Zelenskyi: Ukraina maksaa kovaa hintaa, vapautetut alueet eivät ole vielä turvallisia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi muistutti länsimaisten kumppanien aseavun tärkeydestä. Maalla on edessään vuosien työ raivata vapautetut alueet venäläisjoukkojen räjähteistä.

Asukkaat tervehtivät toisiaan keskiviikkona hiljattain vapautetussa Arhanhelsken kaupungissa Hersonin alueella.

11.11. 17:47

Hersonin kaupunki on lähes kokonaan Ukrainan hallussa, Hersonin alueen viranomaiset kertoivat perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Ukrainan sotilastiedustelu vahvisti, että Hersonin kaupunki oli palautumassa ukrainalaisten haltuun miehittäjiltä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti Twitterissä, että Venäjän vetäytyminen Hersonista on ”jälleen yksi tärkeä voitto Ukrainalle”.

Merkittävässä roolissa on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ollut aseapu, jota Ukraina on saanut Yhdysvalloilta ja muilta länsimaisilta kumppaneilta, kertoo valtio-omisteinen uutistoimisto Ukrinform.

Lue lisää: Vyöry kohti Hersonia – Some­videot näyttävät, miten ällistyttävää vauhtia Ukrainan joukot etenevät

Zelenskyi ilmoitti jo torstai-iltana, että ”kymmenet Ukrainan liput ovat palanneet” Hersonin alueella ja useita kymmeniä asutuskeskuksia oli vapautettu.

Tärkeästä erävoitosta huolimatta presidentti muistutti myös, että puolustussotaa käyvä maa on maksanut joukkojensa etenemisestä kovaa hintaa kuukausien taisteluilla ja lukuisilla ihmishengillä.

”Vihollinen ei lähde pois, vaan ukrainalaiset ajavat miehittäjät pois korkealla hinnalla”, Zelenskyi painotti.

Hän muistutti myös, ettei vapautetuille alueille vielä ole turvallista palata.

”Miehittäjät jättävät jälkeensä tuhansittain miinoja ja räjähtämättömiä ammuksia. Kuulen usein arvioita, joiden mukaan tulee viemään vuosikymmeniä, että Ukraina saadaan puhdistettua venäläisistä miinoista. Me emme voi odottaa niin kauan”, Zelenskyi sanoi Ukrinformin mukaan.

Presidentin mukaan Venäjän joukot miinoittavan kaiken: voimalinjat, liikerakennukset, pellot ja metsätkin. Pahimmillaan Ukrainassa on hänen mukaansa ollut 300 000 neliökilometrin verran hengenvaarallisia, miinoitettuja alueita.

”Nyt miinanraivausta vailla on 170 000 neliökilometriä.”

Ukrainan tulisi suoriutua urakasta vain ”vuosissa”, Zelenskyi sanoo.

Raivausta odottava alue on osittain kaikista hankalimmissa paikoissa: siellä, missä taistelut vielä jatkuvat. Venäjän joukot myös miinoittavat alueita, joilta ne poistuvat.

”Kuten nyt Hersonissa”, Zelenskyi totesi.

HS on kertonut aiemmin, miten Hersonin alueella räjähteitä on löytynyt jopa mehiläistarhoista ja lastenhuoneista.

Lue lisää: Jessie on pommi­koira, joka etsii venäläisten ansoja jopa leluista: ”Lasten­huoneessa oli nukkeen viritetty kranaatti”

Ukrainan viranomaiset suhtautuivat varauksella Venäjän ilmoitukseen vetäytyä Hersonin kaupungista kokonaan Dneprin itäpuolelle.

Zelenskyi sanoi pitävänsä Venäjän ilmoitusta joukkojensa vetäytymisestä ja siviiliväestön evakuoimisesta informaatio-operaationa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi torstai-iltana, että Venäjällä oli Hersonin alueella vielä 40 000 sotilasta, ja että sillä on vetäytymisilmoituksesta huolimatta joukkoja myös Hersonin kaupungissa, kaupungin ympäristössä ja Dneprin länsirannalla. Myös Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjä yrittää nyt pitää miehittämänsä alueet ja jatkaa Dneprin itärannan puolustuksen varustamista.

Venäjä puolestaan ilmoitti perjantaina saaneensa vetäytymisen päätökseen ja siirtäneensä 30 000 sotilasta Dneprin itäpuolelle.

”Ukrainan asevoimat on valmis vihollisen kaikkiin temppuihin”, Ukrainan puolustusvoimien lehdistökeskuksen johtaja Natalja Humenjuk sanoi torstaina.

Humenjukin mukaan miinoituksesta on tullut Venäjän joukkojen tapa, jota ne ovat käyttäneet useilla Ukrainan alueilla.

Humenjuk kertoo Ukrainalla olevan ”tiiviit siteet vastarintaan, joka toimii väliaikaisesti miehitetyillä alueilla”. Humenjukin mukaan vastarinta kerää tietoa muun muassa kohteista, jotka voivat olla miinoitettu.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat