat