Brasilian juuri valittu presidentti Lula da Silva lupasi pysäyttää Amazonian tuhon YK:n ilmastokokouksessa

Lula da Silvaan kohdistuu ilmastopiireissä suuria odotuksia, sillä hänen edeltäjänsä jättää Amazonin sademetsän huonompaan kuntoon kuin koskaan.

Luiz Inácio Lula da Silva puhumassa ilmastokokouksessa keskiviikkona.

16.11. 19:04

Siinä hän on: korruptiosyytteisiin kaatunut ja tuhkasta uudelleen valtaan noussut Brasilian juuri valittu presidentti Luiz Inácio Lula da Silva.

Lula ei vielä ole aloittanut kauttaan, mutta veti keskiviikkona YK:n ilmastokokouksessa Egyptin Sharm El-Sheikhissä tuvan täyteen yhdessä ensimmäisistä julkisista esiintymisistään vaalien jälkeen.

”Maailma on jättänyt planeetan varoitukset huomiotta ja käyttänyt samalla miljardeja dollareita sotaan”, Lula sanoi puheessaan.

”Ilmastonmuutos tulee olemaan hallituksessani korkeimmalla arvojärjestyksessä.”

Lula sai yleisöltä raikuvat aplodit ja tervetuliaislaulun. Hänen saapumisestaan kiersi ilmastokokouksen käytävillä monta päivää innostuneita huhuja, ja jono tiedotustilaisuuteen alkoi muodostua jo pari tuntia ennen puheen alkamista. Osa yleisömassasta ohjattiin ylimääräisiin saleihin katsomaan esitystä näytöiltä.

Brasilian vaalit juuri voittanutta Luiz Inácio Lula da Silvaa saapui YK:n ilmastokokouksessa kuuntelemaan niin suuri ihmisjoukko, että osa ohjattiin katsomaan puhe näytöiltä eri saleissa.

Brasilialla on YK:n ilmastokokouksissa ymmärrettävästi merkittävä rooli. Se on maailman yhteisten keuhkojen eli Amazonin sademetsän pääasiallinen isäntämaa.

Lulan harteille on kasattu täällä suuria odotuksia. Hänen edeltäjänsä Jair Bolsonaro laajensi sademetsän hakkuita ja karjataloutta ja heikensi Amazonian alkuperäiskansojen oikeuksia.

Muuttaako Lula Brasilian suunnan?

Ainakin retoriikka on melkoista. Lulan mukaan kansainvälinen yhteisö tarvitsee nyt parempia johtajia, ja Brasilia alkaa hänen ohjissaan jälleen rakentaa terveempää maapalloa.

”Maailmassa ei ole ilmastoturvallisuutta ilman suojeltua Amazoniaa”, hän sanoi.

”Teemme mitä vain täytyy, jotta metsäkato ja biomien rappio pysähtyvät.”

Egyptin ilmastokokouksen neuvotteluissa Brasiliaa edustaa vielä tämänhetkisen presidentin Jair Bolsonaron delegaatio. Mahdolliset muutokset linjassa näkyvät siis YK:n asiakirjoissa virallisesti vasta ensi vuonna.

Lula kuitenkin lupasi jo koko listan toimia. Brasilia aikoo esimerkiksi perustaa alkuperäiskansojen ministeriön ja vahvistaa ja luoda uudelleen Amazonian valvontajärjestelmät, jotka on Bolsonaron kaudella ajettu alas.

Tämän vuoden ilmastokokouksen iso teema on rahoitus. Kehittyvät maat vaativat teollisuusmailta rahaa ilmastotoimiin, sopeutumiseen ja ilmastotuhojen korvaamiseen.

Lula vaati puheessaan rikkaita maita täyttämään lupauksensa 100 miljardin vuosittaisesta ilmastorahoituksesta kehittyville maille ja perustamaan uuden rahaston ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.

Molemmat vaatimukset ovat ilmastokokouksessa kovan väännön kohteena, eikä yhteisymmärrystä välttämättä synny. Neuvottelutulos selviää aikataulun mukaan perjantaina, mutta kokouksilla on ollut tapana venyä jopa päivillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat