Ruotsin uusi hallitus esitteli ensi vuoden budjetin: ”Ajat tulevat olemaan huonommat”

Paljon huomiota on saanut hallituksen päätös lopettaa sähköautojen ostotuki. Polttoainevero puolestaan kevenee.

Ruotsin valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson ja Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch uuden hallituksen ryhmäkuvassa.

8.11. 12:29

Tukholma

Ruotsilla on edessään taloudellisesti kovemmat ajat, sanoo Ruotsin valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson.

Maltillista kokoomusta edustava Svantesson esitteli tiistaiaamuna Ruotsin uuden hallituksen budjetin ensi vuodelle.

Valtiovarainministeriön mukaan Ruotsilla on edessään nouseva inflaatio ja talouden matalasuhdanne, jonka aikana on varauduttava työttömyyden kasvuun.

”Ajat tulevat olemaan huonommat ennen kuin ne kääntyvät paremmiksi”, Svantesson sanoi.

Budjetissa on erilaisia uudistuksia 40 miljardin kruunun (3,6 miljardia euroa) edestä, mutta myös leikkauksia.

Hallitus panostaa esimerkiksi kotitalouksien ja yritysten tukemiseen muun muassa korkeiden sähkölaskujen kompensaatiolla. Suuri osa kotitalouksien tuesta liittyy bensiinin ja dieselin veronalennuksiin. Polttoaineveroja lasketaan 6,8 miljardilla kruunulla (630 miljoonaa euroa).

Vaikutus polttoaineiden hintoihin ei ole valtava. Dieselin hinta laskee alennuksen myötä 40 äyriä litralta ja bensiinin 14 äyriä.

Lue lisää: ”Talvesta tulee paljon pahempi” – Holmbergin perhe heräsi yli tuhannen euron sähkö­laskuun

Ison panostuksen Ruotsi tekee myös maanpuolustukseen ja väestönsuojeluun, joiden määrärahoja kasvatetaan ensi vuonna yhteensä 5 miljardilla kruunulla (460 miljoonaa euroa).

Natoon Suomen kanssa hakevan Ruotsin tavoitteena on, että Ruotsi saavuttaa Nato-jäsenyyden vaatiman puolustusbudjetin vuoteen 2026 mennessä. Ruotsi aikoo myös lisätä Ukrainalle antamaansa tukea ja lähettää maalle kehittyneitä asejärjestelmiä, joita Ukraina on pyytänyt.

Panostuksia tehdään myös poliisin ja turvallisuuspoliisin määrärahoihin. Rikollisuuden kitkeminen oli yksi hallituspuolueiden tärkeimmistä vaaliteemoista. Oikeuslaitokseen panostetaan ensi vuonna 1,4 miljardia kruunua (130 miljoonaa euroa) lisää.

Suurta huomiota on saanut hallituksen nopea päätös lakkauttaa sähköautojen ostotuki, jolle on aiemmin varattu budjetissa noin 3 miljardia kruunua (280 miljoonaa euroa).

Hallitus kertoi sähköautojen ostotuen lopettamisesta maanantaina, ja tänään tiistaina tukea ei enää saa. Aiemmin valtio antoi sähköautojen ostajille 70 000 kruunun tuen (6 450 euroa).

Päätös yllätti Ruotsin autoalan, koska ennen vaaleja nykyiset hallituspuolueet sanoivat pitävänsä sähköautotuen voimassa.

Valtiovarainministeri Svantessonin mukaan sähköautobonukset olisivat käyneet liian kalliiksi. Viime vuonna bonukset maksoivat valtiolle noin 3 miljardia kruunua, mutta ensi vuonna summan olisi ennustettu kasvavan 7 miljardiin kruunuun (650 miljoonaa euroa).

Hallitus kuitenkin kasvattaa panostuksia sähköautojen latausinfrastruktuurin kehittämiseen ja ehdottaa työpaikalla tapahtuvan latauksen veron poistoa.

Leikkauksia hallitus tekee myös kulttuuriin, sillä hallitus esittää kulttuuritukien leikkaamista 99 miljoonalla kruunulla (9 miljoonaa euroa).

Se tarkoittaa esimerkiksi valtiollisten museoiden ilmaisen sisäänpääsyn poistamista. Kulttuuribudjetin koko ensi vuodelle on noin 9 miljardia kruunua (830 miljoonaa euroa).

Budjetti vaatii vielä Ruotsin valtiopäivien hyväksynnän. Hallituspuolueilla ja hallituksen tukipuolue ruotsidemokraateilla on valtiopäivien enemmistö.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat