Vetäytyminen Hersonista pyrittiin selittämään vastuullisuudella – televisiossa nähtiin kömpelö lähetys

Venäjän viranomaiset selittivät Hersonista vetäytymistä humaanilla asenteella ja strategisella uudelleenjärjestäytymisellä. Puolustusministeri Šoigun mukaan ”venäläisten sotamiesten henget ovat aina etusijalla”.

10.11. 15:26 | Päivitetty 10.11. 15:54

Keskiviikkoiltana uutisoitiin Venäjän joukkojen vetäytyneen Hersonin kaupungista. Vetäytymiskäskyn antoi keskiviikkoiltana Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ”erityisoperaation” komentaja Sergei Surovikinin esityksen pohjalta.

Länsimediassa Venäjän vetäytymisen uutisoitiin olevan sodan kannalta käänteentekevä.

Venäjän joukkojen vetäytyminen Hersonin hallinnollisen alueen samannimisestä pääkaupungista on kuitenkin Venäjän valtionmediassa esitetty rauhallisesti ja ilman suurempaa dramatiikkaa. Se pyrittiin keskiviikkona esittämään vastuullisena päätöksenä, jolla säästetään sekä omien sotilaiden että siviilien henkiä.

Lue lisää: Asiantuntija Venäjän vetäytymisestä Hersonista: ”Valmistellaan kansaa siihen, että tappio on tulossa”

Valtiollisilla televisiokanavilla näytettiin keskiviikkoiltana lähetys, jossa Surovikin esitelmöi vetäytymisestä puolustusministeri Šoigulle. Videon esiintymisestä jakoivat muun muassa Venäjän valtionmediat Tass ja Ria Novosti.

Surovikin raportoi sumennetun Ukrainan kartan edessä, kuinka Venäjälle järkevin vaihtoehto olisi järjestää joukkojensa puolustus Dneprjoen itäpuolen rantalinjaa pitkin. Vaarana olisi muutoin Venäjän joukkojen jääminen eristyksiin joen toiselle puolelle, jos Ukraina iskisi Kahovkan patoon.

Vetäytymisellä paitsi pelastettaisiin sotilaiden henkiä myös vapautettaisiin sotavoimia ja kalustoa muille rintamille, Surovikin jatkoi.

Lähetyksessä kuitenkin todettiin, että vetäytymisestä huolimatta Venäjän armeija torjuu ”menestyksekkäästi” Ukrainan hyökkäyksiä Hersonin alueella. Surovikinin mukaan Venäjä on menettänyt Hersonissa 7–8 kertaa vähemmän sotilaita kuin vastustaja.

”Kuten tiedetään, hyökkäävä osapuoli kärsii suurempia tappioita kuin puolustusasemissa oleva. Tässä [Hersonin] tapauksessa meidän tappiomme ovat 7–8 kertaa pienemmät kuin vastustajalla. Me ajattelemme ennen kaikkea kaikkien venäläisten sotamiesten henkiä”, Surovikin totesi.

Šoigu nyökkäsi hyväksyvänsä Surovikinin päätelmät ja totesi, että ”venäläisten sotamiesten henget ovat aina etusijalla”.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi torstaiaamuna, kuinka myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsui Venäjän joukkojen vetäytymistä Dneprin toiselle puolelle ”positiiviseksi päätökseksi”.

Putinia ei lähetyksessä nähty kommentoimassa vetäytymistä.

Sotilaiden lisäksi Surovikin huolehti siviileistä. Hänen mukaansa Ukrainan ”sattumanvaraiset iskut” aiheuttivat ”todellisen vaaran siviiliväestölle”. Hän kertoi Ukrainan iskevän sairaaloihin, kouluihin ja evakuoituviin siviileihin.

”Kaikki halukkaat Hersonin alueella, eli yli 115 000 henkeä, ovat poistuneet sotatoimialueelta”, Surovikin kertoi.

Hän kuitenkin varoitteli, että evakuointi saattaisi osoittautua riittämättömäksi ja johtaa ”merkittäviin siviiliuhreihin”, jos Ukraina räjäyttäisi Kahovkan vesivoimalan ja padon.

Ukraina on puolestaan syyttänyt Venäjää pakkosiirroista ja iskun suunnittelusta Kahovkan vesivoimalaan. Sattumanvaraisista ja siviiliväestöön kohdistuvista iskuista on sodan alusta asti syytetty Venäjää.

The Moscow Timesin mukaan valtion televisiokanavat kutsuivat joukkojen vetäytymistä "uudelleen­ryhmittymiseksi" ja salasivat yleisöltä ”Venäjän armeijan romahtamisen Hersonin alueella”. Myös valtion propagandistit vaikenivat tai yhtyivät tukemaan vetäytymisen perusteluja.

Esimerkiksi yksi Venäjän pääpropagandisti Vladimir Solovjev julkaisi Telegram-kanavallaan vetäytymispäätöstä tukevia mielipiteitä, kuten että vetäytyminen oli ennalta suunniteltu ja tarkoituksena oli ainoastaan pidätellä Ukrainan hyökkäystä siihen asti, kunnes ”mahdollisimman suuri määrä siviilejä” on saatu Ukrainan hyökkäykseltä turvaan joen toiselle puolelle.

Sotatilanteen käsittelyä venäläisessä mediassa vaikeuttaa Venäjän rikoslaki, joka on kiristänyt median ja yksityisten ihmisten sananvapautta sodan aloittamisen jälkeen yhä entisestään.

Euroopasta käsin toimiva radiokanava Eho kirjoitti torstaiaamuna Telegram-kanavallaan, että myös monet hyökkäyssotaa tukevat venäläistoimittajat ja bloggaajat valittavat, etteivät ne pysty Venäjän rikoslain vuoksi kommentoimaan maansa sotavoimien päätöstä vetäytyä Hersonin kaupungista.

Kommentoimalla tilannetta ne voisivat rikkoa rikoslain pykälää maan alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta tai maan asevoimien häpäisystä. Kumman tahansa pykälän rikkomisesta voi seurata jopa viiden vuoden vapauden menetys.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat