Venäjä ampui torstaina eri puolille Ukrainaa parikymmentä risteilyohjusta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pehmensi kantaansa Puolaan tiistaina osuneeseen ohjukseen ja sanoi, ettei kukaan tiedä varmasti, mitä tapahtui.

Venäjän tekemän iskun tuhoja asuintalossa Dniprossa torstaina.

17.11. 19:52

Venäjä jatkoi torstaina Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista ampumalla eri puolille maata parikymmentä risteilyohjusta. Tuhoa yritettiin vielä täydentää ainakin neljällä lennokilla.

Ukrainan pääesikunnan apulaispäällikkö Oleksi Hromov sanoi, että viime perjantaista lähtien Venäjä on ampunut Ukrainaan yhteensä ​​148 ohjusta ja 26 itsestään tuhoutuvaa lennokkia. Hromovin mukaan Ukrainan asevoimien on onnistunut tuhota niistä yli sata.

Ohjuksia ammuttiin ainakin Kiovaan, Dniproon, Odessaan, Harkovaan ja Nikopoliin. Iskut vahingoittivat voimalaitoksia, siviiliasumuksia ja vedenjakelua. Dniprossa ainakin 14 ihmistä haavoittui.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikutti hieman pehmentäneen kantaansa Puolaan osuneesta ohjuksesta, josta hän aiemmin syytti Venäjää.

Lue lisää: Zelenskyi kiistää, minkä koko länsi tunnustaa: Näin eri maat kommentoivat Puolaan pudonnutta ohjusta

Zelenskyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei hän tai kukaan muukaan varmuudella tiedä, mitä tapahtui.

Zelenskyi sanoi olevansa varma vain siitä, että kyseessä oli venäläinen ohjus ja että Ukraina on käyttänyt ilmatorjuntaansa. Hänestä on kuitenkin mahdotonta sanoa varmasti, että ohjuksen iskeytymisen puolalaiskylään aiheutti Ukrainan ilmatorjunta.

Sotilasliitto Naton ja länsimaiden alustavat tiedot vaikuttivat osoittavan, että Puolan itäosaan osui tiistaina Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai osia siitä. Kaksi ihmistä Przewodowin kylässä kuoli osumassa.

Lue lisää: Miksi Zelenskyi puhui malttamattomasti Puolan turmasta? Tutkijat arvioivat viestintää

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken muistutti jälleen torstaina, että vastuu Puolaan osuneesta ohjuksesta tai sen osista kuuluu Venäjälle.

”Olipa loppupäätelmä mikä tahansa, tiedämme jo nyt, kuka lopulta on vastuussa tästä: Venäjä”, Blinken sanoi toimittajille Bangkokissa.

”Näemme joka päivä, miten venäläisiä ohjuksia satelee Ukrainaan. Niillä yritetään tuhota kriittinen infrastruktuuri, jonka avulla Ukraina voisi pitää valot ja lämmityksen päällä eli yksinkertaisesti kaikki se, mitä tarvitaan, jotta maassa voisi jatkaa elämistä eteenpäin. Ukrainalla on oikeus puolustaa itseään, ja me olemme sitoutuneet tukemaan sitä.”

Torstaina varmistui niin ikään, että ukrainalaisen viljanviennin mahdollistavaa sopimusta jatketaan vielä 120 päivällä eli neljän kuukauden ajan. Asiasta kertoi Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä.

Myös Venäjä vahvisti, että viljanvientisopimus jatkuu ”muutoksitta”. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

Sopimus oli umpeutumassa lauantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti jo keskiviikkona uskovansa, että viljakuljetukset Mustallamerellä takaava Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus jatkuu.

YK:n sekä Turkin luotsaama Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus mahdollistaa ukrainalaisten viljatuotteiden sekä lannoitteiden turvallisen kuljetuksen Mustallamerellä sodasta huolimatta.

YK:n pääsihteeri António Guterres kertoi lausunnossaan olevansa tyytyväinen sopimuksen jatkamisesta.

”YK on myös täysin sitoutunut poistamaan jäljellä olevat esteet elintarvikkeiden ja lannoitteiden vienniltä Venäjän federaatiosta”, lausunnossa sanottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat