EU tukee Ukrainaa ensi vuonna 18 miljardilla eurolla, välineenä edullinen laina

Tuki menee muun muassa sosiaalimenoihin ja tuhotun infrastruktuurin korjaamiseen.

EU:n budjettikomissaari Johannes Hahn kertoi komission ehdotuksen ensi vuoden Ukraina-tueksi keskiviikkona.

9.11. 16:19

Bryssel

EU:n komissio ehdottaa, että EU antaisi sotaa käyvälle Ukrainalle ensi vuonna uutta tukea 18 miljardia euroa.

Tuki on tarkoitus antaa luottoina, joiden ehdot ovat erittäin edulliset. Tuki jakautuu 1,5 miljardin euron kuukausieriin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti unionia tuesta. Hänen mukaansa tuki osoittaa EU:lta ”todellista solidaarisuutta”, kertoi uutistoimisto AFP.

EU:n tuki menee käytännössä Ukrainan valtionhallinnon menoihin, kuten esimerkiksi eläkkeiden kaltaisiin sosiaalimenoihin ja valtion koneiston pyörittämiseen. Lisäksi Venäjä on järjestelmällisesti tuhonnut Ukrainan sähkönjakeluverkkoa, teitä ja muuta infrastruktuuria, jonka korjaamiseen valtio tarvitsee rahaa.

Ukrainan viranomaiset ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat arvioineet kuukausittaisen tuen tarpeen olevan 3–4 miljardia euroa, joten EU:n tuki on tästä vasta puolet. Loppuosan toivotaan tulevan muilta Ukrainan tukijoilta, esimerkiksi Yhdysvalloilta.

Jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä komission ehdotus. Se ei välttämättä ole läpihuutojuttu, koska EU:n yhteinen vastuu Ukrainan luotoista kasvaa.

EU asettaa lainojen ehdoksi sen, että Ukraina jatkaa uudistuksia, joihin se on sitoutunut EU:n hakijamaana – eli kunnioittaa oikeusvaltiota ja hyvää hallintoa sekä jatkaa petosten ja korruption vastaista työtä.

Edullisiin lainaehtoihin kuuluu se, että Ukraina aloittaa takaisinmaksun vuonna 2033 ja siihen on aikaa 35 vuotta.

EU ehdottaa myös, että se vastaa Ukrainalle annettavien luottojen korkomenoista. Käytännössä vastuu siirtyy jäsenmaille, jotka kohdistavat korkomenoja vastaavat varat EU:n budjettiin.

EU laskee yhdessä jäsenvaltioiden ja EU-toimielinten kanssa tukeneensa Ukrainaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen yhteensä 19,7 miljardilla eurolla. Tästä 6,7 miljardia euroa on keskiviikkona luvatun kaltaista makrotaloudellista apua torjumaan Ukrainan valtion romahdusta.

EU lupasi makrotaloudellista apua tälle vuodelle kaikkiaan yhdeksän miljardia euroa, mutta osa siis puuttuu. Komissio on antanut vain vältteleviä vastauksia siihen, mitä tälle vuodelle luvattujen kolmen miljardin kanssa käy – siirtyvätkö ne ensi vuodelle luvatun 18 miljardin paketin päälle vai jäävätkö kokonaan myöntämättä.

EU on antanut myös noin kolme miljardia euroa sotilaallista apua EU:n rauhanrahaston kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat