Wagner-yhtiön perustaja Jevgeni Prigožin myöntää sotkeutuneensa Yhdys­valtain vaaleihin

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen vaalivaikuttamisesta virallisesti syyttämä henkilö tunnustaa osallisuutensa.

Wagner-palkkasotilasyhtiön omistaja Jevgeni Prigožin tunnetaan myös liikanimellä ”Putinin kokki”, koska hänen ravintolapalvelunsa on tarjoillut ruokiaan myös Putinille.

7.11. 14:32 | Päivitetty 7.11. 15:33

Venäläisen Wagner-palkkasotilasyrityksen perustaja ja omistaja Jevgeni Prigožin myönsi maanantaina sekaantuneensa Yhdysvaltain vaaleihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Prigožin lisäsi, että hän aikoo tehdä niin jatkossakin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen virallisesti vaalivaikuttamisesta syyttämä henkilö tunnustaa osallisuutensa.

”Olemme sekaantuneet [Yhdysvaltain vaaleihin], sekaannumme ja tulemme jatkossakin sekaantumaan. Huolellisesti, tarkasti, kirurgisesti ja omalla tavallamme, kuten osaamme tehdä”, Prigožin sanoi omistamansa ravintolayrityksen lehdistöpalvelun julkaisemien kommenttien mukaan.

”Tarkkoja operaatioita tehdessämme poistamme molemmat munuaiset ja maksan kerralla”, Prigožin sanoi tarkentamatta kryptistä kommenttiaan.

Prigožin antoi kommenttinsa juuri ennen Yhdysvaltain välivaaleja, jotka järjestetään tiistaina 8. marraskuuta. Välivaaleissa valitaan koko 435-paikkainen edustajainhuone ja kolmasosa 100-paikkaisesta senaatista.

Prigožinia on syytetty Venäjällä toimivien "trollitehtaiden" tukemisesta, jotka pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltojen politiikkaan.

Heinäkuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö tarjosi jopa 10 miljoonan dollarin palkkion Prigožinia koskevista tiedoista, jotka osoittavat hänen pyrkineen vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin.

Prigožinia on myös kutsuttu ”Putinin kokiksi”. Lempinimi juontaa juurensa Prigožinin omistamista ravintoloista ja ateriapalvelu­yrityksestä, jotka ovat tarjoilleet ruokiaan myös presidentti Vladimir Putinille.

Vuonna 2020 julkaistussa Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean julkaisemassa raportissa kerrotaan, että Venäjä pyrki auttamaan republikaani Donald Trumpin valtaannousua vuoden 2016 presidentinvaaleissa muun muassa internetsivusto Wikileaksin ja Trumpin silloisen kampanjapäällikön Paul Manafortin avulla.

Raportti oli Reutersin mukaan yksi merkittävimmistä ulostuloista vuoden 2016 vaalikiistasta.

Lue lisää: Tiedustelu­komitean raportti: Trumpin ex-kampanja­päällikkö työskenteli venäläisagentin kanssa, Wikileaks todennäköisesti tiesi auttavansa Venäjää vuoden 2016 vaaleissa

Raportin mukaan Putin olisi henkilökohtaisesti ohjannut venäläisten pyrkimyksiä tietokoneverkkojen ja demokraatteihin kytköksissä olevien tilien hakkeroimisesta Hillary Clintonia vahingoittavan informaation vuotamiseksi.

Senaatin tiedustelukomitea syytti raportissa myös Paul Manafortia yhteistyöstä venäläisten, kuten oligarkki Oleg Deripaskan ja väitetyn tiedusteluagentin Konstantin Kilimnikin, kanssa ennen vaaleja, niiden aikana ja niiden jälkeen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat