CNN: Tiukimmat vaalivalheen levittäjät häviämässä kuvernöörinvaaleissa, mutta ainakin viisi menossa läpi

Ainakin 22 republikaanien kuvernööriehdokasta on levittänyt Donald Trumpin väitteitä vaalivilpistä. Viisi vaalivalheen levittäjää on voittamassa kuvernöörinvaalinsa.

Presidentti Joe Bidenin vaalivoiton kyseenalaistanut Greg Abbott valittiin jatkokaudelle Texasin kuvernöörinä.

9.11. 14:07

Vuoden 2020 presidentinvaalien vaalituloksen kiistäneet republikaaniehdokkaat näyttävät menestyneen suhteellisen heikosti kuvernöörinvaaleissa, uutiskanava CNN kertoo.

Vaalit hävinnyt presidentti Donald Trump on väittänyt valheellisesti, että hän olisi ollut vuoden 2020 presidentinvaalien todellinen voittaja.

Moni vaalivilppiväitteillä ratsastanut on kuitenkin menossa myös läpi.

CNN selvitti ennen vaaleja, että republikaanien kuvernööriehdokkaista 22 oli vähintään esittänyt väitteitä tai vihjauksia vaalivilpistä.

Välivaaleissa kuvernöörinvaaleja oli 36, eli republikaanien kuvernööriehdokkaista 61 prosenttia on levittänyt valheellisia vaalivilppiväitteitä.

Tiukimman linjan vaalivalheen levittäjät lupasivat toimenpiteitä presidentti Joe Bidenin vaalivoiton perumiseksi.

Yhdeksän tunnettua vaalivalheen levittäjää oli CNN:n mukaan häviämässä. Monet heistä olivat tiukimman linjan edustajia.

Esimerkiksi Pennsylvaniassa ehdolla ollut Doug Mastriani on luvannut tehdä työtä sen eteen, että presidentti Joe Bidenin vaalivoitto mitätöitäisiin. Jos Mastriani olisi voittanut, hän olisi voinut nimittää osavaltion vaalipäällikön.

Myös Marylandin Dan Cox ja New Yorkin Lee Zeldin ovat häviämässä kuvernöörinvaalinsa.

Dan Cox järjesti linja-autokuljetuksia tammikuun 2021 ”Stop the Steal” -mielenosoitukseen. Lee Zeldin äänesti edustajainhuoneen jäsenenä Bidenin vaalivoiton vahvistamista vastaan.

Ainakin viisi vaalivalheen levittäjää olisi CNN:n mukaan voittamassa kuvernöörinvaalinsa Alabamassa, Idahossa, Iowassa, Texasissa ja Etelä-Dakotassa.

Idahon Brad Little, Iowan Kim Reynolds ja Texasin Greg Abbott ovat kannattaneet Bidenin vaalivoiton kyseenalaistaneita oikeuskanteita.

Vaalivilppiväitteillä Arizonassa ratsastanut ehdokas Kari Lake ehti jo vihjata vaalivilpistä omassa kuvernöörinvaaleissaan, joissa ääntenlaskenta on vielä kesken. Laken väitteille ei näytä olevan pohjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat