Kiinalaismediat: Xi käski armeijaa laittamaan ”kaiken energiansa” taistelu­valmiuteen

Taiwanin asema hiertää Kiinaa, eikä sen kiinnostus Taiwanin mahdolliseen valloitukseen ole laantunut. Tiistaina Kiinan johtaja kovensi sotaviestiään armeijalle.

Kiinan johtaja Xi Jinping (edessä) vierailulla sotilaskomission komentokeskuksen tiloissa 8. marraskuuta.

10.11. 13:11

Kiinan johtajan Xi Jinpingin sotaan liittyvä retoriikka on saanut yhä tiukempia sävyjä.

Vieraillessaan tiistaina keskus­sotilas­komission komentokeskuksessa Xi kehotti armeijaa keskittämään ”kaiken energiansa” taisteluvalmiuteen, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua. Asiasta myös raportoinut brittilehti The Guardian lainaa uutisessaan kommunistiselle puolueelle uskollista People’s Daily -lehteä.

Xin mukaan armeijan on ”vahvistettava kattavasti sotilaskoulutusta sotaan valmistautumiseksi”, The Guardian kirjoittaa. Xi kehotti armeijaa myös ”puolustamaan päättäväisesti kansallista suvereniteettia ja kansallista turvallisuutta”. Xin kerrottiin pitävän Kiinan nykyistä turvallisuustilannetta epävakaana ja epävarmana.

Presidentti Xin viesti on samankaltainen kuin viime kuussa järjestetyssä Kiinan kommunistisen puolueen kokouksessa, jossa hän syytti ”ulkomaista sekaantumista” jännitteiden pahentamisesta.

Xi valittiin lokakuussa kolmannelle kaudelleen Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeriksi. Hän on ollut Kiinan presidentti maaliskuusta 2013.

Xi on määrännyt armeijansa keskittymään sotavalmisteluihin myös vuonna 2013 ja 2017, mutta nyt äänenpainot ovat koventuneet. Vuoden 2016 vierailulla komento­keskukseen hän käski upseereita olemaan uskollisia sekä kekseliäitä taisteluissa, The Guardian kertoo.

Taiwanin tilanne on hiertänyt Kiinaa viime vuosisadalla käydystä sisällissodasta lähtien. Kommunistinen Kiinan kansantasavalta ei ole koskaan hyväksynyt Taiwanin itsenäisyyttä.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen – tarvittaessa vaikka sotilasvoimin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut, että Yhdysvallat puolustaa Taiwania, jos sitä vastaan hyökätään. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti lokakuussa, että Kiinan ”aikaikkuna” Taiwanin valloittamiseksi voi olla paljon lyhyempi kuin aiemmin on arvioitu.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa elokuussa, minkä Kiina tulkitsi provokaatioksi. Kiina vastasi lähettämällä useita sota-aluksia ja -lentokoneita Kiinan ja Taiwanin väliselle raja-alueelle. Elokuussa Kiina ja Taiwan järjestivät myös sotaharjoituksia.

Xi:n puheiden aggressiivisemmat sävyt onkin tulkittu viestiksi Yhdysvalloille ja Taiwanille.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat