Järjestöt: Italia rikkoi kansain­välistä oikeutta kieltämällä maahan­pääsyn mereltä pelastetuilta

Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoi, että valikoiva ja osittainen maihin päästäminen oli laitonta ja syytti poliitikkoja ihmishengillä pelaamisesta.

Ihmiset astuivat maihin Humanity 1 -aluksesta Italian Cataniassa sunnuntaina.

7.11. 8:04

Italia rikkoi kansainvälistä oikeutta kieltäytymällä päästämästä merestä pelastettuja siirtolaisia maihin, ihmisoikeusjärjestöt sanoivat sunnuntaina.

Saksalainen kansalaisjärjestö SOS Humanity ilmoitti ryhtyvänsä oikeustoimiin Italiaa vastaan. Järjestön mukaan Italian viranomaiset päästivät maahan 144 ihmistä, mukaan lukien lapsia ja sairastuneita, mutta hylkäsivät 35 aikuista miespuolista siirtolaista.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moitti maata päätöksestä.

”Merilaki on selvä; pelastus päättyy, kun kaikki pelastetut on saatu turvalliseen paikkaan maihin”, järjestön Euroopan osaston varajohtaja Julia Hall sanoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa Italia rikkoo kansainvälistä oikeutta sekä luo riskialttiin tilanteen pakottamalla 35 ihmistä pysymään Humanity 1 -aluksella.

”Kehotamme Italian viranomaisia sallimaan kaikkien aluksella vielä olevien poistua aluksesta mahdollisimman pian.”

Humanity 1 -alus kuuluu SOS Humanity -kansalaisjärjestölle, ja kyydissä olevat ihmiset on pelastettu Välimereltä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoi, että valikoiva ja osittainen maihin päästäminen oli laitonta ja syytti poliitikkoja ihmishengillä pelaamisesta. Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön operoimalta Geo Barents -alukselta otettiin maihin 357 ihmistä, mutta Italia kieltäytyi ottamasta 215 ihmistä.

Italian uusi äärioikeistolainen hallitus on sanonut torjuvansa maahanmuuttajia, jotka yrittävät vaarallista merimatkaa Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.

Italian ulkoministeri Antonio Tajani sanoi lehdistötilaisuudessa perjantaina, että Sisiliaan matkannut Humanity 1 -alus saisi olla Italian aluevesillä niin kauan, että aluksella olevat hätätilanteet saataisiin selvitettyä.

Italiaan on sen sisäministeriön mukaan tullut yli 87 000 ihmistä. Heistä vain 14 prosenttia pelastettiin mereltä ja pääsi hyväntekeväisyysalusten avustuksella turvaan.

Saksa lähetti viime viikolla Italialle nootin, jossa se pyysi maan hallintoa tarjoamaan pikaisesti apua siirtolaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat