Veljeksille syytteet Venäjälle vakoilusta, tekivät töitä Säpossa ja armeijan tiedustelussa

Venäjälle epäillysti vakoilleet miehet ovat työskennelleet turvallisuuspalvelu Säpon sekä Ruotsin armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun palveluksessa.

Dagens Nyheter kertoi Venäjälle vakoilleiden veljesten syytteistä nettisivuillaan.

11.11. 13:10

Tukholma

Ruotsissa on nostettu syytteet kahta veljestä vastaan Venäjän hyväksi vakoilusta.

Keski-Ruotsissa asuneet veljekset otettiin kiinni vuosi sitten marraskuussa. Nyt kansallisen turvallisuusyksikön syyttäjät syyttävät 35- ja 42-vuotiaita miehiä törkeästä vakoilusta ja salaisten tietojen väärinkäytöstä.

Asiasta kertoo syyttäjäviranomainen lehdistötiedotteessaan. Viranomaisen mukaan rikosepäilyt ovat vakavia, koska epäillyt rikokset ovat kohdistuneet Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuuselimiin. Se sanoo voivansa tiedottaa tapauksesta rajatusti, koska suuri osa tutkinnasta on salaista.

Ruotsin yleisradio SVT kertoo, että miehet ovat työskennelleet Ruotsissa sekä turvallisuuspalvelu Säpon että armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu Mustin palveluksessa.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin tietojen mukaan vanhempi veli olisi palvellut tiedustelun KSI-osastolla, jota on kutsuttu erityisen tiedonhankinnan toimistoksi. KSI on Ruotsin salaisin tiedusteluorganisaatio, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi muiden maiden tiedustelupalveluiden lähteiden ja loikkareiden hyödyntäminen.

Mies on DN:n mukaan ollut johtotehtävissä.

Epäillyt rikokset ovat syytteiden mukaan tapahtuneet kymmenen vuoden aikana. Syytteen mukaan rikokset olisivat jatkuneet aina veljesten viime vuonna tapahtuneeseen kiinniottoon saakka.

Syyttäjän mukaan veljekset ovat antaneet tietoja Venäjän tiedustelupalvelu GRU:lle.

Veljesten kotikaupunki Ruotsissa on ollut Uppsala. He ovat istuneet tutkinta­vankeudessa yli vuoden. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat