Tutkimus paljasti hätkähdyttäviä lukuja: näin paljon miljardöörit saastuttavat muihin verrattuna

Maailman rikkaimmat ihmiset saastuttavat ilmakehäämme yhdessä kokonaisten maiden verran.

8.11. 1:21

Miljardöörin ja tavallisten kansalaisten hiilidioksidipäästöissä on valtavat erot, kertoo hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin tuore tutkimus. CNN:n mukaan brittivaroin rahoitettu järjestö julkisti raportin, jossa se tarkastelee maailman 125:n rikkaimman miljardöörin sijoituksia.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että keskivertokansalaiseen verrattuna maailman rikkaimpien ihmisten sijoitukset vastaavat jopa 70 prosenttia heidän kasvihuonepäästöistään.

Oxfamin raportin mukaan miljardöörien sijoitukset tuottavat vuosittain noin kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä henkeä kohden. Se on peräti miljoona kertaa enemmän kuin alimpaan 90 prosenttiin kuuluvien ihmisten keskimääräiset 2,76 tonnin päästöt. Sitran mukaan suomalaisen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 2018 noin 10 tonnia vuodessa.

Oxfamin ilmastoasioiden johtaja Nafkote Dabi kertoo CNN:lle, että pelkästään miljardöörien elintavat tuottavat tuhansia kertoja enemmän päästöjä kuin tavalliset ihmiset. Moni upporikas lentää yksityiskoneella ja omistaa suuria jahteja, jotka tuottavat suuren määrän päästöjä. Kun elintapoihin lisätään vielä miljardöörien sijoitusten tuottamat päästöt, ovat luvut suorastaan huimaavia.

”Näillä miljardööreillä on yhdessä ”sijoituspäästöjä” kokonaisten maiden, kuten Ranskan, Egyptin ja Argentiinan hiilijalanjäljen verran”, Dabi sanoo.

Dabin mukaan superrikkaiden päästöistä tulisi jatkossa puhua avoimemmin ja heidän pitäisi kantaa kortensa kekoon ilmastotalkoissa. Oxfamin tutkimuksen mukaan noin 14 prosenttia miljardöörien sijoituksista on erityisen saastuttavilla aloilla.

”Näillä miljardöörisijoittajilla yrityspyramidin huipulla on valtava vastuu ilmaston tuhoutumisessa. He ovat paenneet vastuutaan liian kauan.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat