Biden ja Xi tapaavat ensi kertaa Bidenin presidentti­kaudella – Maiden suhteet heijastuvat koko maailmaan

Presidentit Joe Biden ja Xi Jinping tapaavat ensi maanantaina kasvokkain Indonesian Balilla. Kerta on heidän ensimmäisensä nykyisissä viroissaan.

Joe Biden ja Xi Jinping tapaavat maanantaina Balilla.

11.11. 17:41

Jos kansainvälisestä politiikasta tehtäisiin televisiosarjaa, voisi ensi maanantain jaksoa mainostaa otsikolla ”Titaanien ensimmäinen kohtaaminen”.

Kyse on Yhdysvaltojen ja Kiinan presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin tapaamisesta Indonesian Balilla G20-kokouksen yhteydessä maanantaina. Kohtaaminen on heidän ensimmäinen tapaamisensa kasvokkain nykyisissä viroissaan.

Sivustakatsoja on saattanut olla jopa huolissaan siitä, etteivät kahden maailman merkittävimmän valtion johtajat ole viroissa ollessaan tavanneet toisiaan aikaisemmin. Ydinasevallat kun vastaavat noin kolmannesta maailman bruttokansantuotteesta ja niiden välit ovat olleet vuosia pahasti karikolla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistat heijastuvat koko maailmantalouteen.

”Yhdysvaltojen ja Kiinan keskinäisillä suhteilla on valtava kansainvälinen merkitys. Ne vaikuttavat lähes kaikkeen, kuten ilmastoneuvotteluihin, talouteen ja teknologiaan. Esimerkiksi Euroopassa joudutaan miettimään konkreettisesti, voiko tietyntyyppistä yhteistyötä Kiinan kanssa tehdä. Tulee tunne, että pitäisi valita jommankumman väliltä, eikä Euroopassa ole varaa olla valitsematta Yhdysvaltoja”, toteaa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlin.

Tapaamisen lykkääntyminen on osin johtunut käytännön syistä, kun koronavirus­pandemian aikaan kansainvälistä diplomatiaakin on hoidettu paljolti valokaapeleita pitkin videotapaamisilla. Myös Biden ja Xi ovat neuvotelleet asioista tähän mennessä etäyhteyksien avulla.

Joe Biden keskusteli Xi Jinpingin kanssa videoyhteyden avulla marraskuussa 2021.

Talouskiistojen ohella kenties suurin syy maiden väliselle suhdekriisille – ainakin Kiinan näkökulmasta – on Taiwan. Kiina pitää aluetta omanaan, kun taas Yhdysvallat on tukenut Taiwania niin sotilaallisesti kuin poliittisesti ja taloudellisestikin.

Kiinalle ”puuttuminen maan sisäisiin asioihin” on suurin mahdollinen loukkaus, jonka ulkomaat voivat tehdä. Sama pätee esimerkiksi tilanteeseen Hongkongissa, Tiibetissä ja Xinjiangissa.

Pahimmillaan Taiwanin tilanteen on pelätty äityvän laajaksi sodaksi, jos Kiina miehittää alueen ja Yhdysvallat alkaa sitä sotilaallisesti puolustamaan.

Presidentti Biden on presidenttikautensa aikana osoittanut tiiviisti tukeaan Taiwanille, mikä on herättänyt raivoa Pekingissä. Viimeksi keskiviikkona Biden totesi, ettei Yhdysvaltojen suhtautuminen Taiwaniin ole muuttunut lainkaan.

”Taiwanin kysymyksessä on hyvin vähän liikkumatilaa. Mutta jos tapaamisella saataisiin edes rauhoitettua tilannetta, vähentäisi se pelkoja pahemmasta”, Mattlin toteaa.

Kiina on osoittanut olevansa tosissaan Taiwanin suhteen järjestämällä muun muassa mittavia ilmasotaharjoituksia Taiwanin lähellä.

Myös retorisesti Kiinan huolet on ilmaistu voimakkaasti: kesällä Xi varoitti puhelin­neuvottelussa Bideniä pysymään erossa Taiwanista. Kiinan ulkoministeriön mukaan Xi totesi Bidenille, että ”se joka tulella leikkii, se itse siinä palaa”.

Odotukset titaanien tapaamiselle eivät ole kovin korkealla. Sen jälkeen ei ole edes tarkoituksena julkaista yhteistä julkilausumaa.

”Aika vähän tapaamiselta voidaan mitään konkreettista odottaa. Mutta se, että päästään tapaamaan kasvotusten ja vakauttamaan tilannetta, on jo hyvä merkki”, Mattlin sanoo.

Vaikka maanantaisessa tapaamisessa saataisiin Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteita hieman liennytettyäkin, eivät ne ole Mattlinin mukaan isossa kuvassa juurikaan muuttumassa.

”Maiden strateginen kilpailutilanne ei ole muuttumassa miksikään. Toisaalta kummallakin puolella ymmärretään, ettei kummankaan etuna ole ajaa suhteita avoimeen konfliktiin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat