Puolassa yritetään pysyä rauhallisena, kaikki eivät luota Naton apuun: ”Eikö länsi olisi voinut lopettaa tämän aiemmin?”

Itä-Puolassa on lakattu ajattelemasta sodan laajenemista ja eletään hetki kerrallaan, lähellä Ukrainan rajaa asuva Barbara Szozotkoi sanoo.

Barbara Szozotkoi on majoittanut kodissaan Itä-Puolassa 15 Ukrainan pakolaista Venäjän hyökkäyksestä alkaen. Ensimmäinen heistä oli Hassan Habib helmikuussa.

15.11. 22:48 | Päivitetty 15.11. 23:09

Berliini

Itäisessä Puolassa Wólka Pełkińskan alueella asuva Barbara Szozotkoi kuuli uutisen Puolaan pudonneista ohjuksista tiistai-iltana HS:lta.

”Mitä, onko näin tapahtunut. No, nyt en ole varma, haluanko seurata uutisia vai en. Haluanko kuulla tästä enempää”, Szozotkoi sanoi ja nauroi.

Hän oli tapahtumahetkellä kotonaan noin 120 kilometrin päässä Przewodówista, jonne ohjukset putosivat.

Szozotkoilla on kolme pientä lasta, joista hän huolehtii yksin miehensä ollessa Lontoossa töissä.

Szozotkoi sanoo, ettei luota EU:n tai Naton auttavan Puolaa ainakaan tarpeeksi, jos Venäjä hyökkää Puolaan.

Miksi pitäisi luottaa, hän kysyy.

”Eikö länsi olisi voinut lopettaa tämän [Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan] jo aiemmin?”

Szozotkoin mukaan syy epäluottamukseen löytyy Puolan historiasta. Puola on jätetty ennenkin yksin, hän sanoo.

Puola on ryhtynyt kasvattamaan asevoimiensa kokoa. Maassa ei ole yleistä asevelvollisuutta. Palkka-armeijan vahvuus on noin 115 000 henkeä, ja kahdessa vuodessa hallitus haluaa lähes kolminkertaistaa sen.

Lue lisää: Puolassa vapaa­ehtoiset teinit opettelevat ampumaan ja armeijan vahvuus aiotaan kolmin­kertaistaa

Sodan läheisyys on tuntunut Szozotkoin mukaan puolalaisten elämässä Venäjän hyökkäyssodan alusta asti. Itäpuolalaiset ovat toisinaan kuulleet Länsi-Ukrainaan pudotettujen ammusten ääniä.

Myös Naton jäsenvaltioiden asevoimien runsas läsnäolo alueella näkyy ja kuuluu, kun hävittäjät tekevät valvontalentojaan.

Sodan naapurissa elämiseen on Szozotkoin mukaan tottunut.

”Me olemme lakanneet ajattelemasta sitä jo ajat sitten”, hän vastaa kysymykseen siitä, onko itäisessä Puolassa osattu pelätä jotain sellaista, mitä tiistai-iltana tapahtui.

Puolassa on paljon ukrainalaisia pakolaisia, ja arki täyttyy heidän auttamisestaan. Szozotkoi on majoittanut kotiinsa sodan alusta alkaen 15 ukrainalaista.

Kaikki HS:n tavoittamat puolalaiset eivät halunneet kommentoida tapahtumia omalla nimellään.

Ainakin osa puolalaisista ajatteli tiistai-iltana, että ohjusten putoaminen Puolaan ei ole välttämättä vahinko, vaan hyökkäyssodassaan heikoilla olevan Venäjän epätoivoinen teko. Osa varoi muodostamasta hätiköityjä mielipiteitä.

”Odotamme edelleen virallisia tietoja”, Varsovassa asuva Barbara Sowa sanoi HS:lle.

Hänen mukaansa uutinen sai hänet ja kaikki hänen tuttunsa kuin mykistymään ja vain odottamaan lisää tietoa.

”Ohje on, että paniikkia tai vahvistamattomia tietoja ei saa levittää eikä hamstraamista pitäisi aloittaa”, Sowa sanoi.

”Yritämme pysyä rauhallisina. Mutta totuus on, että aloin heti seurata uutisia, vaikka en yleensä tee sitä iltaisin. Samalla tavalla toimin viimeksi silloin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat