Kiinassa terveyssovelluksen ”ponnahdusikkuna” voi estää liikkumista ja kaupassa käyntiä

”Nollapolitiikkaan” sitoutuneessa Kiinassa koronarajoitukset jatkuvat yhä, ja viranomaisten ylilyönnit saavat monelta pinnan kiristymään

Asuinalue pantiin eristyksiin maanantaina Pekingissä. Siltä oli löydetty koronatapaus.

7.11. 12:47

Peking

Koronanvastaisten toimien ylilyönnit saavat nyt kiinalaiset kuohahtelemaan sekä sosiaalisessa mediassa että pienissä paikallisissa mielenosoituksissa.

Viranomaisten yksittäisistä laiminlyönneistä suuttuminen näyttää toimivan kytevän kiukun kanavana.

Kiina pitää edelleen kiinni korona-ajan ”nollapolitiikastaan”, jossa sen rajat ovat lähes kiinni ja jossa jokainen uusi tautitapaus panee taloyhtiöitä ja asuinalueita eristyksiin.

Viikonloppuna levisi tieto, että paikallisviranomaiset eivät olleet reagoineet useisiin huolestuneisiin viesteihin erään 55-vuotiaan naisen henkisestä tilasta Sisä-Mongolian Hohhotissa. Nainen löytyi perjantaina asunnostaan kuolleena.

Nainen ei ollut päässyt poistumaan talostaan yli viikkoon, koska lähistöltä oli löydetty kaksi covidiin sairastunutta.

Vain muutama päivä aiemmin Gansun maakunnan Lanzhoussa isä löysi 3-vuotiaan poikansa tiedottomana kotoaan. Koronasulkujen takia ambulanssi ei saapunut, eikä isä päässyt lähtemään sairaalaan kuin neuvoteltuaan pitkään vartijoiden kanssa. Poika kuoli.

Viranomaiset ovat myöntäneet tapahtuneet, ja niitä tutkitaan.

Kiinan valtion terveysviranomaiset moittivat lauantaina tiedotustilaisuudessa paikallishallintoja siitä, että ne eivät ole hoitaneet koronanvastaisia toimia asianmukaisesti.

Tiedotustilaisuus oli selvästikin vastaus kansalaisten viime päivien ärtyneisiin ja vihaisiin purkauksiin. Paikallishallinnot saavat paljon vapautta järjestää asioita, ja keskushallinto usein sitten syyttääkin epäonnistumisista alempia tasoja.

Henanin maakunnan Zhengzhoun kaupunginjohto pyyteli sunnuntaina erityisen paljon anteeksi epäonnistumisiaan, joita koko Kiina oli seurannut.

Kaupungissa olevalta isolta Foxconnin tehtaalta oli paennut työntekijöitä koronasulusta. He pelkäsivät tautia ja valittivat huonoa kohteluaan sulussa.

Työntekijät kävelivät satojenkin kilometrien päässä oleviin kotikaupunkeihinsa ja oikoivat matkalaukut käsissään jopa pitkin peltoja. He saivat matkan varrelta ruokaa ja juomaa, kun kansalaisten sydämet heltyivät moisen odysseian edessä.

Tehdas on joutunut rajoittamaan tuotantoaan väenpaon ja tautirajoitusten vuoksi. Se on alkanut maksaa huomattavia, palkkaa suurempia bonuksia, jotta työntekijät eivät karkaisi.

Kiinassa tautitapaukset ovat jälleen nousussa. Maanantaina tapauksia löytyi 1,4 miljardin asukkaan maasta 5 500, mikä on yleisesti katsottuna vähän, mutta kiinalaisittain paljon. Suurimpien kaupunkien kaikki asukkaat testataan korkeintaan muutaman päivän välein.

Monissa isoissa kaupungeissa on jälleen asuinalueita eristyksissä. Ja monissa paikoissa näyttää olevan sosiaalisen median perusteella pieniä mielenilmauksia, ihmiset esimerkiksi osoittavat mieltä taloyhtiön porteilla tai ikkunoistaan.

Tiibetin Lhasa on ollut koronasulussa yli kolme kuukautta, ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n vahvistamattomien tietojen mukaan siellä olisi ollut vastikään jopa satojen ihmisten mielenosoitus.

Sosiaalisen median sensuurin vuoksi mielenilmausten tiheydestä tai laajuudesta on vaikea sanoa mitään varmaa Kiinassa.

The Economist-lehden arvion mukaan iso osa kiinalaisista olisi edelleen tyytyväinen koronarajoituksiin, sillä Kiinassa on myös paljon paikkoja, joihin ne eivät vaikuta. Koronavirus ei tunnu kaikissa Kiinan kaupungeissa.

Kännykän terveyssovelluksen käytön estävä ponnahdusikkuna näyttää tältä. Se poistuu yleensä 1-7 päivän kuluessa, mutta voi kestää myös pidempään. Sen poistamista voi anoa viranomaisilta.

Suurien kaupunkien, erityisesti Pekingin, asukkaissa ärtymystä aiheuttaa tänä syksynä laajaan käyttöön levinnyt ponnahdusikkuna, joka saattaa milloin tahansa estää terveyssovelluksen käytön.

Jos henkilökohtaista kännykän terveyssovellusta ei voi käyttää, ei pääse kauppaan, junaan, taksiin – oikeastaan yhtään mihinkään. Henkilö voi olla vain kotonaan ja mahdollisesti ulkoilla.

Varoittamatta ilmestyvän ponnahdusikkunan pitäisi kertoa siitä, että henkilö saattaa olla altistunut koronavirukselle, mutta ainakin osin ne näyttävät tulevan mielivaltaisesti.

Lukemattomia pekingiläisiä on parhaillaan ympäri Kiinaa, koska he eivät pääse palaamaan kotiin ponnahdusikkunoiden vuoksi.

Pekingin maraton juostiin kahden vuoden tauon jälkeen viikonloppuna. Vapaaehtoiset ohjasivat osallistujia oikeaa paikkaan.

Lauantain tiedotustilaisuudessa vahvistui, että Kiina jatkaa kovia koronanvastaisia toimiaan. Se oli pettymys juuri virkistyneille markkinoille, jotka olivat uskoneet viikolla levinneitä lievennyshuhuja.

Kiinan talous on kärsinyt koronarajoituksista kovasti, mutta rajoitukset ovat säästäneet kansalaisten henkeä ja terveyttä.

Kiinassa on paljon huonosti rokotettuja ikäihmisiä, joten taudin leviäminen tietäisi paljon myös kuolemia. Maan johto on sitonut arvovaltansa vähäisiin kuolinlukuihin.

Kiinassa on koko pandemian ajan ollut liikkeellä ”varmaa” tietoa siitä, että maa olisi ollut höllentämässä toimiaan ihan kohta – esimerkiksi viime vuoden kansankongressin jälkeen, ennen tämän vuoden olympialaisia, niiden jälkeen ja tämän syksyn puoluekokouksen jälkeen.

Nyt uusi, yleinen veikkaus on ensi kevään kansankongressin jälkeinen aika.

Viikonloppuna toiveita herätti se, että Pekingin maraton saatiin pidettyä. Se peruttiin viime ja toissa vuonna.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat