Turkki syyttää Istanbulin iskusta myös Syyrian kurdeja, PKK kiistää osallisuutensa

Pommi-iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80. Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla İstiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella sunnuntai-iltapäivänä.

14.11. 4:31 | Päivitetty 14.11. 14:05

Turkin Istanbulissa sunnuntaina tapahtuneen pommi-iskun tekijäksi epäilty ihminen on otettu kiinni, kertoi maan sisäministeri Süleyman Soylu uutistoimistojen mukaan.

Istanbulin poliisi tiedotti maanantaina aamupäivällä, että 46 henkilöä on otettu kiinni iskuun liittyen.

Soylu syyttää iskusta kurdijärjestö PKK:ta sekä sen Pohjois-Syyriassa toimivaa liittolaista PYD:tä.

Maanantai-iltapäivänä PKK kiisti Reutersin mukaan lausunnossaan osuutensa iskuun.

Iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80. Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla İstiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella neljän jälkeen iltapäivällä sunnuntaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja varapresidentti Fuat Oktay kertoivat aiemmin epäillyn tekijän olevan nainen.

Soylun mukaan käsky iskuun tuli Syyriassa sijaitsevasta Kobanêsta ja sen takana oli ”PKK/PYD”, esimerkiksi tv-kanava TRT Haber kertoi verkkosivuillaan.

Turkin viranomaisten mukaan Kurdistanin työväenpuolue PKK ja PYD ovat saumattomasti yhtä ja samaa terroristijärjestöä.

Turkkilaiset mediat raportoivat maanantaina, että epäilty nainen on Syyrian kansalainen. Epäilty on myös muun muassa CNN Türk -televisiokanavan mukaan tunnustanut kuuluvansa ”PKK/PYD:hyn”, jonka kautta hän sai koulutuksen tiedustelu-upseeriksi. Nainen myönsi mediatietojen mukaan saapuneensa Turkkiin Luoteis-Syyriasta.

Turkki on syyttänyt erityisesti Ruotsia Pohjois-Syyrian kurdijärjestöille annetusta tuesta Ruotsin ja Suomen Nato-hakemusprosessien aikana. Turkki ei ole ratifioinut maiden jäsenyyksiä.

Ruotsin uusi hallitus on viime aikoina pyrkinyt ottamaan etäisyyttä PYD:hen sekä järjestön aseelliseen siipeen YPG:hen. YPG on aiemmin ollut Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden tärkeä liittolainen Isis-terroristijärjestön vastaisessa taistelussa Pohjois-Syyriassa.

PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi EU:ssa ja Yhdysvalloissa toisin kuin sen sisarjärjestöt YPG ja PYD.

Lue lisää: Suomalais­turisti kuvaa paniikkia Istanbulissa: ”He juoksivat siellä henkensä edestä”

Sunnuntaisen iskun jälkeen Turkissa on The Guardian -lehden mukaan annettu väliaikainen määräys, jonka mukaan televisio- ja radiokanavat eivät saa kertoa iskusta.

Radio- ja televisiolähetyksiä hallinnoiva viranomainen RTÜK määräsi medioita välttämään lähettämästä sisältöä, joka ”voi luoda pelkoa, paniikkia tai sekasortoa yhteiskunnassa ja joka voi palvella terrorististen järjestöjen tavoitteita”.

Sosiaalisen median käyttäjät kertoivat The Guardianin mukaan, että pääsyä esimerkiksi Twitteriin oli hankaloitettu. Netblocks-järjestön johtaja Alp Toker twiittasi, että pääsy informaation äärelle on ”elintärkeää hätätilanteissa. Tutkimukset osoittavat, että sosiaalisen median rajoittaminen lisää virheellisen tiedon määrää turvallisuushäiriöiden ja hyökkäysten jälkeen.”

Turkissa astui lokakuussa voimaan laki, jonka myötä ”disinformaation” levittämisestä voi seurata jopa kolmen vuoden rangaistus sosiaalisen median käyttäjille ja toimittajille.

Turkin kokema terrorismi on noussut keskeiseksi kysymykseksi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys­prosesseissa tänä vuonna.

Turkki ei toistaiseksi ole suostunut ratifioimaan maiden jäsenyyksiä, koska se katsoo etenkin Ruotsin suhtautuvan liian lepsusti terrorismiin.

Kesäkuussa Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, jossa Suomi ja Ruotsi vahvistivat pitävänsä PKK:ta terroristijärjestönä.

Lisäksi Suomi ja Ruotsi vakuuttivat, että ne eivät tue ”YPG:tä/PYD:tä eivätkä liikettä, joka Turkissa tunnetaan nimellä FETÖ (gulenisteja)”.

Presidentti Sauli Niinistö välitti surunvalittelunsa Turkin presidentti Erdoğanille sunnuntain iskusta.

Kyseisellä istanbulilaisella ostoskadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Äärijärjestö Isis teki vuosina 2015–2016 Turkissa useita iskuja, joissa kuoli satoja ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat