Kiistat öljystä ja rahasta junnaavat ilmasto­kokouksessa: päätös­tekstistä ei vielä selkoa

Ilmastokokouksilla on tapana venyä, mutta tänä vuonna neuvottelut sujuvat erityisen huonosti, arvioivat suomalaisneuvottelijat.

YK:n pääsihteeri António Guterres COP27-ilmastokokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä torstaina. Oikealla Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry.

17.11. 20:20

Sharm El-Sheikh

YK:n ilmastokokous Egyptin Sharm El-Sheikhissä loppuu virallisesti perjantaina. Yleensä tässä vaiheessa kokousta yhteisestä päätöstekstistä on jo olemassa versioita, ja merkittävät pelurit vääntävät kättä pahimmista kiistakysymyksistä.

Tällä kertaa kokouksen anti on hämärän peitossa. G20-maiden kokouksesta Balilta torstaina takaisin ilmastokokoukseen lentänyt YK:n pääsihteeri António Guterres hoputti osallistujamaita puheessaan.

”Olemme neuvottelujen loppukirivaiheessa. Osapuolet ovat yhä jakautuneet useissa tärkeissä kysymyksissä”, hän sanoi.

”Luottamus on selvästi rikkoutunut pohjoisen ja etelän välillä.”

Jonkinlainen yhteisymmärrys pitäisi löytyä kokouksen suuresta teemasta eli siitä, miten kehittyvien maiden ilmastotoimet ja kasvavat sopeutumishankkeet rahoitetaan. Puhumattakaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korvaamisesta, johon liittyvä rahoitus on ensi kertaa asialistalla.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo neuvottelee EU:n puolesta kokouksen yleispäätöksestä, johon osallistujamaat muotoilevat yhteiset suuntaviivat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Ohisalo pitää kokouksen onnistumisen kannalta tärkeänä, ettei Sharm El-Sheikhissä luovuta Pariisin sopimuksessa sovitusta tavoitteesta rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen, vaikka maiden ilmastolupaukset eivät siihen tällä hetkellä yllä.

”Tämä on ratkaiseva vuosikymmen”, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

”Emme voi pysähtyä nyt, vaikka käymme läpi energiakriisiä.”

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo puhui ilmastokokouksessa Sharm El-Sheikhissä torstaina.

Faktojen ja toimien välillä on Egyptissä ”hirveä kuilu”, sanoo Greenpeacen vanhempi ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Se näkyy hyvin esimerkiksi siinä, että useimmat valtiot kannattavat puheissaan Pariisissa sovittua lämpenemisen rajaamista 1,5 asteeseen, mutta fossiilisista polttoaineista luopumisesta on paljon vaikeampaa saada yhteisymmärrystä.

Lopulta toista ei kuitenkaan voi olla ilman toista.

”Monet puhuvat jo sujuvasti 1,5 asteesta, mutta ollaanko valmiita myöntämään, mitä sen saavuttaminen konkreettisesti vaatii?” Kosonen kysyy.

Fossiilisten polttoaineiden tulevaisuus on ilmastokokousten kiistellyimpiä aiheita.

Viime vuoden kokouksessa nähtiin viimeisillä minuuteilla dramaattinen käänne, kun Intia marssi puheenjohtajan pakeille ja vesitti yhteisen linjauksen kivihiilen alasajosta.

Tänä vuonna Intia saapui pöytään toinen ääni kellossa: se ehdotti heti kärkeen linjausta ei vain kivihiilen vaan kaikkien fossiilisten polttoaineiden vähentämisestä. Toinen kivihiilimaa Kiina tuki ehdotusta.

Kuulostaa ensi alkuun hyvältä, mutta ehdotuksessa voi olla koira haudattuna, Kosonen arvelee. Hänen mukaansa Intia ja Kiina tietävät hyvin, että öljyyn kajoava muotoilu on vaikea esimerkiksi Yhdysvalloille ja Saudi-Arabialle. Intia ja Kiina saattavat siis laskea sen varaan, että linjaus kaatuu.

”Saudit sen viimeistään torppaavat, mutta tuskinpa Yhdysvallatkaan tulee käyttämään sen puolesta vahvoja puheenvuoroja”, Kosonen sanoo.

Jotta kokous voitaisiin päättää viimeisenä virallisena päivänä perjantaina, pitäisi suurten linjojen olla kohdillaan jo torstaina. Suomen delegaation mukaan neuvotteluissa ei kuitenkaan ollut torstaina alkuiltaan mennessä edetty edes siinä määrin, että käänteistä kannattaisi pitää tiedotustilaisuutta medialle.

”Neuvotteluissa on meneillään sumea vaihe”, sanoo kokouksessa EU:n puolesta neuvotteleva Outi Honkatukia.

Outi Honkatukia on Egyptin ilmastokokouksessa yksi EU:n pääneuvottelijoista.

Se on huono merkki. Honkatukiasta vaikuttaa todennäköiseltä, että kokous venyy ainakin lauantai-iltaan, ja monia asioita joudutaan siirtämään ensi vuodelle.

Useat muut neuvotteluissa mukana olevat kertovat, että isäntämaa Egypti ei ole tehnyt kunnollista valmistelutyötä ja ajaa neuvottelupöydissä omaa agendaansa yhteisymmärryksen hakemisen sijaan.

Honkatukia on neuvotellut YK:n ilmastokokouksissa monena vuonna, eikä tämänkertaisen puheenjohtajamaan toiminta saa häneltä kiitosta.

”Egypti on toiminut puheenjohtajana hyvin erikoisella tavalla. En tiedä, miten se aikoo viedä kokouksen maaliin.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat