Suomalais­turisti kuvaa paniikkia Istanbulissa: ”He juoksivat siellä henkensä edestä”

Turkkilaismediat kertovat räjähdyksen tapahtuneen Istiklalin ostoskadulla. Samalla kadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016.

Räjähdys näkyy videolta otetun kuvakaappauksen vasemmassa reunassa.

13.11. 16:08 | Päivitetty 13.11. 21:29

Ainakin kuusi ihmistä kuoli ja 81 haavoittui räjähdyksessä Turkin Istanbulissa sunnuntaina. Turkin varapresidentin Fuat Oktayn mukaan kyseessä oli itsemurhaisku. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi aiemmin alustavien merkkien viittaavan siihen, että kyse on terrori-iskusta.

Turkkilaismediat kertovat räjähdyksen tapahtuneen Istiklalin ostoskadulla kaupungin keskustassa. Samalla kadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016.

Paikalla olleen AFP:n videotoimittajan mukaan poliisi eristi alueen toisen räjähdyksen pelossa. AFP kertoo, että alueella on paljon turvallisuusjoukkoja, pelastustyöntekijöitä ja poliiseja.

Poliiseja lähellä tapahtumapaikkaa räjähdyksen jälkeen.

Turkkilainen Anadolu-uutistoimisto kertoi sunnuntai-iltana varapresidentti Oktayn sanoneen, että iskun takana vaikuttaa olleen nainen.

”Olisi väärin sanoa, että tämä on epäilemättä terrori-isku, mutta alustavien tietojen ja kuvernöörini alustavien tiedustelutietojen mukaan se haiskahtaa terrorismilta”, presidentti Erdoğan sanoi lehdistötilaisuudessa Reutersin mukaan.

”Valtiomme yksiköt tekevät työtä löytääkseen syylliset tämän inhottavan hyökkäyksen takana.”

Ihmisiä poistumassa paikalta räjähdyksen jälkeen.

Suomalainen Martti Marila on tällä hetkellä vaimonsa kanssa Istanbulissa hotellissa, joka sijaitsee lähellä Istiklalin ostoskatua.

Marila kertoo heidän vierailleen lähellä tapahtumapaikkaa juuri ennen räjähdystä.

”Olimme vaimoni kanssa ostoksilla noin puoli tuntia ennen räjähdystä. Silloin siellä oli hyvin rento, semmoinen sunnuntain tunnelma. Ihmisiä oli valtavasti liikkeellä, jopa tungokseen asti”, Marila kertoo.

Kun Marila ja hänen vaimonsa saapuivat ostoksiltaan takaisin hotellille, he kuulivat kovaäänisen räjähdyksen.

Marilan mukaan ihmiset juoksivat paniikissa Istaklalin sivukaduille Tarlabasin naapuruston suuntaan.

”Kun pääsimme hotellille, silloin kuului pamaus. Hotellin ikkunasta näin ihmisiä, jotka juoksivat paniikissa Istklalin sivukaduille. He juoksivat siellä henkensä edestä. Näin, kun muutaman kymmenen metrin päässä meidän hotellista elvytettiin ihmistä kadulla.”

Marila kertoo, että poliisi eristi alueen nopeasti heti räjähdyksen jälkeen.

”Alueelle ei päästetty räjähdyksen jälkeen ketään, siellä oli paljon poliiseja rynnäkkökiväärit kourassaan. Koko kävelykatu suljettiin. Myös helikoptereita kuului taivaalla”, Marila sanoo.

Turkin kokema terrorismi on noussut keskeiseksi kysymykseksi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosesseissa tänä vuonna.

Turkki ei toistaiseksi ole suostunut ratifioimaan maiden jäsenyyksiä, koska se katsoo etenkin Ruotsin suhtautuvan liian lepsusti terrorismiin.

Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt surunvalittelunsa Turkin presidentti Erdoğanille tasavallan presidentin kanslian Twitter-päivityksessä. Myös pääministeri Sanna Marin (sd) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) välittivät surunvalittelunsa Twitterissä.

Tutkijat työskentelivät tapahtumapaikalla räjähdyksen jälkeen.

Räjähdyksen uhreja makasi kadulla Istanbulissa.

Poliiseja ja pelastushenkilöstöä İstiklal Caddesi -kadulla.

Oletko juuri nyt Istanbulissa? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen sähköpostitse hs.online@hs.fi. Kuvia voi lähettää alla olevalla lomakkeella.

Oikaisu 13.11. kello 16.25: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Turkin pääkaupunki ei ole Istanbul. Turkin pääkaupunki on Ankara.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat