Stoltenberg: Turma­ohjus oli toden­näköisesti Ukrainan, mutta perimmäinen vastuu on Venäjän

Stoltenbergin mukaan Natolla ei ole tietoa siitä, että Venäjä suunnittelisi hyökkäystä sotilasliiton jäsenmaita vastaan.

16.11. 15:38

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Puolassa tiistaina kuolemat aiheuttanut ohjus tuli todennäköisesti Ukrainan ilmapuolustuksesta, kun Ukraina suojautui Venäjän hyökkäykseltä. Kaksi ihmistä kuoli tiistaina Przewodówin kylässä maan itäosassa lähellä Ukrainan rajaa.

Stoltenberg puhui medialle tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltapäivänä Brysselissä.

Hän sanoi, että asiaan liittyvät tutkimukset ovat yhä kesken.

Stoltenberg myös sanoi, ettei Ukrainaa voi syyttää tapahtuneesta. Hän muistutti, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan laittomasti eikä puolalaisia uhreja olisi tullut ilman sotaa.

Stoltenberg totesi, että näin ollen hänellä ei ole tietoa laittomasta hyökkäyksestä Nato-maan alueelle. Tämä vaikuttaa hänen mukaansa siihen, miten Naton tulee toimia.

”Meillä ei ole tietoa, että tämä olisi ollut laiton hyökkäys tai että Venäjä suunnittelisi hyökkääviä sotilaallisia toimia Nato-maita vastaan”, Stoltenberg sanoi.

Hän muistutti, että Nato on vahvistanut jo läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa. Stoltenbergin mukaan ohjuksen iskeytymistä Puolaan ei voi myöskään pitää Naton epäonnistumisena, mikäli kyseessä ei ollut hyökkäys, joita vastaan Nato on varautunut puolustautumaan.

Jo aiemmin muun muassa Puolan presidentti Andrzej Duda on kertonut medialle, että maahan iskeytynyt ohjus ei luultavasti ollut hyökkäys Puolaa vastaan. Dudan mukaan kyseessä oli ”hyvin todennäköisesti” Ukrainan käyttämä S300-ilmapuolustusohjus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat