Brittimies myönsi vakoilun – suurlähetystön turvamies toimitti salaista tietoa Venäjälle

Suurlähetystön turvamiehenä työskennellyt mies halusi syyttäjän mukaan vahingoittaa kotimaataan.

12.11. 1:49

Britannian suurlähetystössä Berliinissä työskennellyt mies on myöntänyt keränneensä salaista tietoa Venäjälle. BBC:n mukaan kahdeksan vuotta suurlähetystön turvamiehenä työskennellyt mies välitti toukokuusta 2020 alkaen salaisia tietoja venäläisille.

Syyttäjän mukaan mies halusi vahingoittaa Britanniaa ja suurlähetystöä ja halusi asua Venäjällä tai Ukrainassa. Syyttäjä väitti, että mies inhosi syvästi kotimaataan ja häntä suututtivat sateenkariliput, joilla tuettiin seksuaalivähemmistöjä.

Miehen asianajaja kiistää väitteet. Hänen mukaansa miehen tarkoituksena ei ollut vahingoittaa Britanniaa, kuten syyttäjä väitti.

BBC:n mukaan mies on myöntänyt syyllisyytensä kahdeksaan syytteeseen, mutta kiistänyt yhden syytteen. Hänelle luetaan tuomio myöhemmin, ja häntä saattaa uhata jopa 14 vuoden vankeusrangaistus.

Britannian yleisradion mukaan mies välitti Venäjälle tietoa muun muassa suurlähetystön toiminnasta ja siellä työskentelevistä ihmisistä. Osa miehen vuotamasta aineistoista oli määritelty salaisiksi, ja ne liittyivät Britannian hallituksen ja Berliinin suurlähetystön toimintaan.

Mies ei päässyt turvamiehenä käsiksi huippusalaisiin asiakirjoihin, mutta myös hänen vuotamansa salaisen materiaalin uskotaan sisältävän Venäjälle erittäin hyödyllistä tietoa. BBC:n mukaan vuodetut tiedot saattavat muun muassa auttaa tunnistamaan salaisia brittitiedustelijoita ja agentteja, joiden kanssa heillä on ollut tapaamisia.

Myös miehen vuotamat yksityiskohdat turvakameroista ovat saattaneet hyödyttää venäläisiä vakoojia suunnittelemaan omia operaatioitaan suurlähetystöä vastaan.

BBC kertoo, että mies pidätettiin elokuussa 2021 ja kaksi kuukautta myöhemmin hänet luovutettiin Britanniaan. Hänen elektroniikkalaitteiltaan löydettiin suurlähetystölle kuuluvaa materiaalia sekä venäläiselle sotilasavustajalle osoitettu kirje. Kirjeessä mies vahvisti työskentelevänsä suurlähetystölle ja pyysi saada pysytellä nimettömänä sekä tarjosi kansiota, joka oli luokiteltu arkaluontoiseksi tiedoksi.

BBC:n mukaan miehen hallusta löytyi myös salaisia sähköposteja ja asiakirjoja sekä kuvia suurlähetystön työntekijöiden kulkukorteista ja henkilökohtaisista tiedoista, julisteista ja suurlähetystön fläppitauluista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat