Serbipoliisit ja -kansan­edustajat erosivat rekisteri­kilpikiistan vuoksi Kosovossa

Kosovon päätös poistaa ajoneuvojen serbialaiset rekisterikilvet on herättänyt kiistoja maan suvereniteetista erityisesti maan serbivähemmistön keskuudessa.

Kosovon serbit mielenosoituksessa 6. marraskuuta. Pohjois-Kosovon serbit ilmoittivat irtisanoutumisista valtion laitoksissa protestoidakseen hallituksen päätöstä vastaan, joka määrää, että kaikkien kansalaisten on käytettävä Kosovon viranomaisten myöntämiä auton rekisterikilpiä.

7.11. 11:49

Kosovon neljällä serbien hallitsemalla alueella erosi hallituksen serbiministeri, 10 kansanedustajaa sekä poliisin ja oikeuslaitoksen virkamiehiä, kertoo ranskalainen media Euronews.

Virkamiehet erosivat vastalauseena poliisin erottamiselle, joka erotettiin virastaan, koska hän ei noudattanut ajoneuvojen rekisterikilpiä koskevaa hallituksen päätöstä.

Kosovo päätti aiemmin lokakuussa, että se tulee poistamaan kaikki Serbian myöntämät ajoneuvojen rekisterikilvet.

Rekisterikilpiä koskeva päätös tuli voimaan marraskuun alussa. Kosovon viranomaiset kuitenkin ilmoittivat, että täytäntöönpano tapahtuu asteittain.

Seuraavien kolmen viikon aikana etniset serbit saavat varoituksia, jos he päättävät säilyttää vanhat serbialaiset rekisterikilvet ajoneuvoissaan.

Tämän jälkeen heille määrätään sakkoja kahden seuraavan kuukauden ajan. 31. huhtikuuta asti he voivat ajaa vain väliaikaisilla paikallisilla kilvillä.

Kosovon päätös on herättänyt kiistoja maan suvereniteetista erityisesti Kosovon pohjoisosissa pääasiassa asuvan serbivähemmistön keskuudessa.

Monet Kosovon serbivähemmistöön kuuluvat haluavat entisen serbiprovinssin olevan osa Serbiaa eikä itsenäinen. He eivät tunnusta Kosovon pääkaupungin ja valtakeskuksen Pristinan valtaa.

Serbia itse ei ole koskaan tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Serbian ja Kosovon väliset jännitteet nousivat jälleen pintaan tänä kesänä, kun Serbia ja Kosovo kieltäytyivät tunnustamasta toistensa matkustusasiakirjoja ja ajoneuvojen rekisterikilpiä.

Kosovon serbit pystyttivät maan pohjoisosissa tiesulkuja, huudattivat hälytyssireenejä ja ampuivat aseilla ilmaan.

Elokuussa Euroopan unioni ja Yhdysvallat auttoivat neuvottelemaan ratkaisun matkustusasiakirjoja koskevaan ongelmaan.

Euroopan unioni on sanonut Kosovolle ja Serbialle, että niiden on normalisoitava suhteensa, jos ne haluavat liittyä unioniin.

EU ja Yhdysvallat ovat hiljattain lisänneet ponnistelujaan jännitteiden sovittelemiseksi. Huolena on Ukrainan sota ja Serbian läheiset suhteet Venäjään, jotka voivat lietsoa konfliktia Serbian ja Kosovon välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat