NYT: Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin vuonna 2016 liittyi sen suunnitelmaan saada Itä-Ukraina hallintaansa

Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016 ja hyökkäys Ukrainaan alkuvuodesta 2022 liittyvät toisiinsa suoremmin kuin aikaisemmin on ymmärretty, The New York Times esittää.

The New York Timesin mukaan aiemmin ei ole ymmärretty, kuinka Venäjä pyrki Trumpin presidenttiyden kautta vaikuttamaan Ukrainan suvereniteettiin.

9.11.2022 17:54

Venäjän vaalivaikuttaminen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2016 oli osa Venäjän pyrkimyksiä saada Itä-Ukraina hallintaansa, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times laajassa artikkelissaan.

Artikkelin tiedot pohjautuvat erikoistutkija Robert Muellerin johtamaan tutkintaan Venäjän vaikuttamisyrityksistä Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan hyväksi sekä kymmeniin muihin haastatteluihin.

Muellerin vuonna 2019 valmistunut tutkinta johti useiden Trumpin lähiliittolaisten vastaisiin syytöksiin, mutta näyttöä Trumpin lainvastaisista yhteyksistä venäläisiin ei löytynyt.

The New York Times kuitenkin esittää artikkelissaan, että Venäjän sekaantuminen Trumpin valintaan oli suoremmin yhteydessä Venäjän käynnissä olevaan hyökkäykseen Ukrainaan kuin mitä aiemmin on ymmärretty.

Venäjän vaalivaikuttaminen on ollut esillä jo aiemmin tällä viikolla, kun Wagner-palkkasotilasyrityksen perustaja ja omistaja Jevgeni Prigožin myönsi maanantaina sekaantuneensa Yhdysvaltain vaaleihin, ja aikovansa tehdä niin jatkossakin.

Yhdysvaltalaislehti kertoo, että Yhdysvalloissa venäläisagenttina pidetty Konstantin Kilimnik olisi vuonna 2016 esitellyt Trumpin entiselle kampanjapäällikölle, Ukraina-kytköksiä omaavalle Paul Manafortille niin kutsutun ”Mariupol-suunnitelman”.

Suunnitelman mukaan Itä-Ukrainaan luotaisiin autonominen tasavalta, johon kuuluisivat Donetskin ja Luhanskin separatistiset ”kansantasavallat”.

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort poistumassa oikeussalista vuonna 2019.

Tasavaltaa hallitsemaan olisi nostettu Ukrainan entinen, vuonna 2014 Venäjälle paennut presidentti Viktor Janukovitš. Uutta, muodollisesti osana Ukrainaa pysyvää tasavaltaa olisi hallinnut Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Ukrainan presidenttinä toiminut Venäjä-myönteinen Viktor Janukovitš vuonna 2013.

Nimensä suunnitelma on saanut eteläisessä Ukrainassa Donetskin hallinnollisella alueella sijaitsevan satamakaupunki Mariupolin mukaan, joka joutui keväällä Venäjän piirityksen ja intensiivisten pommitusten kohteeksi.

”Mariupol-suunnitelma” ei sopinut yhteen Yhdysvaltain vuosikymmenien ajan ajamaan politiikkaan vapaasta ja yhtenäisestä Ukrainasta. Sitä olisi ollut mahdoton toteuttaa, jos Trumpin vastaehdokkaana ollut Hillary Clinton olisi noussut presidentiksi, The New York Times kirjoittaa.

Trump puolestaan antoi presidenttiehdokkaana Putinille myönteisiä ulkopoliittisia lausuntoja; hän sanoi esimerkiksi, että voisi presidenttinä harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää sekä niemimaan laittoman liittämisen johdosta asetettujen Venäjä-pakotteiden purkamista. Trumpin avulla suunnitelman toteuttamista pidettiin mahdollisena.

Siksi Trumpin vaalivoitto oli suunnitelman toteuttamisen kannalta välttämätön. The New York Times esittää Trumpin hyväksi tehdyn vaalitoiminnan ”etukäteismaksuna” Venäjän myöhemmin odottamasta geopoliittisesta voitosta länttä vastaan.

Hillary Clinton vuonna 2016.

Myöhemmin Manafort kielsi koskaan tukeneensa Mariupol-suunnitelmaa ja väitti niin edelleen The New York Timesin haastattelussa.

The New York Times kuitenkin väittää, että vielä senkin jälkeen, kun Manafortia vastaan oli nostettu syytteitä vuonna 2017, yritti hän yhdessä Kilimnikin kanssa edistää Mariupol-suunnitelmaa: maaliskuussa 2018 he työstivät sosiologista tutkimusta, joka oli tarkoitus tehdä ukrainalaisten keskuudessa Donbassin asemasta ja mahdollisuudesta, että Janukovitš palaisi maahan tämän alueen johtajana.

Manafortin mukaan Kilimnik ei olisi edistänyt suunnitelmaa Putinin vaan Janukovitšin toimeksiannosta. Myös The New York Times kertoo, ettei ole varmaa, oliko kyseessä alunperin Putinin suunnitelma vai tämän liittolaisen Viktor Janukovitšin yritys palata valtaan.

Muellerin tiimin syyttäjä uskoi, että Trumpin ja Venäjän yhteistyössä Mariupol-suunnitelman ja vaalivaikuttamisen osalta sopimus oli tehdä ”palvelus palveluksesta”.

Kilimnikin mukaan Mariupol-suunnitelma oli vain ”yksi kymmenestä mahdollisesta rauhanomaisesta ratkaisusta”.

Kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei suostunut alueluovutuksiin, ja tammikuussa 2021 Ukrainan suvereniteettia tukeva Joe Biden nousi Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi, Venäjältä katosivat hiljaiset keinot edistää suunnitelmaansa, The New York Times summaa.

Vuotta myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lue lisää: Wagner-yhtiön perustaja Jevgeni Prigožin myöntää sotkeutuneensa Yhdys­valtain vaaleihin

Lue lisää: Tiedustelu­komitean raportti: Trumpin ex-kampanja­päällikkö työskenteli venäläisagentin kanssa, Wikileaks todennäköisesti tiesi auttavansa Venäjää vuoden 2016 vaaleissa

Lue lisää: Facebook ja Twitter sanovat Pietarin trolli­tehtaan jääneen kiinni yrityksestä vaikuttaa USA:n vaaleihin – Venäjä toivoo Trumpin voittoa, Kiina Bidenin

Lue lisää: HS-analyysi: Venäjän varjo nousi taas Yhdysvaltain vaalien ja demokratian ylle – Amerikkalais­tiedustelu epäilee nyt myös Sandersin avittamista

Lue lisää: Trumpin entinen kampanja­päällikkö levitti teoriaa Ukrainan sähkö­posti­murrosta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat