Biden aikoo kehottaa Kiinan Xitä hillitsemään Pohjois-Korean ”pahimpia taipumuksia”

Bidenin suunnitelmana on kertoa Xille, että Pohjois-Korean aseellinen uhittelu johtaa Yhdysvaltojen asevoimien tehostettuun läsnäoloon Aasiassa.

12.11. 5:59

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo kehottaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä hillitsemään Pohjois-Korean ”pahimpia taipumuksia”.

Bidenin aikomuksista kertoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, kun Biden oli matkalla Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEANin ja G20-maiden kokoukseen Kambodžaan.

Sullivanin mukaan Biden aikoo kertoa maanantain tapaamisessa Xille, että Pohjois-Korean aseellinen uhittelu johtaa Yhdysvaltojen asevoimien tehostettuun läsnäoloon Aasiassa.

Yleisesti uskotaan, että Kiinalla on vaikutusvaltaa Pohjois-Korean johtoon. Pohjois-Korea on viime aikoina tehnyt useita ohjuskokeita ja sen epäillään valmistelevan uutta ydinkoetta.

Sullivan lisäsi, ettei Biden aio esittää Xille vaatimuksia, vaan ennemminkin kertoo tälle näkemyksensä. Sullivanin mukaan tuo näkemys on, ettei Pohjois-Korea ole uhka vain Yhdysvalloille, Etelä-Korealle ja Japanille, vaan rauhalle ja vakaudelle koko alueella.

Sullivan sanoi, että on tietenkin Kiinasta itsestään kiinni, haluaako se lisätä painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan.

Sullivan sanoi myös, että Pohjois-Korean operatiivinen tilanne on tällä hetkellä akuutimpi ohjuskokeiden sekä mahdollisesti valmisteltavan ydinkokeen vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat