Zelenskyi ylisti tuomiota malesialais­koneen alas­ampumisesta, Venäjä piti poliittisesti motivoituna

Venäjä väheksyi MH17:n alasampumisesta annettua tuomiota. ”On mielestämme syvästi valitettavaa, että Haagin oikeus hylkäsi puolueettomuuden periaatteet”, Venäjän ulkoministeriö kommentoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvattuna keskiviikkona.

17.11. 18:04 | Päivitetty 17.11. 19:30

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi tuoreeltaan hollantilaisen tuomioistuimen torstaista päätöstä, jossa kolme syytettyä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen malesialaiskone MH17:n alasampumisesta kesällä 2014.

”Tärkeä tuomio Haagissa”, Zelenskyi totesi viestipalvelu Twitterissä.

”Päätekijöiden saattaminen vastuuseen on ratkaisevaa myös siksi, että rankaisemattomuuden tunne johtaa uusiin rikoksiin. – – Kaikkien Venäjän federaation silloisten ja nykyisten hirmutekojen rankaiseminen on väistämätöntä.”

Kaksi tuomituista miehistä, Igor Girkin ja Sergei Dubinski, on Venäjän kansalaisia. Kolmas tuomittu on Ukrainan kansalainen, Venäjä-mielinen kapinallisjohtaja Leonid Hartšenko.

Miehet tuomittiin poissaolevina. He ovat todennäköisesti Venäjällä, joka tuskin on valmis heitä luovuttamaan.

Tuomion perusteluissa päätuomari Hendrik Steenhuis totesi, että lento MH17 ammuttiin alas venäläisellä Buk-ohjuksella ja että Itä-Ukrainan alueet olivat Venäjän tosiasiallisessa hallinnassa.

Näitä perusteluita Venäjä kommentoi ensin tiiviisti.

”Me tutkimme tätä päätöstä, koska kaikissa näissä kysymyksissä jokaisella vivahteella on merkitystä”, ulkoministeriön varatiedottaja Ivan Netšaev sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Kun olemme perehtyneet juridiseen asiakirjaan, olemme todennäköisesti valmiita antamaan kommentin.”

Venäjältä tulikin uusi kommentti torstai-iltana.

”On mielestämme syvästi valitettavaa, että Haagin oikeus hylkäsi puolueettomuuden periaatteet MH17:n tapauksessa”, Venäjän ulkoministeriö lausui Reutersin mukaan.

Venäjän mukaan tuomiot ovat ”poliittisesti motivoituja”.

Toisin kuin Venäjä antoi ymmärtää, kyse ei ollut Haagin oikeudesta. Sanaparilla viitataan yleensä kansainvälisiin tuomioistuimiin. Oikeutta käytiin Schipholin lentokentän lähistöllä tavallisessa hollantilaisessa tuomioistuimessa.

Oikeudenkäyntipaikkana oli Hollanti, koska valtaosa MH17:n liki 300 uhrista oli hollantilaisia.

Hollannin pääministeri Mark Rutte luonnehti tuomioita ”tärkeäksi askeleeksi”, kertoo uutistoimisto AFP.

Rutte kuitenkin lisäsi, että ”ne eivät ole päätepiste”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat