Kaksi toisen maailman­sodan aikaista lento­konetta törmäsi Texasissa, toinen koneista ”Lentävä linnoitus”

Viranomaiset vahvistivat sunnuntaina, että lento-onnettomuudessa kuoli kuusi ihmistä.

12.11. 22:57 | Päivitetty 13.11. 17:23

Kaksi lentokonetta törmäsi toisiinsa ja syöksyi maahan kesken Veteraanien päivän kunniaksi järjestetyn lentonäytöksen Dallasin kaupungissa Texasissa, kertoo uutistoimisto Associated Press.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon mukaan Boeing B-17 ja Bell P-63 -lentokoneet törmäsivät toisiinsa ja syöksyivät maahan noin kello 22.30 Suomen aikaa lauantai-iltana.

Viranomaiset vahvistivat sunnuntaina, että lento-onnettomuudessa kuoli kuusi ihmistä.

CNN:n mukaan viranomaiset ovat kertoneet, että Boeing B-17 -koneessa on tavallisesti 4–5 hengen miehistö ja Bell P-63 yksi lentäjä. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet, kuinka monta miehistön jäsentä koneissa oli turmahetkellä.

Lentonäytöksen yleisö näki onnettomuuden lähietäisyydeltä.

”Minä vain seisoin siellä. Olin täydellisessä shokissa ja epäuskon vallassa”, turman nähnyt Anthony Montoya, 27, sanoo AP:lle.

”Kaikki ympärilläni haukkoivat henkeään. Kaikki purskahtivat itkuun. Kaikki olivat shokissa.”

”Sitä oli kamalaa katsoa. Yritän edelleen ymmärtää sitä”, kertoo Aubrey Anne Young, 37, joka seurasi lentonäytöstä perheensä kanssa.

ABC:n mukaan turman nähneille tarjotaan kriisiapua, samoin kuin pelastustyöntekijöille. Paikallisten viranomaisen mukaan lentokoneiden osia lensi törmäyksen voimasta läheiselle moottoritielle ja se on suljettu.

Wings Over Dallas -lentotapahtuman loput näytökset on peruttu onnettomuuden vuoksi.

Twitteriin ladatuissa videoissa näkyy, kuinka kaksi lentokonetta törmää toisiinsa, jonka jälkeen ne syöksyvät maahan.

Videoiden perusteella koneet näyttävät hajonneen kappaleiksi törmäyksen voimasta ja sitten syttyneen tuleen maahan pudottuaan.

Ilmailuviranomaiset ja liikenneturvallisuusviranomaiset tutkivat tapahtunutta.

Viranomaisten mukaan koneet olivat Boeing B-17 Flying Fortress ja Bell P-63 Kingcobra. Nelimoottorisella B-17:llä oli merkittävä rooli toisen maailmansodan ilmataisteluissa, ja se on yksi eniten valmistettu pommikone koskaan. P-63:a käyttivät taisteluissa enimmäkseen neuvostojoukot.

Oikaisu 13.11. klo 19.35: Vaihdettu muotoilu ”P-63:a käyttivät taisteluissa vain neuvostojoukot” muotoon ”enimmäkseen neuvostojoukot”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat