CNN: Yhdysvaltain varastot hupenevat Ukrainalle tarjotuista aseista, huolta myös Suomelle myytävistä raketeista

Yhdysvallat myy Suomeen gmlrs-raketteja, joita Ukraina on ampunut Venäjää vastaan maineikkailla Himars-laveteilla.

Ukrainan sotilas ampui haupitsilla kohti Venäjän joukkojen asemia Bahmutin liepeillä viime viikon tiistaina.

18.11. 0:12

Yhdysvaltain varastoissa ei ole enää paljonkaan tiettyjä asejärjestelmiä, joita se on antanut Ukrainan käyttöön puolustustaisteluun Venäjää vastaan.

Asiasta kertoo uutiskanava CNN kolmen yhdysvaltalaisen viranomaislähteen perusteella. Yksi lähteistä sanoo, että tällaiset aseet ”hupenevat” varastoista ja niitä on enää ”rajallinen määrä” annettavaksi Ukrainaan.

Erityistä huolta on muun muassa 155 millimetrin tykinammuksista ja olalta ammuttavista Stinger-ilmatorjuntaohjuksista, kertovat lähteet.

Osa CNN:n lähteistä esitti huolensa siitä, riittääkö Yhdysvaltain aseteollisuuden tuotantotahti korvaamaan maasta vietäviä aseita, kuten huippumoderneja gmlrs-raketteja. Ukraina on ampunut niitä maineikkailla Himars-laveteilla niin menestyksekkäästi, että sitä on pidetty suurena syynä Venäjän joukkojen viimeaikaisiin vetäytymisiin.

Samoja gmlrs-raketteja Yhdysvallat kertoi vastikään myyvänsä Suomelle huomattavan suuren erän, 2 400 rakettia 535 miljoonalla dollarilla.

Lue lisää: Suomi teki valtavat kaupat huippumoderneista raketeista – Harva taisi tajuta uutisen merkityksen

Yhdysvallat vieläpä ilmoitti, että tarvittaessa se luovuttaa puolet Suomen haluamista raketeista omista varastoistaan sen sijaan, että ne tulisivat uusina valmistajan tehtaalta.

Suomen ostama määrä vastaa rakettien valmistajan Lockheed Martinin puolen vuoden tuotantoa rauhan aikana. Venäjän hyökkäyksen takia yhtiö on tosin kasvattamassa tuotantoaan.

Puolustusviranomaiset korostavat, että tilanne ei vaaranna Yhdysvaltain omaa varautumista sodankäyntiin, sillä ulkomaille vietäviä aseita ei oteta sen omien joukkojen varastoista. Tiettävästi sekä puolustusministeri Lloyd Austin että asevoimien komentaja Mark Milley pitävät tarkasti silmällä Yhdysvaltain asevarantojen määrää.

Siitä huolimatta tilanteen vakavuudesta käydään keskustelua puolustushallinnossa, kertovat viranomaiset CNN:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat