Viidessä osavaltiossa äänestettiin aborttioikeuksista, näin äänestyksissä kävi

Aborttioikeuden takaamista ehdottaneet lakiehdotukset menivät läpi Yhdysvaltain välivaaleissa. Aborttioikeutta vastustanut lakiehdotus puolestaan kumottiin Kentuckyn osavaltiossa.

Aborttioikeutta kannattaneet iloitsivat Detroitissa aborttioikeutta puolustavan lakiehdotuksen läpimenosta tiistaina 8. marraskuuta.

9.11. 16:10

Yhdysvaltojen välivaaleissa äänestettiin edustajainhuoneen ja senaatin paikkojen lisäksi osavaltiokohtaisesti myös monista muista asioista.

Yksi eniten etukäteen huomiota saaneista teemoista oli aborttioikeudet. Niistä äänestettiin viidessä osavaltiossa. Syy aiheen pinnalla oloon on Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kesäkuinen päätös kumota laaja aborttioikeus, jonka vuoksi osavaltiot saavat nyt itse päättää aborttilaeistaan.

Kaliforniassa, Michiganissa ja Vermontissa äänestettiin siitä, taataanko osavaltion perustuslaissa jatkossa oikeus aborttiin. Konservatiivisessa Kentuckyn osavaltiossa äänestettiin puolestaan päinvastaisesta ehdotuksesta, eli aborttioikeuden poistamisesta osavaltion lainsäädännöstä.

Montanan osavaltiossa lakiehdotus oli monimutkaisempi: siellä äänestettiin ehdotuksesta, jossa terveydenhuoltohenkilöstö voisi saada rikosoikeudellisen rangaistuksen, jos he eivät tee ”kaikkea lääketieteellisesti mahdollista” pelastaakseen vauvan hengen syntymän jälkeen – myös hyvin harvinaisessa tilanteessa, jossa lapsi syntyisikin abortin yrittämisen yhteydessä. Lääkärit ovat ilmaisseet huolensa, että laki vaikeuttaisi palliatiivista hoitoa vastasyntyneille, jotka eivät selviä hengissä.

Lakiehdotukset aborttioikeuden takaamisesta perustuslaissa menevät läpi niin Kaliforniassa, Michiganissa kuin Vermontissakin. Muun muassa uutistoimisto AP on julistanut äänestystuloksen näiden osavaltioiden osalta jo varmaksi.

Kun Vermontissa äänistä oli laskettu 95 prosenttia, yli 77 prosenttia äänestäjistä oli äänestänyt aborttioikeuden puolesta. Michiganissa äänistä oli laskettu 85 prosenttia, ja äänestäjistä 55 prosenttia kannatti aborttioikeutta. Kaliforniassa äänistä oli laskettu vasta 41 prosenttia, mutta tulos näytti silti selvältä, kun 65 prosenttia äänestäjistä oli kannattanut aborttioikeutta.

Kentuckyssa puolestaan äänestäjät hylkäsivät lakiehdotuksen aborttioikeuden poistamisesta. Tuloksen ovat julistaneet varmaksi AP ja The New York Times. Elokuussa vastaavasta ehdotuksesta äänestettiin Kansasin osavaltiossa, ja sielläkin äänestäjät kumosivat ehdotuksen.

Kentuckyssa oli Suomen aikaan keskiviikkoiltapäivänä laskettu äänistä 86 prosenttia, ja lakiehdotusta vastustaneiden osuus annetuista äänistä oli 52,5 prosenttia. AP tosin huomauttaa, että lakiehdotuksen kumoamisella ei ole silti mainittavia käytännön vaikutuksia, koska lainsäätäjät voivat yhä rajoittaa aborttioikeutta merkittävästi osavaltiossa.

Montanassa lakiehdotusta vastustaneiden osuus oli niin ikään 52,5 prosenttia, kun äänistä oli annettu 80 prosenttia. Montanan tulosta ei ollut julistettu varmaksi keskiviikkoiltapäivänä.

Aborttioikeuden lisäksi Yhdysvaltain osavaltioissa on äänestetty lukuisista muista asioista, kuten päihdepolitiikasta ja äänestyskäytännöistä. Yhteensä välivaalien yhteydessä 37 osavaltiossa järjestettiin kansanäänestyksiä 132:sta eri asiasta.

Marylandin ja Missourin osavaltiossa kannabiksen laillistamista ajanut lakiehdotus meni läpi selvällä enemmistöllä. Vastaavasti Arkansasissa ja Pohjois-Dakotassa sekä todennäköisesti myös Etelä-Dakotassa äänestäjät eivät hyväksyneet lakiehdotusta kannabiksen laillistamisesta.

Jo aiemmin kannabiksen käytön laillistaneessa Coloradon osavaltiossa äänestettiin, dekriminalisoidaanko tiettyjen ”psykedeelisten kasvien” ja ”taikasienien” hallussapito ja käyttö. Tällä hetkellä vastaava laki on voimassa vain Oregonin osavaltiossa. Coloradossa lakiehdotusta kannattavien äänten osuus oli 51 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 80 prosenttia. Tulos ei ollut varma keskiviikkoiltapäivänä.

Muista aiheista kansanäänestyksiä järjestettiin esimerkiksi minimipalkan nostamisesta 12 dollariin tunnilta Nevadassa ja aselakien tiukentamisesta Oregonissa. Molempien äänestysten tulos oli auki keskiviikkoiltapäivänä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat