Trump sivuutti omiensa arvostelun ja ilmoitti pyrkivänsä jälleen presidentiksi: ”Olen uhri”

Kyseessä on neljäs kerta, kun Trump tavoittelee presidentin virkaa. HS oli paikalla Mar-a-Lagon kartanolla Floridassa, kun Trump ilmoitti ehdokkuudestaan.

16.11. 4:40 | Päivitetty 16.11. 7:08

Palm Beach, Florida

Tällä kertaa Donald Trump ei nostattanut odotuksia turhaan: hän todella ilmoitti pyrkivänsä jälleen Yhdysvaltain presidentiksi.

”Tästä alkaa Amerikan paluu”, hän julisti Mar-a-Lagon kartanossa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

”Jotta Amerikasta voi jälleen tulla suuri ja mahtava, ilmoitan ehdokkuudestani Yhdysvaltain presidentiksi.”

Samaan aikaan kannattajat kartanon ulkopuolella puhkesivat huutoon. USA, USA, USA. We love Trump, We love Trump, We love Trump.

Lähes tunnin kestäneessä puheessaan Trump muisteli, kuinka Yhdysvallat hänen mielestään kukoisti hänen valtakaudellaan. Hän puhui hyvästä taloustilanteesta ja siitä, kuinka Kiina vielä tuolloin kunnioitti Yhdysvaltoja.

”Nyt maamme on syöksykierteessä. Miljoonille amerikkalaisille Joe Bidenin aikakausi on ollut täynnä tuskaa ja ahdistusta”, Trump sanoi.

”Sen ei tarvitse olla näin.”

Trump ehti flirttailla mahdollisella ehdokkuudella syksyn mittaan useaan otteeseen. Viimeksi vaalipäivän aattona hän vangitsi medioiden huomion lupaillessaan ”suurta ilmoitusta”, mutta sitä ei koskaan kuulunut.

Jotkut Trumpin avustajat olivat tiettävästi neuvoneet ex-presidenttiä lykkäämään ilmoitusta edelleen, mutta hän piti päänsä.

"En tarvinnut tätä [ehdokkuutta]! Minulla on oikein mukava elämä. Mutta rakastan maatamme”, Trump sanoi viitaten siihen, että hänellä on kutsumus Yhdysvaltojen pelastajaksi.

”Teemme Amerikan vauraaksi. Teemme Amerikan vahvaksi. Ylpeäksi. Turvalliseksi. Kukoistavaksi. Me teemme Amerikasta jälleen hienon”, Trump lupasi.

Kyseessä on neljäs kerta, kun Trump tavoittelee presidentin virkaa. Vuonna 2016 hän voitti, vuonna 2020 hän hävisi. Vuonna 2000 Trump pyrki tehtävään reformipuolueen riveistä, mutta vetäytyi esivaalivaiheessa.

Trumpin ilmoitus pyrkiä presidentiksi tuli harvinaisen aikaisin. Sen on arvioitu liittyvän siihen, että ehdokkuus voi suojella häntä joiltain selvityksiltä, jotka liittyvät esimerkiksi Capitolin vallankaappausyritykseen 6. tammikuuta 2021. Oikeuslaitos voisi esimerkiksi olla haluton avaamaan uusia tutkintoja tai nostamaan syytteitä aivan vaalien alla.

Trump ei kuitenkaan saisi varsinaista syytesuojaa presidenttiehdokkuudesta.

Donald Trumpin kannattajia kerääntyi Mar-a-Lagon kartanon ympäristöön Palm Beachin kaupungissa Floridassa.

Mar-a-Lagon ympärille kokoontuneen kannattajajoukon unelmat kävivät toteen. Kaikki toivoivat pääsevänsä todistamaan juuri tätä: sankarinsa presidenttiehdokkuutta.

Trump-liput liehuivat, harrikat ajoivat ympäri kartanoa, pahvisia ex-presidentin muotokuvia oli siellä täällä. Jotkut rukoilivat, jotkut lauloivat hartaasti Yhdysvaltain kansallislaulua, jotkut puhalsivat torviin.

Dan’L Gibson, 21, tuli Alabamasta Floridaan ensisijaisesti rantalomalle, mutta Trumpin ilmoitus sai hänet tulemaan Mar-a-Lagoon.

”Olen Yhdysvaltojen tukija. Haluan sitä, mikä on parasta Yhdysvalloille”, Gibson sanoo.

”Donald Trump on parasta Yhdysvalloille.”

Floridalainen Paula Magnuson, 73, on tismalleen samaa mieltä. Hän suorastaan harrastaa pieniä tuenosoituksia Trumpin puolesta – niitä järjestetään jatkuvasti, esimerkiksi kun tämä on menossa pelaamaan golfia.

”Hän on pitänyt tekemänsä lupaukset. Hän on karismaattinen. Mitä näet, sen saat. Hänessä ei ole mitään teennäistä.”

Dan’L Gibson (oik.) tuli Trumpin kartanon edustalle yhdessä serkkunsa Andrew Smothersin kanssa.

Colton McCormickin taustalla siintää Donald Trumpin kartano Mar-a-Lago.

Jotkut odottivat Mar-a-Lagon edustalla tuntikausia.

18-vuotias Colton McCormick oli tilannut tapahtumaa varten Yhdysvaltain lipun väreissä hehkuvan puvun. Päässä oli punainen lippalaki, jossa tuttu iskulause, mitä muutakaan. Make America Great Again.

”Halusin osoittaa tukeni Trumpille. Hän on mahtava”, floridalainen McCormick sanoi.

”Hänen aikanaan maamme kukoisti. Oli järjestys, raja oli kiinni, taloudessa meni paremmin.”

McCormick ei syyttänyt republikaanien odotettua huonommasta välivaalituloksesta Trumpia – hänestä sellainen ajattelu on suorastaan ”naurettavaa”. Hän huomautti, että osa Trumpin tukemista ehdokkaista kyllä voitti.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on McCormickin mielestä myös ”hyvä jätkä” – mutta ei niin hyvä kuin Trump.

”Uskon, että Trumpin johdolla meillä on paras mahdollisuus palata Valkoiseen taloon.”

Debbie Macchia muutti vastikään New Jerseystä Floridaan. ”Täällä olen vapaa!”

Kuvernööri DeSantis tuli välivaaleissa vastikään valituksi jatkokaudelle murskavoitolla. Hän on toistaiseksi myös Trumpin todennäköisin haastaja republikaanien esivaaleissa.

Useat kyselyt osoittavat, että DeSantisin tuki republikaaniäänestäjien joukossa on noussut syksyn aikana. Välivaalitulos oli hänelle suosiollinen: puolueen odotettua huonompi menestys on laajalti pantu Trumpin piikkiin, kun taas DeSantis hoiti oman osansa Floridassa komeasti.

Se ei silti välttämättä tarkoita, että republikaanien äänestäjät olisivat valmiita äänestämään DeSantisia, jos Trump on vaihtoehto.

Kaikki Mar-a-Lagon eteen kokoontuneet toistivat saman näkemyksen: DeSantis on kelpo mies, mutta Trump on parempi.

”Hän ihan hyvä tyyppi, hän on hoitanut osansa. Mutta jos Trump on ehdolla, ei ole kahta sanaa siitä, kumpaa tukisin”, sanoi William Jackson. Hän asuu Floridassa ja ajaa työkseen huviveneitä.

Hedgerahastossa työskentelevä Debbie Macchia toivoi, että miehet eivät lähtisi taistelemaan toisiaan vastaan. Hänellä on haave: Trump presidenttiehdokkaaksi, DeSantis varapresidentiksi.

”Rakastan DeSantisia enkä halua äänestää presidenttiämme vastaan. Toivon, että he tekevät yhteistyötä.”

On toki huomioitava, että Mar-a-Lagon eteen tuskin oli kokoontunut keskimääräisiä floridalaisia republikaaneja. Paikalla oli Trumpin kannattajien kova ydin, joka tuskin hievahtaisi ex-presidentin rinnalta missään tilanteessa.

Lue lisää: Voiko tässä olla Yhdysvaltojen seuraava presidentti? ”Kun hänet tapaa, voi luoja”, lähipiiristä kuvaillaan Ron DeSantisin käytöstä

Huomionarvoista on, että vuoden 2020 ”varastetut” presidentinvaalit olivat Trumpin ilmoituksessa vain sivuosassa.

Hän kyllä puhui esimerkiksi ennakkoäänestyksen lopettamisesta mutta ei rummuttanut isosti vaalivilppiä.

Sen sijaan hän valitti vuolaasti häneen kohdistuvista tutkimuksista ja tuomitsi esimerkiksi FBI:n kotietsinnän Mar-a-Lagoon.

”Olen uhri”, Trump sanoi.

William Jackson uskoo, että Donald Trump oli vuoden 2020 presidentinvaalien todellinen voittaja.

Trumpin ilmoitus tulee todennäköisesti aiheuttamaan republikaaneissa tyytymättömyyttä ja levottomuutta. Soraääniä tuli jo etukäteenkin.

Uutiskanava CNN haastatteli maanantaina useita edustajainhuoneen ja senaatin republikaaneja Trumpin aikeista pyrkiä puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vain hyvin harva oli valmis tukemaan sitä.

”Haluan jonkun, joka yhdistää puolueen”, senaattori Mike Rounds Etelä-Dakotasta sanoi CNN:lle. Hän tosin kieltäytyi sanomasta, voisiko hän tukea Trumpia.

”Hänen politiikkansa oli ihan hyvää. Mutta en kaipaa sitä kaikkea draamaa. En usko, että se olisi hyväksi puolueelle”, sanoi puolestaan edustajainhuoneen republikaanijäsen Mike Simpson.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat