Poliisi saapui Soulin turma­paikalle vasta 85 minuuttia suur­onnettomuuden jälkeen

Paikallinen poliisipäällikkö tuhlasi aikaa istumalla ruuhkassa, vaikka olisi kävellyt nopeammin.

Kyltti muistokukkien keskellä viittasi kellonaikaan 18.34, jolloin ensimmäinen soittaja kertoi poliisille vaarallisesta väenpaljoudesta Itaewonin kaupunginosassa Soulissa. Ihmiset kaatuivat puristuksiin tiettävästi noin kello 22.15. Sen seurauksena 156 kuoli.

6.11. 23:56

Poliisin komentoketju ja sen päälliköiden reagointi viikon takaiseen suuronnettomuuteen herättää kasvavaa arvostelua ja suuttumusta Etelä-Koreassa.

”Paljastuneet yksityiskohdat ovat niin pöyristyttäviä, että ne saavat kyseenalaistamaan poliisin julkisen tehtävän suojella yleisöä hätätilanteessa”, sanomalehti The Korea Herald kirjoittaa maanantain pääkirjoituksessaan.

Halloweenjuhlissa lauantai-iltana viikko sitten syntyneessä tungoksessa Itaewonin kaupunginosassa Soulissa puristui kuoliaaksi yhteensä 156 ihmistä.

Poliisin omasta datasta selvisi tänään sunnuntaina, että sen ensimmäinen yksikkö saapui tapahtumapaikalle Itaewonin kaupunginosassa vasta 85 minuuttia katastrofaalisen joukkopuristumisen jälkeen. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Yonhap.

Yksikön lähetti paikallinen poliisipäällikkö. Hän saapui johtamaan poliisin reagointia pahasti myöhässä, koska halusi välttämättä ajaa autollaan illalliselta ravintolasta. Kadut olivat niin ruuhkaiset, että käveleminen olisi ollut huomattavasti nopeampaa. Hänet on sittemmin pidätetty tehtävästään.

Poliisin paikallispäällikön on syytetty myös tiedottaneen Soulin metropolialueen ylintä poliisipäällikköä liian hitaasti. Kansallisen tason ylin poliisijohtaja puolestaan oli nukkumassa, eikä häneen saatu yhteyttä kahteen tuntiin.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että poliisi sai huolestuneita puheluita ihmisten aistimasta välittömästä vaaratilanteesta melkein neljän tunnin ajan ennen ratkaisevaa onnettomuushetkeä. Lopulta väkijoukko kaatui toistensa päälle täyteen pakkautuneella kujalla hieman dominopalikkojen tavoin.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat