Arizonan ja Nevadan senaattori­vaaleilla on ratkaiseva asema, mutta mikä äänten­laskussa kestää?

Arizonan ja Nevadan tulokset saattavat valmistua vasta päivien päästä postiäänten hitaan käsittelyn vuoksi. Viivästykset tarjoavat kuohkean maaperän vaalijärjestelmän epäilijöille ja oikeusjutuille, vaikkei mitään kummallista olisikaan meneillään.

Vaalityöntekijä kävi läpi äänestyslippuja Maricopan piirikunnassa Arizonassa keskiviikkona.

11.11. 18:57

Yhdysvaltain välivaalit pidettiin tiistaina. Monissa osavaltioissa päästiin jo juhlimaan voittoja tai nuolemaan tappion synnyttämiä haavoja muutamia tunteja vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Toisaalta monien osavaltioiden yksittäisissä taisteluissa liittovaltion senaatin tai edustajainhuoneen paikoista ääntenlasku on yhä kesken. Erityistä huomiota kohdistuu Arizonaan ja Nevadaan, koska niissä pidettyjen senaattorivaalien tulokset ratkaisevat, kuuluuko liittovaltion senaatin enemmistö jatkossa yhä demokraateille vai meneekö se republikaaneille.

Lue lisää: Demokraateille on avautunut näkymä senaatin enemmistöön jo lähipäivinä

Molemmista osavaltioista on kerrottu, että vaalitulosten valmistumiseen voi mennä vielä jokunen päivä.

Viivästyksiä pidetään pöyristyttävänä, koska Yhdysvallat on maailman rikkaimpiin kuuluva maa ja sillä on vuosisatojen demokraattiset perinteet. Kongressivaaleja järjestetään kahden vuoden välein, joten harjoituksen puutteesta ei ole kyse.

Miten siis voi olla, että 22 miljoonan asukkaan Florida laski äänensä jo vaaleja seuranneen vuorokauden aikana, mutta kolmen miljoonan ihmisen Nevadassa tai seitsemän miljoonan Arizonassa ei olla vielä lähelläkään maalia? Tätä kysyi esimerkiksi tunnettu tv-persoona Greta Van Susteren Twitterissä.

The Nevada Independent -lehden toimittaja Jon Ralston selitti PBS-kanavalla, että pääsyy Nevadan hitaalle ääntenlaskennalle on se, että Nevadassa kaikki saivat ensi kerran oikeuden äänestää postitse vuonna 2020.

Lakiin viime vuonna pysyvästi kirjattuun muutokseen oli alun perin syynä koronapandemia. Tänä vuonna nevadalaisista noin 47 prosenttia antoi äänensä postitse.

Nykylain mukaan kaikki vaalipäivään mennessä kirjatut postiäänet tulee laskea, jos ne saapuvat vaaliviranomaisille neljän vuorokauden sisällä varsinaisen vaalipäivän jälkeen. Näin ollen viimeiset äänet voivat saapua lauantaina kello 17 mennessä paikallista aikaa, Ralston kertoi.

Kun postiääni saapuu ääntenlaskupaikalle, äänestäjän allekirjoitus pitää vahvistaa. Jos allekirjoituksessa on jotain ongelmallista verrattuna viranomaisten tietokantoihin, äänestäjille lähetetään kirjeitse ohjeet, miten he voivat vahvistaa allekirjoituksensa.

Allekirjoituksen voi vahvistaa vaikkapa kännykän välityksellä sähköisen tunnistautumisen jälkeen.

”Se vie vain pari minuuttia”, Nevadan varaosavaltiosihteeri Wayne Thorley selitti The Nevada Independentin tekemässä tietoiskuvideossa.

Torstaiaamuun mennessä Nevadan aikaa runsas­väkisimmässä piirikunnassa Clarkissa oli kirjattu yhteensä 11 755 postiääntä, jotka edellyttivät allekirjoituksen vahvistusta. Selvitystyö oli tekemättä runsaan 7 000 äänen osalta.

Luvut voivat tuntua pieniltä, mutta perjantaiaamuna Suomen aikaa osavaltion tiukassa senaattoritaistossa kahden pääehdokkaan ero oli vain noin 9 000 ääntä.

Jos erot säilyvät täpärinä, voittajan selviäminen voi kestää vielä mahdollisesti päiviä. Laki mahdollistaa myös sen, että joku ehdokkaista vaatii uudelleenlaskentaa.

Lisäksi Nevadan postiäänten vahvistamisen takaraja umpeutuu vasta maanantaina eli kaksi vuorokautta sen jälkeen, kun postiäänten saapumisen lauantainen takaraja on umpeutunut.

Nevadan osavaltion Clarkin piirikunnan vaalityöntekijä siirteli postiäänilaatikkoa Las Vegasissa keskiviikkona.

Osavaltiokongressien kansallisen NCSL-järjestön mukaan 27 osavaltiossa on käytössä jonkinlainen allekirjoitusten tarkistamisjärjestelmä. Näin on myös Arizonassa, jossa senaattori- ja kuvernöörivaalien tilanteet ovat yhä perjantaina ratkeamatta.

Arizonassa prosessia hidastaa lisäksi se, että vaalipäivänä tiistaina tai aivan sen alla jätettyjen postiäänten allekirjoituksia alettiin vahvistaa vasta keskiviikkona. Vaalipäivänä tuotuja postiääniä kutsutaan hupaisalla termillä late earlies eli myöhäiset ennakkoäänet. Niitä oli 290 000.

Osavaltion suurimman piirikunnan Maricopan vaalijohtaja Bill Gates totesi CNN-kanavalle, että Arizona noudattaa vain vaalilakejaan ja tuloksia on odotettava kärsivällisesti. Järjestelmä on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien, ja molempien puolueiden edustajat valvovat sen toimintaa, esimerkiksi allekirjoitusten syynäämistä.

”Näin me pyöritämme vaalejamme Arizonassa. Jos tämä ei ole ihmisten mieleen, he voivat kääntyä lainsäädäntö­elimen puoleen ja pyytää sitä säätämään uusia lakeja”, Gates sanoi.

Arizonan kuvernööriksi pyrkivä Kari Lake puhui republikaanien vaalitilaisuudessa Scottsdalessa tiistai-iltana.

Kaikkia vaalijärjestelmä ei miellytä alkuunkaan. Viivästykset ovat kuohkeaa maaperää niille, jotka uskovat systeemin olevan mätä.

Jo ennen tiistain vaaleja eri puolilla maata oli nostettu yhteensä 120 oikeusjuttua vaaliprosesseihin liittyen, ja lisää oli tiedossa. Esimerkiksi Arizonassa republikaanit yrittivät vaalipäivän aikana saada oikeusteitse jatkettua äänestämistä kolmella tunnilla äänestyslippuja lukevien skannereiden vikojen vuoksi, mutta tuomari ei siihen antanut lupaa.

Tiistaina tehtyjen ovensuukyselyjen mukaan 19 prosenttia amerikkalaisista ei usko, että heidän osavaltiossaan järjestettävät vaalit ovat rehelliset. Epäilijöistä 80 prosenttia oli republikaaneja.

Arizonassa kuvernööriksi pyrkivä Kari Lake on yksi monista republikaani­ehdokkaista, jotka väittävät Donald Trumpin voittaneen vuoden 2020 presidentinvaalit. Näissä vaaleissa Lake on vihjaillut, että demokraatit valmistelisivat jälleen petosta.

“Meillä oli suuri päivä tänään. Älkää antaako niiden huijareiden ja roistojen luulla mitään muuta. Älkää antako heidän istuttaa epäilyksiä teihin”, hän totesi puheessaan tiistai-iltana, kun vaalituloksen valmistumisesta ei ollut vielä tietoakaan.

Lake oli perjantai-iltapäivänä saanut runsaan prosenttiyksikön pienemmän ääniosuuden kuin istuva demokraatti­kuvernööri Katie Hobbs. Äänistä oli laskettu noin 80 prosenttia.

Entisen republikaanipresidentin Donald Trumpin kannattaja piteli Pennsylvanian Philadelphiassa kylttiä, jossa vaadittiin loppua väitetylle vaalipetokselle marraskuussa 2020.

Amerikkalaisilla on kokemusta pitkään venyneistä ja oikeusriitoihin johtaneista vaaliprosesseista. Georgiassa presidentinvaalien äänet laskettiin kolmesti vuonna 2022.

Vaalit hävinnyt Trump ei ole koskaan myöntänyt tappiotaan presidentiksi nousseelle demokraatti Joe Bidenille, vaikka Bidenin voiton vahvistivat kaikki vaaliviranomaiset, yli 60 oikeudenkäyntiä ja Yhdysvaltain kongressi.

Vuoden 2000 vuoristorata­vaaleissa Floridassa joitakin ääniä laskettiin vielä viikkoja vaalipäivän jälkeen. Lopulta korkein oikeus päätti äänin 5–4 lopettaa 7. marraskuuta pidettyjen vaalien uudelleenlaskennan 12. joulukuuta.

Presidentinvaalien voittajaksi valikoitui republikaani George W. Bush, joka löi demokraatti Al Goren Floridassa 537 äänellä eli 0,009 prosenttiyksikön erolla lähes kuuden miljoonan äänen potista. Se riitti valitsijamies­järjestelmän mukaiseen voittoon koko maassa, vaikka Gore sai maanlaajuisesti runsaat puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin Bush.

Bushille suosiollisen päätöksen antoivat konservatiivi­tuomarit, kun taas liberaalit tuomarit vastustivat päätöstä.

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkinyt varapresidentti, demokraatti Al Gore tunnusti tappionsa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 13. joulukuuta 2000, runsas kuukausi vaalipäivän jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat