Hallitus esti siru­tehtaan myynnin kiinalais­omisteiselle yritykselle turvallisuus­syistä

Kauppa olisi Saksan talousministeriön mukaan vaarantanut ”yleisen järjestyksen ja turvallisuuden”.

Talous- ja energiaministeri Robert Habeck selosti tehtaan myyntikieltopäätöstä medialle keskiviikkona Berliinissä.

9.11. 16:40

Berliini

Saksan liittohallitus päätti keskiviikkoisessa istunnossaan estää kiinalaisomisteista ruotsalaisyritystä ostamasta Elmos-yhtiön sirutehtaan Saksan Dortmundissa.

Saksan talousministeriön tiedotteen mukaan kauppa olisi toteutuessaan vaarantanut ”yleisen järjestyksen ja turvallisuuden” Saksassa.

Saksan talousministerin Robert Habeckin mukaan yrityskaupoissa pitää olla tarkkana, kun kyse on tärkeästä infrastruktuurista.

”Emme saa olla naiiveja”, hän sanoi medialle hallituksen istunnon jälkeen. Habeckin mukaan myös muita yritysostoja on estetty.

Handelsblatt-lehti kertoi omiin hallituslähteisiinsä viitaten, että Elmosin lisäksi Baijerissa toimivan ERS-Electronic-yhtiön myynti Kiinaan oli estetty samassa hallituksen istunnossa.

ERS-Electronic on puolijohde­teollisuuden lämmön­hallinta­mekanismeihin erikoistunut yritys.

Handelsblattin mukaan Saksan hallitus selvittää parhaillaan 44:ää saksalaisfirmoihin kohdistuvaa ulkomaalaista ostoaietta. Lehden mukaan niistä 17 on Kiinasta, seitsemän Yhdysvalloista ja kuusi Britanniasta.

”Erityisesti puolijohde­teollisuudessa on tärkeää suojella Saksan ja Euroopan teknologista ja taloudellista itsemääräämis­oikeutta”, Habeck sanoi.

Hänen mukaansa Saksa on Euroopan suurimpana kansantaloutena houkutteleva investointikohde ja monet investoinneista ovat erittäin tervetulleita.

”Mutta voi olla myös investointeja, jotka vahingoittavat maatamme.”

Habeck sanoi, että yritystalous on kaikkea muuta kuin epäpoliittista, ja tähän olisi pitänyt alkaa kiinnittää huomiota jo aikaisemmin.

Pari viikkoa sitten Handelsblatt ennakoi, että Saksan hallitus olisi hyväksymässä Elmos-tehtaan myynnin kiinalaisille huolimatta siitä, että turvallisuusviranomaiset olivat siitä varoittaneet.

Lue lisää: Saksa hyväksymässä tehtaan myynnin kiinalaisille vastoin turvallisuuspalvelun kehotusta

Tänä syksynä suurta huomiota on herättänyt Hampurin sataman osien myynti Kiinaan. Kiina on ostanut jo vuosikausia satamakapasiteettia eri puolilta Eurooppaa.

Myös liittokansleri Olaf Scholzin Kiinan-matka viime viikolla herätti arvostelua. Samaan aikaan Saksan liittohallitus on ensimmäistä kertaa laatimassa Kiina-strategiaa, jonka tavoitteena on vähentää talouden riippuvuutta Kiinasta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat