Venäjän vaade unohtaa turvallisuus­asiat kielii epä­toivosta tai huonosta mausta

Putin päätti jäädä pois G20-kokouksesta, ja se saattoi olla hyvä päätös, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, ettei hän ehdi Balilla järjestettävään G20-kokoukseen.

14.11. 2:00 | Päivitetty 14.11. 6:49

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat maanantaina Balilla Indonesiassa, ensi kertaa kasvokkain molempien ollessa presidenttejä. Tapaaminen järjestetään G20-maiden huippukokouksen aattona.

Kokouksen viralliset teemat ovat terveys, uusiutuva energia ja digitaalinen vallan­kumous. Biden on ilmaissut aiemmin halunsa puhua Pohjois-Korean ydinaseesta, Taiwanin asemasta ja Xinjiangin ihmisoikeuksista. Kiinalaiset puolestaan ovat kiinnostuneita kauppapolitiikasta.

Kaikki nämä aiheet jäävät melkoisella varmuudella pääasian varjoon, ja se on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Suora lähetys G20-maiden kokouksesta:

Xi valittiin äskettäin ennenkuulumattomalle kolmannelle presidenttikaudelle. Biden taas onnistui torjumaan republikaaneille ennustetun vaalivoiton, ja demokraatit ovat säilyttämässä enemmistönsä Yhdysvaltain senaatissa.

Molemmilla presidenteillä on siten mahdollisimman vapaat kädet etsiä luovia ratkaisuja.

Joe Biden ja Xi Jinping tapaavat maanantaina Balilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti kuluneella viikolla, ettei hän ennätä kiireiltään Balille ja että Venäjän valtuuskuntaa johtaa ulkoministeri Sergei Lavrov. Ukraina ei G20-ryhmään kuulu, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu kokoukseen silti etäyhteydellä.

Lavrov osallistui sunnuntaina Asean-maiden kokoukseen Phnom Penhissä Kambodžassa. Ulkoministeri piti tiedotustilaisuuden, jossa hän syytti länttä ”Kaakkois-Aasian militarisoinnista”.

”Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset yrittävät hallita tätä aluetta”, Lavrov puhisi uutis­toimisto Reutersin mukaan.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi samaan aikaan tulikivenkatkuisen julkilausuman, jossa se vaati G20-maita lopettamaan puhumisen turvallisuusasioista ja keskittymään ”maailman tärkeimpiin sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin”, koska ne ovat G20-ryhmän varsinaista toimialaa.

Maailman rikkaimpien maiden johtajille osoitettu vaatimus unohtaa turvallisuus­politiikka osoittaa joko huonoa makua tai epätoivoa tai molempia.

Asean-kokoukseen osallistunut Biden kertoi sunnuntaina keskustelleensa Japanin ja Etelä-Korean johtajien kanssa koordinoidusta tuesta Ukrainalle. Asia ei tiettävästi kuulu Asean-kokouksen esityslistan syvään ytimeen.

Putin päätti jäädä kotiin, sillä hän muistaa varmasti G20-kokouksen marraskuussa 2014 Brisbanessa Australiassa. Venäjän presidentti kävi pitkät, kahdenkeskiset neuvottelut niin Barack Obaman, Angela Merkelin kuin David Cameroninkin kanssa.

Epävirallista jutustelua Putinin kanssa ei kuitenkaan käynyt kukaan, ja ryhmäkuvassa hän näytti väärille päivällisille eksyneeltä. Obama puhui opiskelijoille ja mainitsi maailman suurimmiksi uhiksi ”ebolan ja Venäjän aggression”.

Isäntämaa Australian pääministerin Tony Abbottin suhtautuminen Putiniin oli hyytävä. Edelliskesänä Donbasin taivaalta alas ammutun Malesian Airlinesin lennon MH17 matkustajista 27 oli australialaisia. Putin jätti kokouksen kesken ja lensi kotiin ennen sunnuntain aamiaista.

”Putin the Pariah”, otsikoi yhdysvaltalainen verkkolehti Slate.

Ehkä oli ihan hyvä ajatus jäädä tällä kertaa kotiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat